Naša prehrana ima velik utjecaj na rad štitnjače, pogotovo bolesne štitnjače. Prehrana se prilagođava ovisno o tome imamo li problem s viškom ili manjkom hormona štitnjače tj. ubrzanom ili usporenom štitnjačom.

Kada je u pitanju hipotireoza (usporen rad štitnjače) ili pak Hashimotov sindrom ili tireoiditis (jedan od glavnih uzročnika hipotireoze), postoje namirnice koje bismo trebali izbjegavati, ograničiti njihovu konzumaciju ili promijeniti način njihove pripreme.

1. Namirnice s goitrogenima

To su spojevi koji utječu na proizvodnju hormona štitnjače tj. otežavaju je. To su, primjerice, kelj, kupus, cvjetača, brokula, špinat, radič i prokulice. Važno je napomenuti kako navedene namirnice mogu biti problematične ako se jedu sirove i u velikim količinama, a njihovom termičkom obradom smanjuje se količina goitrogena.

Štitnjača Obratite pozornost: Osam upozorenja da štitnjača radi probleme

2. Soja

Neke studije pokazale su da ona utječe čak i na apsorpciju lijekova za štitnjaču tj. hormona. Soja, također, sadrži goitrogene spojeve. Međutim, uz dovoljan unos joda konzumacija soje neće biti problem. Proizvodi od soje poput tofua ili tempeha termički su obrađeni pa također nisu problematični, a isto vrijedi i za fermentirane proizvode sa sojom kao što su soja sos ili miso. Izbjegavajte sojino ulje i mlijeko.

Tost s avokadom, poširanim jajima i lososom Jutarnja doza energije: Slastan doručak koji budi usporenu štitnjaču

3. Namirnice s glutenom

Sve više istraživanja potvrđuje povezanost Hashimotova tireoiditisa i preosjetljivosti na gluten. Pšenica, raž, pir i ječam na popisu su namirnica koje bi osobe s usporenom štitnjačom trebale izbjegavati ili barem smanjiti njihov unos. Zamijenite ih bezglutenskim namirnicama poput kukuruza, zobi, prosa i riže.

Slanutak Važan za hormone štitnjače: Osam znakova da organizmu nedostaje mineral cink

4. Visoko procesirana hrana

To uključuje brzu hranu i razne grickalice. U pitanju je energetski bogata, ali nutritivno jako siromašna hrana. Osim toga, takva hrana nerijetko sadrži koncentriranu kombinaciju sastojaka koji su svaki za sebe problematični, a kamoli ne zajedno. Najčešće je riječ o kombinaciji šećera sa zasićenim mastima, a takva hrana potiče upalne procese u tijelu, piše portal Kreni Zdravo. Važan je i način pripreme. Prženje, pohanje ili bilo kakav oblik termičke obrade koji vodi do stvaranja crnog ugljenog sloja na hrani je štetan.

Štitnjača Štitnjača i proljeće: Na što paziti da najvažnija žlijezda ne bi izmakla kontroli?

5. Alkohol

Umjerena i povremena konzumacija neće imati značajan utjecaj na rad štitnjače, ali prekomjerna i česta konzumacija alkohola može ga poremetiti. Prije svega utječe na smanjenje hormona štitnjače T3 i T4.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju