Eterična ulja ljudi koriste već tisućama godina, još od vremena starih Egipćana, Grka, Rimljana i Indijaca. Povijesna istraživanja pokazala su da su upravo Egipćani u svoje smjese krema za lice i kosu dodavali eterična ulja biljaka, pa ih se smatra prvim aromaterapeutima.

No moderan obol aromaterapiji dao je 1920. godine francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse nakon što je samome sebi uz pomoć eteričnog ulja lavande zaliječio ozbiljnu opeklinu na ruci i o tome napisao rad. Upravo je on i uveo termin aromaterapije.

Danas se pod njome podrazumijeva kontrolirano korištenje eteričnih ulja s ciljem očuvanja zdravlja duha, tijela i uma. Svako eterično ulje nastaje kao produkt biljke iz njezina korijena, kore, listova, sjemenki, plodova ili cvjetova, te ovisno o osobinama pojedine biljke, poprima i određene poželjne karakteristike koje nam značajno mogu pomoći.

Kada je riječ o korištenju eteričnih ulja u hladnim danima, važno je pripaziti na to da budu napravljena od onih biljaka koje i inače imaju snažna djelovanja na naš imunitet i opće zdravlje, no nije naodmet ni imati na umu mirise koji inače prevladavaju u ovom predblagdanskom razdoblju poput cimeta, naranči ili limuna.

Evo kojih je pet eteričnih ulja najbolje koristiti u ovom periodu godine i zašto.

Pepermint
Ulje peperminta dosta je visoke koncentracije i samim time snažnije nego brojna druga ulja, pa su svega kapljica-dvije dovoljne za njegovo djelovanje. Kako tijekom hladnih dana sve više boravimo u suhim prostorima u kojima je uključeno grijanje, a vlaga izrazito niska, često su nadraženi naši dišni organi.

Pepermintovo eterično ulje zato je odlično u borbi protiv alergija na suhi zrak, prašinu u njemu, ali i kao snažno sredstvo koje će naše nosnice opet učiniti prohodnima nakon prehlade ili gripe. Osim toga, velik je pomagač u borbi protiv glavobolja, ali i snažno utječe na povećanje razine energije koja često pada uslijed vrlo kratkog perioda dnevnog svjetla.

Limun
Kao i njegova verzija u obliku voća, tako je i eterično ulje limuna zlata vrijedno tijekom prehlada. Olakšava sam proces disanja, odčepljuje začepljene dišne puteve, smanjuje tegobe s astmom i snažno utječe na poboljšanje imuniteta organizma. Naime, ima snažna antibakterijska i antiseptička svojstva koja pomažu u borbi sa sezonskim prehladama, dok stimulacija krvnih stanica pomaže u općem poboljšanju imuniteta.

Aromaterapija može pomoći skladu našeg uma, duha i tijela.

Lavanda
Iako mnogi ne bi odmah pomislili na ulje lavande kada je riječ o zimskim mirisima, lavanda se s razlogom naziva kraljicom eteričnih ulja. Njezina svojstva snažno djeluju na bronhitis, astmu, kronični kašalj, infekcije dišnih puteva. Zbog činjenice što je antibakterijska i antiseptička, savršena je za korištenje tijekom zimskih mjeseci. Osim toga, ima i umirujući učinak koji nas lako može uljuljkati u san, a upravo nam je što više sna potrebno kada smo prehlađeni.

Origano
Dok je origano u svijesti nas mnogih još uvijek samo začin koji dodajemo u jela, nikako ne treba zanemariti sve dobrobiti njegova eteričnog ulja. Ono se još u srednjem vijeku koristilo za liječenje raznih infekcija, a dokazano je da djeluje protiv čak 25 vrsta bakterija.

Snažan je antihistaminik i antioksidands. Pomaže u otklanjanju nakupljenog mukusa u grlu i nosu, čime olakšava disanje i značajno rasterećuje sinuse. Također ga je dobro koristiti i prilikom upale pluća uz, dakako, propisane lijekove.

Vrijedi spomenuti i da pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa, kao i očuvanju zdravlja crijeva.

Osim što sjajno mirišu, eterična ulja poput cimeta, limuna ili peperminta mogu umanjiti tegobe prehlada.

Cimet
Pravi zimski miris cimeta nezaobilazan je ovih dana u našim domovima. No osim što prelijepo miriše i uz sebe vezuje uspomene na božićne kolače i najfinije štrudle od jabuka, eterično ulje cimeta jedan je od najzdravijih pripravaka na svijetu.

Istraživanja su pokazala da se učinkovito može boriti protiv candide i E. coli, pomoći u borbi s dijabetesom jer pomaže ravnoteži razine šećera u krvi, a jednako je tako i pravi zimski saveznik. Učinkovit je u borbi protiv infekcija dišnog sustava, a njegova redovita primjena snažno stimulira imunološki sustav, zbog čega je organizam manje podložan bakterijama i virusima.

KAKO IH KORISTITI?
Kada je riječ o korištenju eteričnih ulja, postoji nekoliko načina primjene. Možemo ih utrljati u kožu koja će ih upiti i prenijeti do stanica, koristiti inhalaciju koja će na naše tijelo djelovati putem osjetila njuha (u tu se svrhu koriste lampe i difuzori za ulja) ili ih pak koristi u kupkama pri čemu će ulje istodobno djelovati na naše tijelo i putem upijanja u kožu i putem udisanja.

Difuzor Aroma uljni difuzori osvježit će zrak i oplemeniti ga mirisom eteričnog ulja (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju