Domaći ledeni čajevi ponovno su sve popularniji, a nama najdraže verzije trenutačno nudi caffe bar Leone na zagrebačkom Kvaternikovu trgu.
Domaće ledene čajeve radimo "cold brewed" metodom s prirodnim čajevima iz Spice storea Harissa – objašnjava nam pripremu Marijan Maglić, vlasnik i voditelj caffe bara Leone te dodaje:
Određenu mjericu čaja stavljamo u bokale s hladnom vodom, zatim ih spremamo na minimalno 2 sata u hladnjak da se infuziraju, a neke ostavljamo i preko noći. Serviraju se s ledom, svježim začinima i voćem.
Autor ovog popularnog ljetnog napitka tvrdi kako domaći ledeni čajevi nisu samo osvježavajući napici – čiste tijelo od toksina i štetnih tvari te razbuđuju, što se posebno odnosi na jedan od triju trenutačno najpopularnijih okusa.Caffe bar Leone nudi tri neodoljiva ljetna okusa ledenoga čaja koji su jednako ukusni, koliko su i zdravi.
A to je "Cool Mint" koji se sastoji od limunske trave, paprene metvice, komadića jabuke te slatkog korijena što daje odličan balans slatkoće i svježine.
U ponudi je još i "Grandmas Garden" u kojem će nam bobice bazge, cvijet hibiskusa, komadići jabuke, crni ribiz, komadići sušene jagode i maline, lišće jagode pobuditi sjećanja na šarene bakine vrtove što pamtimo iz djetinjstva te "Orange Grapefruit Mint" - rooibos čaj, komadići naranče, metvica, aroma, cvjetovi naranče, šafranika, sa savršenim omjerom slatkoće rooibos čaja te svježine mente i kiselosti citrusa.
KAKO NAPRAVITI OSVJEŽAVAJUĆI DOMAĆI LEDENI ČAJ:
1. Na litreni bokal stavimo pet čajnih žličica odabrane vrste čaja.
2. Ovisno o vrsti čaja stavljamo svježu mentu, limun, naranču ili grejp (citrusi narezani na ploškice) i stavlja 3.
3. Čaje se hladi nekoliko sati u hladnjaku i servira se s kockicama leda, svježim začinima i citrusima.