Poznavateljima talijanske kuhinje ne treba previše objašnjavati što se krije iza naziva "spaghetti aglio olio e peperoncino".

Podrijetlom iz regije Kampanija, ovo jednostavno jelo osnova je tradicionalne talijanske kuhinje tog područja, ali s vremenom je postalo i svojevrsni sinonim za kompletnu talijansku kuhinju.

Sve što vam treba za izradu slavnog jela je tjestenina, češnjak, maslinovo ulje, malo začina i po želji sira. Tako jednostavno, a fino - ovo je recept koji svaki ljubitelj tjestenine mora isprobati barem jednom.

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE):

- 400 grama špageta
- 4 češnja češnjaka
- šaka svježeg peršinova lišća
- 2 svježe ljute papričice (peperoncino) ili 1 mala žlica suhe
- 6 žlica maslinova ulja
- sol
- po želji parmezan, pecorino ili grana padano sir

Enchilade Recept za zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Zapečene tikvice Lagani ručak: Recept za zapečene tikvice punjene mesom i sirom

PRIPREMA:

1. Češnjak narežite na vrlo tanke listiće, a peršin sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi peperoncino, također ga nasjeckajte na tanko.

2. U velikom dubokom loncu s puno vode stavite špagete na kuhanje prema uputama na pakiranju. Kuhajte ih minutu-dvije manje od propisanog na pakiranju i neka obavezno budu "al dente".

3. Dok se špagete kuhaju, u većoj i dubljoj tavi ili zdjeli zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite češnjak i ljutu papričicu pa pržite 2-3 minute. Miješajte kako češnjak ne bi zagorio. Kada je češnjak karameliziran, a špagete gotove, uzmite jednu šeflju vode u kojoj se kuhala tjestenina i ubacite u tavu s češnjakom i papričicom te dobro promiješajte.

4. Ocijedite špagete i ubacite ih u tavu. Koristite hvataljke kako biste ih lakše pomiješali s uljem. Nakon toga ubacite sjeckani peršin i nakon jedne minute kad se špagete povežu s umakom maknite s vatre. Po potrebi dodatno posolite.

5. Prije posluživanja, po želji na špagete možete naribati neki od najpoznatijih talijanskih tvrdih sireva - parmezan, pecorino ili grana padano.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju