Amnesty International dodijelio je u petak svoju godišnju nagradu Ambasador savjesti švedskoj tinejdžerki i klimatskoj aktivistici Greti Thunberg i njenom prosvjednom pokretu, navodeći "jedinstveno vodstvo i hrabrost u borbi za ljudska prava".

 

Greta Thunberg poručila je kako je "velika čast" primiti nagradu u ime pokreta koji je na svjetskoj razini započeo školske štrajkove za klimu. Sloganom "Petak za budućnost" tražili su od svjetskih vođa više napora u suzbijanju klimatskih promjena.

Amnesty International dodijelio je u petak svoju godišnju nagradu Ambasador savjesti švedskoj tinejdžerki i klimatskoj aktivistici Greti Thunberg

Ljudska prava i klimatska kriza idu ruku po ruku. Ne možemo riješiti jedno bez da riješimo drugo, poručila je Thunberg u izjavi koju je objavio Amnesty u petak. Amnesty je dodao kako još nije određen datum za formalno uručivanje nagrade.

Ponizni smo i inspirirani odlučnošću kojom nas mladi aktivisti diljem svijeta izazivaju da se suočimo s realnošću klimatske krize, rekao je glavni tajnik Amnesty Internationala, Kumi Naidoo.

Svaka mlada osoba koja sudjeluje u prosvjedima utjelovljuje što znači djelovati na svoju savjest, dodao je Naidoo.

Greta Thunberg Greta Thunberg: Mlada aktivistkinja nominirana za Nobelovu nagradu za mir

Theresa May u suzama je završila svoj govor ostavke Suze "čelične" premijerke: Kada emotivnost pokazuje snagu, a ne slabost

Štrajkove je inspirirala Thunberg koja je jednom tjedno prosvjedovala ispred parlamenta u Stockholmu, u kolovozu 2018. Sve je kulminiralo 24. svibnja, kada su održani prosvjedi u 131 zemlji u svijetu. Šesnaestogodišnjakinja je poručila svjetskim vođama na raznim događajima da su iznevjerili mlade, jer ne rade dovoljno napora u suzbijanju klimatskih promjena.

Prethodni dobitnici nagrade su: laureat Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela, pakistanska aktivistica Malala Yousafzai, kineski umjetnik Ai Weiwei te pjevačice Joan Baez i Alicia Keys.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju