Kino Istra/Cinema Istria, projekt cjelogodišnjeg filmskog programa u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice, u iščekivanju povoljnijih epidemioloških uvjeta donosi od petka novi online set filmova.

Motovun Film Festival, nositelj programa, kaže da je to zagrijavanje dok ne krenu projekcije uživo, koje će se održavati u dvoranama i na otvorenom, jer Kino Istra priprema oko 150 projekcija, specijalnih događanja, radionica i gostovanja u Istri. Prve projekcije Kina Istra uživo pripremaju za ožujak.

Cilj projekta je popularizirati gledanje filmova na velikom platnu, kao najpotpunijem načinu prezentacije filmske umjetnosti, kao u vrijeme kada su kina bila omiljena i masovna zabava, te donijeti kvalitetan filmski program u istarska mjesta koja nemaju aktivne kino-dvorane.

Romantični filmovi na televiziji u veljači 2021. - 5 "Zvijezda je rođena" i još osam romantičnih filmova koje ćemo gledati na televiziji u veljači

Filmovi koje bismo gledali do kraja života Pitali smo vas: 10 filmova koje biste gledale do kraja života (da morate izabrati samo jedan)

Projekt se provodi u suradnji s partnerima iz Slovenije, Hrvatske i Italije - Kino otok Izola (organizator događanja u Sloveniji), Hrvatski filmski savez (organizator edukativnih radionica i pratećih događanja) i Live Cinema UK i Filmmakers Academy Bologna (organizatori posebnih projekcija i edukativnih radionica).

Među filmovima koje su pripremili za svoje drugo online izdanje, koje počinje u petak, je i hrvatski dokumentarac "Tusta" Andreja Korovljeva, o Branku Črncu Tusti i legenadrnim pulskim punk rockerima KUD Idijoti.

Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava obespravljenih Tusta je bio pravi heroj radničke klase. Njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi, koje su se 90-ih godina smatrale "komunističkim" i politički sumnjivima, zatvorile su Idijotima vrata brojnih radiostanica u Hrvatskoj, podsjeća se u najavi.

U programu je i španjolski politički triler "Vlast" Rodriga Sorogoyena, smješten u svijet moći, beskurpuloznosti i korupcije, u kojemu glavnom junaku matična stranka okreće leđa, pokušavajući mu natovariti svu krivnju u javnom korupcijskom skandalu koji je izbio.

Prikazuje se i australski film "Crveni pas: Početak" Kriva Stendersa, priča nadahnuta istinitim događajima o ljupkom crvenom psu koji luta australskim prostranstvima tražeći svog prvog gazdu i pritom spajajući i povezujući ljude.

Film za djecu "Koyaa" Kolje Saksida uspješnica je slovenskog majstora lutkarske animacije prikazana na brojnim filmskim festivalima. Riječ je o sedam kratkih animiranih filmova o avanturama tog animiranog junaka. Uz film tu je i kratki dokumentarac Marine Andree Škop o samom početku priče o Koyii.

Međunarodni festival kratkog filma Corti a Ponte iz Venecije pripremio je za Kino Istra izbor od dvanaest animiranih filmova, maštovitih svjetova i neobičnih junaka iz cijelog svijeta koji donose zabavu za sve članove obitelji, od najmlađih do najstarijih, najavljeno je.

Filmovi će biti dostupni od 19. do 28. veljače, uz mogućnost pristupa iz Hrvatske i Slovenije. Kino Istra Online nalazi se na poveznici: https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoistra. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju