"Savršeno. Moram i ja kupiti", "Ajme divno", "Wow kako je lijep, baš si želim jedan taj grmić", samo je mali dio komentara koji je zaljubljenica u interijere Leda Bosnić dobila kada je na svom Instagram profilu objavila fotografiju svoje nove biljke.

Radi se o eukaliptusu koji posebno neodoljivo izgleda smješten u pletenu košaru.

Ova zimzelena biljka pripada porodici Myrtaceae, postoji nekoliko stotina vrsta i podrijetlom je iz Australije i Tasmanije.

Pilea peperomioides (Kineski dolar) je biljka koja privlači energiju bogatstva i blagostanja - 1 "Kineski dolar": Otporna biljka za koju se vjeruje da donosi novac i blagostanje

Slika nije dostupna Stvorena za "antitalente": Otporna biljka koja traži malo vode i sjajno podnosi zimu

U prirodi eukaliptus može narasti i do 80 metara, a poznat je, između ostalog, po lišću koje ima ugodan miris.

Vrsta eukaliptusa koja je pogodna za uzgoj kod nas je Eucalyptus gunnii čije su kontejnirane sadnice visoke 80 do 100 centimetara. Ova vrsta ima listove zelenkasto plave boje, a od njegova suhog lišća izrađuju se eterična ulja, čajevi i kupke.

Jednom kada posadite eukaliptus trebate mu odrediti uzgojni oblik, odnosno želite li da bude grm ili stablo.

Kako je u svojoj objavi objasnila i Leda, ako želite da vam raste kao grm, na proljeće ga treba skratiti na 30 centimetara visine, a ako se uzgaja kao stablo, na proljeće ga je potrebno skratiti za oko dvije trećine visine kako bi se formirala gusta krošnja.

Osim toga, navela je još jedan plus ove neodoljive biljke - taj da eukaliptus povremeno možete ošišati i napraviti zasebne buketiće za vaze umjesto da za to plaćate cvjećarnama.

Ako odlučite pronaći mjesto za eukaliptus u vašem domu, neka bude na sunčanim i polusunčanim mjestima. Osim toga, morate ga obilato zalijevati jer otporni eukaliptus, koji može izdržati temperaturne minuse i do -18 stupnjeva Celzijevih, jako brz upija vodu iz tla.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju