Ella Dvornik na društvenim mrežama često sa svojim pratiteljima komunicira o raznim temama iz svakodnevnog života, a njezin komentar na jednu roditeljsku odluku izazvao je žustru raspravu

U mnogim razvijenim kulturama diljem svijeta bušenje ušiju malim bebama dio je tradicije. Tako je u Latinskoj Americi gotovo nezamislivo da djevojčice unutar par mjeseci od rođenja ne dobiju svoje prve naušnice.

Bušenje ušiju bebama nije rijetkost ni na našim prostorima, a upravo se na to osvrnula Ella Dvornik i izazvala žustru raspravu.

U mnogim razvijenim kulturama diljem svijeta bušenje ušiju malim bebama dio je tradicije.

Ne znam da li je ovo tabu tema , ali moram reći. Ne sviđa mi se kad malim bebama buše uši kod zlatara, napisala je.

Otkrila je kako je ona uši bušila kad je imala 9 godina, a to iskustvo nije joj ostalo u lijepom sjećanju: ‘To je najbolnija stvar koju sam ikad napravila, a kunem se bušila sam puno osjetljivije stvari nakon. Uho mi nije zaraslo 2 mjeseca.’

Brojni roditelji uključili su se u razgovor o ovoj temi, a mišljenja su očekivano podijeljena. Jedni kažu kako je bušenje u tako ranoj životnoj dobi bespotrebno pa čak i potencijalno opasno zbog mogućnosti infekcije te smatraju da bi s tim trebalo pričekati dok dijete samo ne izrazi želju za naušnicama.

Bravo Ella! Odlično pitanje. Moja curka ima 7 godina i nećemo bušit dok sama ne bude htjela. Kao malu nismo je htjeli izlagat tom stresu i boli. Stavit će kad poželi, napisala je jedna mama.

Ja sam probušila uši "tek" s 23 godine (samovoljno), mada je ostatak svijeta roditelje nagovarao da to naprave dok sam još beba i ne kužim kaj se događa. Kao, dijete ne zna da ga boli. Strava i užas. Moje mišljenje je da nema smisla djecu mučiti s takvim glupostima. Kad sam osjetiš potrebu za tim, odeš i napraviš to, komentar je korisnice Facebooka koja se slaže s Ellom.

S druge strane, neki smatraju da je bušenje potpuno bezbolno pa nema razloga za strah ili pak da je bolno pa ga upravo zato treba odraditi što ranije.

Veći strah imaju kad porastu! Ja sam matora u bolnici bušila uši, što me boljelo! Tako da je bolje kad ništa ne zna, kaže sudionica rasprave. S njom se složio i jedan tata koji žali zbog toga što svojoj kćerkici nije probušio uši prije prve godine života.

Treba li malim bebama bušiti uši?

glasova:

MIŠLJENJE PEDIJATARA O BUŠENJU UŠIJU MALIH BEBA

Stav o ovoj temi izrazila je i Američka akademija pedijatrije koja preporuča da se s bušenjem pričeka sve dok dijete samo ne izrazi želju za tim i dok ne bude dovoljno odraslo da se može samo brinuti o njegovanju rupice na uhu.

Američka akademija pedijatrije preporuča da se s bušenjem pričeka sve dok dijete ne bude dovoljno odraslo da se može samo brinuti o njegovanju rupice na uhu.

Roditeljima koji to žele obaviti u prvoj godini djetetova života pedijatri savjetuju da prije svega pronađu mjesto s adekvatnim higijenskim uvjetima na kojem će se bušenje odraditi profesionalno. Slažu se s tim da je postupak bolan, a koliki će biti osjećaj neugode prije svega ovisi o osobnom pragu tolerancije na bol.

VAŽNI SAVJETI STRUČNJAKA

1. Pričekajte s bušenjem barem do 6. mjeseca djetetovog života kako bi se uho potpuno razvilo.

2. Nikada nemojte sami bušiti uši djeteta u kućnoj radinosti jer ga izlažete potencijalnim infekcijama.

3. Naušnice djeteta moraju biti sterilizirane, a ako je dijete sklono alergijama bilo bi najbolje da su prve naušnice napravljene od hipoalergenskog kirurškog čelika.

4. U obzir dolaze i naušnice u cijelosti napravljene od 14-karatnog zlata jer ono smanjuje rizik od upale, infekcije i alergijske reakcije.

5. Nakon bušenja, barem dva puta dnevno nježno rotirajte naušnice te očistite stražnju i prednju stranu ušne resice alkoholom ili antiseptičkim proizvodom,

6. Ako primijetite da je područje uha oko naušnice crveno, to je znak infekcije i dijete biste trebali odvesti kod liječnika.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju