Slavna Disneyjeva priča o cirkuskom sloniću Dumbu koji može letjeti dobila je svoj filmski remake koji je okupio velika glumačka imena. Dirljiva priča zapravo je podsjetnik na tužnu realnost životinja koje su prisiljene nastupati u cirkusima.

Galerija Scene iz Disneyjevog filma \'Dumbo\' o slavnom letećem sloniću - 5 Scene iz Disneyjevog filma \'Dumbo\' o slavnom letećem sloniću - 7 Scene iz Disneyjevog filma \'Dumbo\' o slavnom letećem sloniću - 8 +4 Scena iz Disneyjeva filma 'Dumbo' o slavnom letećem sloniću  

Danny DeVito, Michael Keaton, Eva Green, Alan Arkin, Colin Farrell i Lucy DeVito, kći Dannyja DeVita, neka su od glumačkih imena koja ćemo gledati u Disneyjevu filmu "Dumbo" redatelja Tima Burtona, čiji je izlazak najavljen za ožujak ove godine.

Jumbo, pravi slon koji je inspirirao Disneyjevu priču o sloniću Dumbu, imao je vrlo tužan i tragičan život



Novi trailer otkriva još dirljivih i uzbudljivih scena koje nas čekaju u filmu fantazije koji će rado pogledati mnogi bez obzira na godine, i veliki i mali. U jednoj sceni iz "Dumba", voditelj cirkusa Max Medici (Danny DeVito) kaže kako je cirkus mjesto gdje je sve moguće i gdje se događaju čuda. Jedno od čuda obiteljskog cirkusa Medici je i slonić Dumbo koji može letjeti zahvaljujući svojim velikim ušima. Ubrzo nakon Dumbova rođenja njegova je majka odvedena od njega, a djeca koja su također dio cirkuske obitelji slonića pokušavaju utješiti te se prema njemu odnose s puno ljubavi i pažnje.



No realnost cirkuskih životinja zapravo je potpuno drugačija. U svijetu je posljednjih godina sve raširenija svjesnost okrutnosti cirkusa kada je riječ o ophođenju prema životinjama koje su prisiljene ondje nastupati. Iza "atraktivnih" točaka u kojima medvjedi voze bicikl, tigrovi i lavovi skaču kroz užarene obruče, slonovi stoje na jednoj nozi, skriva se velika patnja životinja koje se na okrutne načine tjera da izvode njima neprirodne radnje i pokrete te da borave u okruženju koje njima nije nimalo prirodno.

Upravo takav tragičan život imao je i pravi Dumbo, slon koji je inspirirao Disneyjevu priču. Pravog imena Jumbo, dok je bio mali zarobili su ga lovci u afričkoj državi Eritreji, a njegovu su majku ubili zbog kljova. Jumbo je prodan američkom putujućem cirkusu PT Barnum, gdje su ga omamljivali velikim količinama alkohola kako bi bio mirniji i poslušniji.

Scene iz Disneyjevog filma \'Dumbo\' o slavnom letećem sloniću - 4 Colin Farrell u Disneyjevu filmu 'Dumbo' o slavnom letećem sloniću (Foto: outnow.ch)

Nitko nije kontrolirao što Jumbo jede pa je zarobljeni slon jeo sve što bi mu bacili posjetitelji, uključujući dječje igračke i kovanice. Na stotine takvih sitnica pronađene su u Jumbovu želucu nakon što je umro od udarca vlaka. Koliko je Jumbo patio, jasno je i iz analize njegovih kostiju koje su u trenutku smrti, kada su slonu bile 24 godine, bile u stanju primjerenijem slonu od 40 ili 50 godina.

Milijuni životinja i danas proživljavaju jednaku sudbinu, a sve radi ljudske zabave i profite. Zbog toga je uvijek dobro podsjetiti da i jedan vrlo jednostavan čin može pomoći da takvih tragičnih sudbina bude manje – ne odlaziti na cirkuske predstave sa životinjama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju