Ako planirate dijete ili još važnije, ako ste već trudni jedan od zadataka pred vama je odabir imena za bebu.

Budući roditelji pri donošenju odluke često koriste razne popise kao izvor inspiracije, a među takvim popisima su i popisi najpopularnijih imena u godini iza nas.

Među zemljama koje su već objavile popis najpopularnijih imena je i Velika Britanija. Tamo su na tronu imena Olivia i Noah. Ipak, ime kojim ćemo se baviti u ovom tekstu je ime za djevojčice koje je na popisu najpopularnijih u Velikoj Britaniji zauzelo 35 mjesto.

Radi se o imenu Luna, a odlučili smo ga izdvojiti jer se nalazi na popisima popularnih imena u mnogim drugim zemljama, dok je istovremeno ime koje vole i roditelji u Hrvatskoj.

U kojim točno zemljama vole ime Luna? Stranica "Nameberry" koja se bavi dječjim imenima objavila je podatke najpopularnijih imena u sklopu kojih je ime Luna zauzelo prvo mjesto u SAD-u, na Filipinima te u Njemačkoj, Kanadi, Brazilu i u Australiji.

U Finskoj je ime Luna zauzelo četvrto mjesto, na Novom Zelandu drugo, u Španjolskoj treće...

U svakom slučaju, ako je vjerovati podacima sa stranice "Nameberry" Luna je obožavano ime diljem svijeta. Kada je u pitanju Hrvatska, ni kod nas ovo ime nije rijetkost. Jedan od razloga je i njegovo predivno značenje.

Na latinskom luna znači Mjesec. Isto značenje ima i na španjolskom, talijanskom i francuskom jeziku. U rimskoj mitologiji Luna je pak bila božica Mjeseca.

Popularnosti imena Luna pridonijeli su i filmovi o Harryju Potteru. Svojedobno je ekipa sa stranice "Nameberry" objasila kako misle da je lik imena Luna Lovegood povezan sa sve većim brojem djevojčica kojima roditelji daju ovo ime.

Tko zna, možda je baš ime Luna ono koje ćete dati svojoj djevojčici, a ako nije, možda se najbolja opcija krije na nekom od popisa u nastavku:

Blizanci I za djevojčice i za dječake: 10 divnih uniseks imena koja vole roditelji u Hrvatskoj

Beba 20 imena za djevojčice i dječake koja znače novi početak

Beba 12 predivnih imena za djevojčice i dječake koja znače svjetlost

Koncert Zdravka Čolića u Opatiji Čola, Balašević, Oliver... Ženska imena kojima su glazbenici iz regije posvetili pjesme

Beba Lamija, Ajla, Nora… 25 divnih i zvučnih arapskih imena za djevojčice

Beba s krunom Tako divna, tako snažna: 15 kraljevskih imena za vaše male princeze

Beba Ajla, Melisa... 25 lijepih i baš posebnih turskih imena za djevojčice

Djevojčica i dječak 40 imena za dječake i djevojčice ako vam se sviđaju tradicionalnije opcije

Dječak i djevojčica 20 dalmatinskih imena za djevojčice i dječake koja će uvijek biti u điru

Marija Marinela, Mirja, Mari... 20 verzija najčešćeg ženskog imena

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju