"Savršeno. Moram i ja kupiti", "Ajme divno", "Wow kako je lijep, baš si želim jedan taj grmić", samo je mali dio komentara koji je zaljubljenica u interijere Leda Bosnić dobila kada je na svom Instagram profilu objavila fotografiju svoje nove biljke.

Radi se o eukaliptusu koji posebno neodoljivo izgleda smješten u pletenu košaru.

Ova zimzelena biljka pripada porodici Myrtaceae, postoji nekoliko stotina vrsta i podrijetlom je iz Australije i Tasmanije.

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 "Kineski dolar": Otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje

Krasula Stvorena za "antitalente": Otporna biljka koja traži malo vode i sjajno podnosi zimu

U prirodi eukaliptus može narasti i do 80 metara, a poznat je, između ostalog, po lišću koje ima ugodan miris.

Eukaliptus u vazi Eukaliptus u vazi (Foto: Getty Images)

Vrsta eukaliptusa koja je pogodna za uzgoj kod nas je Eucalyptus gunnii čije su kontejnirane sadnice visoke 80 do 100 centimetara. Ova vrsta ima listove zelenkasto plave boje, a od njegova suhog lišća izrađuju se eterična ulja, čajevi i kupke.

Jednom kada posadite eukaliptus trebate mu odrediti uzgojni oblik, odnosno želite li da bude grm ili stablo.

Kako je u svojoj objavi objasnila i Leda, ako želite da vam raste kao grm, na proljeće ga treba skratiti na 30 centimetara visine, a ako se uzgaja kao stablo, na proljeće ga je potrebno skratiti za oko dvije trećine visine kako bi se formirala gusta krošnja.

Eukaliptus kao ukras u spavaćoj sobi Eukaliptus kao ukras u spavaćoj sobi (Foto: Getty Images)

Osim toga, navela je još jedan plus ove neodoljive biljke - taj da eukaliptus povremeno možete ošišati i napraviti zasebne buketiće za vaze umjesto da za to plaćate cvjećarnama.

Ako odlučite pronaći mjesto za eukaliptus u vašem domu, neka bude na sunčanim i polusunčanim mjestima. Osim toga, morate ga obilato zalijevati jer otporni eukaliptus, koji može izdržati temperaturne minuse i do -18 stupnjeva Celzijevih, jako brz upija vodu iz tla.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju