Prilično je lako nakupiti veliku količinu otpada u kuhinji, a to smeće onda vrlo lako može postati neugodan prizor, odnosno miris.

No situacija, barem prema riječima stručnjaka, može postati još gora ako kante držite zatvorene unutar kuhinjskih ormarića.

Stručnjaci su objasnili svoje razloge zbog kojih je kuhinjske kante bolje držati izvan ormarića, na otvorenom. Pročitajte ih u nastavku pa možda i vas uvjere da je vrijeme za promjenu ako ste kante smjestili u kuhinjski element.

Držanje kante u ormariću rješava problem njezina neuglednog izgleda u prostoru. Međutim, stručnjaci kažu da je to jedina pozitivna stvar i da takvo skladištenje stvara više problema nego što ih rješava.

Neki od njih su sljedeći:

  • Situacije u kojima se nešto prospe oko kante su neizbježne. Kada je ona u ormariću, čišćenje postaje veća gnjavaža.
  • Dok kuhate, sjeckate, pripremate hranu… češće morate otvarati vrata ormarića, a često to činite dok su vam ruke prljave, što znači da nered postaje još veći.
  • Lakše je zaboraviti na smeće kada je ono u ormariću pa se povećavaju šanse da ga ne iznosite redovito.

Tu su i, još važnije, nedostaci koji se tiču zdravlja.

U ormariću je lošija cirkulacija zraka, što može dovesti do nakupljanja vlage. U kombinaciji s organskim otpadom stvara se i savršeno okruženje za rast plijesni. Plijesan se zatim, prema riječima stručnjaka, može početi širiti na obližnje područje i napasti druge ormariće, zidove i podove.

Otpad zatvoren u ormariću lakše postaje i leglo bakterija i klica. Osim što to nije dobro za zdravlje, neugodan miris može prodrijeti u kuhinju.

Čišćenje pećnice Najlakši način čišćenja pećnica preko noći bez upotrebe kemikalija

Čišćenje 10 korisnih savjeta za brzo čišćenje doma

Iako se svi ti problemi mogu spriječiti redovitim pražnjenjem i čišćenjem kanti za smeće, savjet je stručnjaka da ih ipak držite izvan ormarića. Bez obzira na veličinu ili vrstu prostora, nikako ne preporučuju držanje kanti u ormarićima, nego izvan njih, na otvorenom prostoru s odgovarajućom ventilacijom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju