Elisa Zuritsky, jedna od scenaristica serije "I tek tako…", nakon kraja prve sezone otkrila je kako ipak nije očekivala toliko jake reakcije publike na radnju nastavka "Seksa i grada". S obzirom na to da je od 4. sezone bila dio scenarističkog tima te kultne serije, jako dobro poznaje glavne likove koje je i sama oblikovala, velikim dijelom po vlastitim iskustvima.

Galerija I tek tako I tek tako Scena iz druge sezone serije I tek tako +5 Poljubac Carrie Bradshaw i Aidana Shawa

Smatra da Carrie, Charlotte, Miranda i Samantha pripadaju gledateljima koliko i scenaristima te je zato bila svjesna da mnogi neće biti zadovoljni njihovim razvojem: Svatko ima osjećaj vlasništva nad njima i svatko proteklih 20 godina ima vlastitu privatnu povezanost s tim ženama. Ljudi kao da su željeli i očekivali da će izaći serija rađena po njihovoj mjeri koja će točno odražavati njihov trenutni život ili život kakav bi htjeli imati u ovom trenutku. To je bilo previše. I znale smo, dok smo pisale, da nećemo moći svima udovoljiti bez obzira na to u kojem smjeru krenemo.

Legitimno, ali glavni problem prve sezone (koji je u drugoj barem malo popravljen) jest to što su u pokušaju razvoja likova neki od njih ostali bez većine osobina zbog kojih smo ih zavoljeli.

Scena iz druge sezone serije I tek tako Scena iz druge sezone serije I tek tako (Foto: Profimedia)

Miranda, primjerice, koja se iz korporativne odvjetničke zvjerke i najracionalnijeg dijela originalne četvorke neshvatljivo pretvorila u nesigurnu ženicu. Na opće veselje, finale druge sezone vratilo nam je Mirandu u velikom stilu - onu rezolutnu koja napokon razumno rješava odnos sa Che i Steveom.

Oni koji su nasjeli na novu verziju Mirande koja hladnokrvno iz života izbacuje oca svog djeteta i čovjeka s kojim je provela više od 20 godina, možda su (kao i scenaristi) zaboravili na to kako se svojevremeno iste sekunde vratila u Steveov život kad joj je priznao da ima rak.

Kompleksnost je dobrodošla u svakom liku, ali ne i rušenje temelja na kojem ste ga gradili, barem ne u seriji ovakva tipa koja je od početka čvrsto definirala osobnost svake junakinje i nikad im nije dala da previše izađu iz zadanih okvira.

I tek tako I tek tako (Foto: Profimedia)

Druga sezona "I tek tako…" dopustila je Carrie jedan nerazumljiv iskorak. Čak su i oni koji nisu voljeli Facu ostali šokirani scenom u kojoj se Carrie pita je li on bio njezina velika pogreška.

Zapitala se to u krivom trenutku, nakon što smo je cijelu prvu sezonu gledali kako tuguje jer ne može preboljeti smrt najveće ljubavi svog života. Zapitala se to otprilike četiri sezone i dva filma prekasno, motivirana isključivo Aidanovim povratkom i pokazala da se ona, kao lik, nije maknula s mrtve točke.

Carrie je i dalje Carrie. Unajmit će kuću za ljetovanje sa Seemom i doslovno zaboraviti na to jer, eto, ona je sada zaljubljena i sve drugo je sporedno. Sjedit će tiho pored Mirande dok se ova raspada zbog loših šala na njezin račun. Niti jedan dio njezina karaktera nije dobio makeover, a ona ga je najviše trebala.

Potvrdila je to možda i najbizarnija scena u finalu (ako ne i cijeloj sezoni), ona u kojoj Aidan teoretski prekida s njom, ali ipak ne prekida. Samo je moli za pet godina pauze i objašnjava kako je u međuvremenu ne želi viđati, to bi mu bilo preteško jer je previše voli. Michael Patrick King, saberi se.

Scena iz druge sezone serije I tek tako Scena iz druge sezone serije I tek tako (Foto: Profimedia)

Naravno, ona pristaje na ovaj uvrnuti ljubavni ultimatum jer Carrie je zauvijek Carrie. Čekala je Facu, a sada će isto napraviti s Aidanom. Možda nas najavljena treća sezona iznenadi pa Carrie napokon shvati da može biti sretna i bez potpunog podređivanja muškarcu, s ravnopravnim i emotivno stabilnim partnerom (pravda za Franklyna).

Nadajmo se i da će u trećoj sezoni scenaristi biti malo hrabriji s eliminiranjem sporednih likova s kojima ne znaju što bi. Nya više nema svrhu, ionako je svedena na Mirandinu stanodavku s ljubavnom pričom za koju se nismo stigli vezati. I za Che ima sve manje prostora.

Scena iz druge sezone serije I tek tako Scena iz druge sezone serije I tek tako (Foto: Profimedia)

Seema je još od prve sezone očit pokušaj zamjene Samanthe koja se u par minuta pojavljivanja u finalu druge sezone opet pokazala nezamjenjivom. Šteta za Seemu koja je dovoljno zanimljiva za priče koje će biti nešto više od pukog popunjavanja praznina nastalih nakon Samanthina odlaska. Mora se spomenuti i karizmatična Lisa koja je kao lik znatno jača od Seeme, do te mjere da bi bez problema mogla nositi vlastiti spin off zahvaljujući odličnoj izvedbi Nicole Ari Parker.

Scena iz serije 'And Just Like That' "Kako ona to izgleda?": Zamislite svijet u kojem se međusobno ne napadamo ni zbog bora ni zbog filera

"I tek tako…" napreduje. Sporo, u znatno ležernijem tonu u odnosu na "Seks i grad", ali dovoljno da imate potrebu provjeriti što se događa s glavnim likovima i u najavljenoj trećoj sezoni. U drugoj se možda pretjeralo s elementima sapunice, ali i to je naposljetku bolje od uglavnom plitkih pokušaja isfuravanja woke kulture kojima smo svjedočili u prvoj sezoni.

"I tek tako…" postaje zabavna serija tek kada je prihvatite kao visokobudžetnu ljubavno-modnu sapunicu, a ne kao nastavak "Seksa i grada". Realno, nije ništa gora od "Emily u Parizu" i sličnog ležernog sadržaja te sigurno ne bi bila toliko kritizirana da ne nosi teret odgovornosti prema originalu.

Carrie u Parizu: Je li "Seks i grad" bolje utjelovio francuski šik? Carrie Bradshaw u Parizu Carrie Bradshaw u Parizu Carrie Bradshaw u Parizu +15 Carrie Bradshaw u Parizu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju