Od ovog tjedna počinje nastava na daljinu za školarce diljem zemlje, a to podrazumijeva prilagodbu na novu situaciju i roditelja i djece.

Važno je da kao roditelj vi budete ti koji će zadržati smirenu glavu i činiti sve što je u vašoj moći da djetetova svakodnevica bude što normalnija i ispunjenija.

1. Zadržite strukturu
Kako dijete ovu situaciju u kojoj se nastava odvija na daljinu ne bi shvatilo kao praznike, nužno je zadržati strukturu što sličniju onoj u normalnoj svakodnevici. To znači da se mora buditi više-manje u isto vrijeme kao i kada odlazi u školu, a također mu je potrebno osigurati i obroke u otprilike isto vrijeme kao kada je na nastavi.

Također je nužno da sudjeluje u svim aktivnostima unutar doma u kojima je sudjelovalo i ranije: pospremanje igračaka, postavljanje stola, brisanje prašine i slično.

2. Provjeravajte je li dijete zaista prisustvovalo nastavi na daljinu
Jedna od najvažnijih stvari koje treba zadržati svakako je učenje. Nastava na daljinu velika je promjena u životu djeteta koje je naviklo svakodnevno biti u interakciji s prijateljima i sjediti u školskoj klupi, pa prvi dani vjerojatno neće proteći glatko.

Zato je nužno da kao roditelj pojasnite djetetu zašto je došlo do te situacije, kao i to da je ova promjena nužna kako bismo sačuvali zdravlje što većeg broja ljudi.

No kako dijete ne bi ovo vidjelo samo kao priliku za igru ili provođenje čitavog dana na društvenim mrežama, morate mu pojasniti da radni dan bez nastave nije opcija.

Ako je dijete samo kod kuće, po povratku s posla pitajte ga o čemu je bila riječ na nastavi na daljinu, koji su se sadržaji obrađivali i što mu je pritom bilo najzanimljivije.

Pokušajte zadržati strukturu što bližu onoj u vrijeme kada se nastava normalno odvija.

Svi će se sadržaji moći i naknadno pogledati, a kako biste bili u tijeku sa svim novostima, ostanite u kontaktu s razrednikom djeteta.

3. Ponudite mu pomoć
Primijetite li da dijete zapinje u svladavanju gradiva jer nedostaje poznati učitelj koji bi sve dodatno pojasnio, ponudite sami pomoć djetetu. Pokažite interes za ono o čemu uči i potičite ga na samostalni rad. Upamtite, vi niste tu da biste umjesto djeteta čitali lektire i pisali zadaće, nego ga samo kao pomoć usmjeravali da samo savlada nastavne sadržaje.

4. Zadržite boravak na svježem zraku, ali uz veliki oprez
Velikom broju djece nedostajat će trčanje školskim hodnicima, dvoranom ili igralištima, no to ne znači da je nužno u potpunosti se odreći bilo kakvih fizičkih aktivnosti izvan kuće.

Plišana igračka Imaginarni prijatelj: Što kada izmišljeni prijatelj djetetu postane jednako važan kao i pravi?

Živite li na selu ili u manjem gradu, otiđite u popodnevnim satima u svoje dvorište ili nekamo gdje se ne zadržava mnogo ljudi. Primjerice, šetnja obližnjom šumom ili livadom na kojoj nema drugih ljudi djetetu će osigurati potrebno kretanje i svježi zrak, a pritom nikoga neće izložiti opasnosti.

Obvezno izbjegavajte odlaske na dječja igrališta, dječje rođendane i ostala mjesta gdje se okuplja velik broj djece.

5. Osmislite zabavne aktivnosti
Dakako, gotovo čitav dan proveden u unutrašnjosti doma djelovat će na psihu djeteta te je zato nužno osmisliti aktivnosti koje će zaokupiti dijete i ponuditi mu nove izazove.

Primjerice, možete mu dati zadatak da samo osmisli novu društvenu igru. Možete izgraditi šator od plahti ili pak napraviti vlastito kazalište sjena. Također možete izraditi obiteljsko stablo, učiti kako izraditi origami predmete ili napisati vlastitu priču.

Ukratko, budite angažirani. Nemojte dijete prepustiti samo sebi. Dakako da ono mora naučiti biti samostalno i samo se zabavljati, no prvih nekoliko dana, s obzirom na dosad im nepoznatu situaciju, budite vi ti koji će preuzeti kormilo.

U aktivnosti uključite materijale i pribor koji već imate kod kuće kako biste izbjegli odlaske u trgovine i nepotrebno izlaganje opasnosti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju