Godišnja nagrada "Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja dodijeljena je u petak Doroteji Horvat, učenici osmog razreda Osnovne škole "Kralja Tomislava" iz Našica, te Luki Prci, učeniku četvrtog razreda Gimnazije iz Vukovara.

Predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade Suzana Ritz zahvalila je svima koji su sudjelovali na natječaju, posebno nagrađenima te njihovim roditeljima, nastavnicima i ravnateljima, ističući kako možemo biti ponosni na njih, na način kako se odnose prema problemima i koje vrijednosti zastupaju.

Kazala je da vrijednosti koje promiče nagrada svake godine imaju sve više podrške među učenicima, a osobito ove godine kada zbog pandemije i potresa ne bi bilo neočekivano da se nagrada nije ni dodjeljivala.

Magdalena Dakić, učenica cetvrtog razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima Apel dobitnica nagrade "Luka Ritz": Nitko ne mora biti odlikaš, ali svatko može biti dobar čovjek

Dječji vrtić Gotovo 30 posto odgojitelja svjedoči nasilnom ponašanju djece nekoliko puta tjedno

Divjak: "Nagrada pomaže da se u školama diše slobodno, punim plućima"

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zahvalila je svima i rekla kako je dodjela nagrade slavlje onih koji služe za primjer svima, te pomaže osiguranju da se u školama diše slobodno, punim plućima, kako je rekao Luka Ritz, mladić koji je u lipnju 2008. umro od ozljeda zadobivenih u vršnjačkom nasilju.

Divjak je napomenula da je Ministarstvo donijelo Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama, te osiguralo novac za njegovo provođenje, a koji se također zauzima za edukaciju protiv nasilja, potporu onima koji se bore protiv njega i isticanje pozitivnih primjera.

Učenici imaju puno toga reći i oni to rade svojim djelima, kazala je i pozvala sve da im odgovor na probleme i nasilje bude - osmjeh.

Nagrađeni Dorotea Horvat i Luka Prce zahvalili su svojim roditeljima, nastavnicima i ravnateljima koji su im, rekli su, ukazivali na razlike između dobra i zla, podržavali ih kad ni sami nisu u sebe vjerovali, poručujući da Luka Ritz nikad neće biti zaboravljen.

Nagrada Luka Ritz sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije od tisuću kuna mjesečno, a škola koju pohađa dobitnik Godišnje nagrade dobiva posebno priznanje.

Zbog iznimno dobrih prijedloga dodijeljena su četiri posebna priznanja.

Dobile su ih Marija Brkić, učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Krune Krstića" Područna škola u Pločama, Barbara Ružičić, učenica osmog razreda Osnovne škola "Mladost" u Jakšiću, učenik drugog razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole u Rijeci Tin Pribanić i učenik četvrtog razreda zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Mihael Kuzmičić.

Luka Ritz (22. travnja 1990.-12. lipnja 2008). bio je maturant Grafičke škole u Zagrebu koji je umro od posljedica vršnjačkog nasilja.

Njegova smrt izazvala je šok i Luka je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja. Lukini roditelji Suzana i Reno Ritz podržali su javnu borbu protiv nasilja te je ustanovljene nagrada Luka Ritz, koja se dodjeljuje od 2008. godine. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju