Svatko voli mirise i okuse koji podsjećaju na djetinjstvo. Kome kupovna marmelada ili ajvar nisu dovoljno ukusni, taj će svoju zimnicu napraviti sam. Nekad nije bilo kupovnih marmelada i džemova kao niti ajvara ili ukiseljenog povrća ili su bili preskupi.
Ljeti bi se na selu koristile namirnice iz vlastitog vrta, a u gradu jeftino kupovale krajem sezone, te bi se sušile, kiselile, kuhale i ukuhavale i tako bi se osiguravao izvor raznovrsne hrane tijekom cijele jeseni i zime.
Kako danas u trgovinama možemo pronaći doista sve, izrada pravih zimnica kakve neki od nas još možda pamte, se prorijedila.
Oni koji još uvijek svake jeseni naprave nekoliko staklenki marmelade, ajvara ili ukiseljenog povrća nerijetko ih pojedu i prije isteka jeseni.
Djeci su marmelade naravno najdraža zimnica. U kasno bi ljeto skupljanje šljiva bilo omiljena zabava nas gradske djece u posjeti bakama ili prijateljima na selu. Vadili bismo koštice i povremeno miješali na štednjaku smjesu koja će postati marmelada.
Kuhale bi se velike količine, često u vrlo velikim loncima koji su stali samo na peć na drva. Mala je to bila žrtva za nagradu koja je uslijedila: lizanje još tople marmelade s ruba i dna zdjele u kojoj se kuhala!
Mnoge mame djeci žele napraviti najukusnije marmelade na svijetu, one s puno voća i što manje šećera i potpuno bez konzervansa. Stoga za pripremu marmelade ili ostale zimnice obavezno koristite organski uzgojene namirnice. Svojoj obitelji naime nećete učiniti veliku uslugu ako budete koristili voće i povrće prskano brojnim pesticidima od kojih su neki i vrlo štetni za manju djecu.
Sama priprema marmelade ne traje dugo, no za pripremu i čišćenje koštica potrebno je odvojiti malo vremena. U tom poslu vam mogu pomoći male ruke koje uživaju u proizvodnji nečega što će kasnije namazati na palačinku koju je uz akrobacije, na primjer, ispekao tata.
U lijepoj će staklenki, pa čak i onoj u kojoj su dotad bile masline ili senf, uz komad šarene tkanine, ovaj vlastoručni proizvod postati i ukusan i vrijedan poklon.
Napomena za iskuhavanje staklenki za zimnicu
Pripremite lonac u kojem ćete prokuhati staklenke i poklopce. Vodu zagrijte u kuhalici za vodu, kako biste uštedjeli na vremenu, te prelijte u lonac i nastavite kuhati na najjačoj temperaturi. Staklenke i poklopce kuhajte najmanje tri minute kako bi uništili bakterije i posebnom hvataljkom izvadite i stavite na čistu podlogu kako bi se ocijedile.
Marmelade
Kod pripreme marmelade potrebno je voditi računa o prirodnoj slatkoći ili kiselosti voća, kako biste dodali točnu količinu šećera. Voću poput marelica ili šljiva se dodaje šećera u omjeru 1:2 odnosno na kilogram voća je potrebno staviti pola kilograma šećera. Ako je voće doista vrlo zrelo i slatko, što bi trebalo biti, moguće ga je pripremiti i u omjeru 1:3 odnosno na oko 1 kilogram voća se stavlja samo 300 grama šećera.
Najukusnije marmelade su one od marelica, jagoda, šljiva, smokava i malina.
Marmelada od smokava
Ova je marmelada vrlo ukusna i uživat ćete u njezinom okusu, a odlično pristaje i kao prilog uz razne sireve.
Sastojci - marmelada od smokava:
- 1 kg smokava
- 2 kriške limuna
- sok od pola limuna
- korica jedne naranče, sitno naribana
- 250 g šećera za marmeladu (s pektinom)
- Po želji aroma ruma ili rum (ako ne kuhate za djecu)
Marmelada od smokava - priprema:
- Smokve narežite i po želji i ogulite ako je kora debela. Stavite ih u lonac, dodajte ostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sve dok se voće ne pretvori u kašastu smjesu.
- Gotovu smjesu odmah punite u iskuhane staklenke, oko 1 cm od vrha. Dobro zatvorite i čuvajte na tamnom i što hladnijem mjestu, nakon otvaranja marmeladu držite u hladnjaku i konzumirajte ju u roku od 7 do 14 dana.
Marmeladu od jednog kilograma smokava možete napraviti i sa samo 200 grama ili čak 150 grama šećera. Jer ova je marmelada, upravo poput svježih smokava, odličan dodatak sirevima i nije ju potrebno previše sladiti.
Marmelada od smokava i krušaka
Kao varijantu gornjem receptu možete dodati kruške. 500 g smokava zamijenite istom količinom krušaka, uz dodatak 500 g (umjesto 250) šećera. Kruške je u tijeku kuhanja moguće usitniti mikserom.
U slast!
Tko piše ove recepte?
Mare radi kao slobodni novinar i fotograf za nekoliko medija u Hrvatskoj i Europi. Njezni radovi su prikazani na nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i Austriji. Upravo je izdala svoju prvu knjigu kuharicu pod naszivom 'Tatina kuharica'.
Ideja za knjigu se rodila tijekom odrastanja njezinog prvog djeteta, a blog je krenuo za vrijeme druge trudnoće i nastavka eksperimentiranja s kuhanjem, a sve kako bi se zadovoljili gurmanski nepci izbirljivog sina dok joj kći obožava skoro sve. Davi se i u sarmi koju mali ne želi ni pogledati, a kamoli kušati:)
Isprobajte i ostale recepte za domaće pekmeze i džemove: