Jeste li se ikad zapitali zašto se kaže da je sedma godina veze (ili braka) kritična? Psiholozi su taj fenomen nazvali "The Seven Year Itch", po filmu iz 1950. u kojem Marilyn Monroe i Tom Ewell prolaze kroz ljubavnu krizu – nakon sedme godine veze.

Taj psihološki izraz nije ostao samo na tome, već su brojna istraživanja potvrdila da parovi, doista, nakon sedam godina osjete zasićenje, dosadu i potrebu za kušanjem zabranjenog voća.

To je razdoblje kad nastupa nevjera, a ovisno o okolnostima, i rastava braka.

Kad sedma pokuca na vrata, nema više frcanja iskri, gledanja zvijezda, držanja za ruke, čežnje za međusobnim dodirima i leptirića u trbuhu.

Tada ljubavni odnos padne podosta nisko na listi prioriteta, a posao, djeca i svakodnevni životni problemi stanu između ljubavnog para i stvaraju sve dublje razlike među njima.

I tako je barem bilo, sve do najnovijeg istraživanja koje je provela britanska stranica za upoznavanje, illicitencounters.com.

Suvremene veze pucaju puno ranije

Kako bi provjerili mijenjamo li se kao društvo u ljubavnom smislu, upitali su više od dvije tisuće članova kad su oni doživjeli prve probleme u ljubavnom odnosu i je li sedma godina još uvijek kritična, kao što je to bilo od pedesetih godina prošlog stoljeća pa sve dosad.

U današnjem užurbanom svijetu parovi sve ranije dolaze do raskrižja u svom odnosu, a problemi dolaze na vidjelo gotovo dvaput ranije nego što je bio slučaj u prošlosti. Jedan je od glavnih razloga emancipacija žena, koje puno intenzivnije razvijaju karijeru i očekuju jednaku uključenost muškarca u odgoj djece, kućanske poslove i sve ono što se pedesetih smatralo ženskim obvezama.

U današnjem svijetu parovi sve ranije dolaze do raskrižja u ljubavnom odnosu.

I dok statistika pokazuje da su u prošlosti muškarci bili ti koji su dolaskom sedme godine tražili neobvezni odnos iza leđa svoje žene, danas nevjera ne bira spol pa u jednakoj mjeri varaju i muškarci i žene.

Nedostatak intimnosti najveći je problem 

Čak 33 posto ispitanika priznalo je da je treća godina u vezi najkritičniji period, baš kao što je sedma bila u prošlosti. 12 posto ispitanika smatra da su četvrta i petak najkritičnije godine, a 11 posto ispitanika navelo je četvrtu godinu kao najproblematičniju.

Sedam posto smatra da je prva godina bila najškakljivija, a pet posto ispitanih u tuđi je krevet zalutalo nakon druge godine veze.

Roditelji i beba "Volim svoju djecu najviše na svijetu, ali brak mi je ipak na prvom mjestu"

Bračni par Desetogodišnje istraživanje potvrdilo da muškarci u braku žive duže, ali vrijedi li to i za žene?

Od svih ispitanika koji su priznali da su nakon treće godine prevarili partnera, čak je polovica za taj čin okrivila drugu stranu, odnosno – nedostatak intimnosti. Četvrtina ih smatra da je dolazak djece promijenio njihov odnos, a nešto manje ispitanih priznalo je da je financijska situacija utjecala na pukotine u odnosu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju