Zima je napokon zakucala na naša vrata, no osim što smo mi svoje navike i odjeću morali prilagoditi novom periodu u godini, jednako treba učiniti i s ljubimcima.

Suprotno raširenom vjerovanju da sve pse njihova dlaka grije i više nego dovoljno te da je normalno se da sami prilagode vanjskim uvjetima, ljubimcima je potrebno pomoći i pružiti im sigurno i toplo mjesto za spavanje, kao i pripaziti tijekom odlazaka u šetnju.

Ovisno o pasmini, mora biti u unutarnjem prostoru
Iako mnogi ljudi, posebno u manjim mjestima, pse često drže vani u posebnim boksovima ili kućicama, zima nije vrijeme kada bi oni trebali obitavati vani. Naime, nemaju svi psi dovoljno dugačku dlaku koja ih može štititi od hladnoće i ledenog vjetra.

Dok primjerice sibirski haski, samojed, njemački ovčar, akita, bernski planinski pas i još neke pasmine dobro podnose hladnoću, za one kratkodlake poput jazavčara, bostonskog terijera, Jacka Russela i brojnih drugih ona može biti pogubna. Ako već nije opcija da ga držite u kući ili stanu, neka obavezno tijekom noći boravi barem u garaži ili drugom zatvorenom prostoru.

Pseće šapice prve su na udaru tijekom hladnih šetnji.

Tijekom šetnji zaštite ga od hladnoće

U skladu s karakteristikama duge ili kratke dlake jest i nošenje zaštitne odjeće. Naime, kratkodlakim psima potrebna je zaštita u obliku jaknice ili vestice. Ona mora pokrivati područje od vrata do repa, uključujući i dijelove oko trbuha. U suprotnom su hladnoći izloženi vitalni organi. Dakako, pripazite na to da se pas ne pregrije pa jaknicu stavljajte samo onda kada vanjski uvjeti to zaista zahtijevaju.

Šećite u toplijem dijelu dana

Iako spomenuta jaknica psu može pružiti značajnu zaštitu, činjenica je da mu ona ne štiti uši, njušku i šape, koji su jednako tako osjetljivi na hladnoću.

Zato odlaske u šetnju usklađujte s dijelovima dana kada su temperature nešto više, a ako je potrebno, neka u tome pomognu svi članovi obitelji. Naime, duge šetnje tijekom ranih jutarnjih ili kasnih večernjih sati mogu napraviti više štete nego koristi.

Pripazite na šapice

Tijekom kasnojesenske i zimske šetnje na udaru su prvo, dakako, pseće šapice. Kao što i mi tijekom zimskih mjeseci imamo često vrlo suha stopala jednako se događa i s našim ljubimcima. Osim toga, sol koja se nalazi na cesti tijekom zimskih mjeseci uslijed otapanja snijega, može nagristi jastučiće šapa i uzrokovati rane zbog kojih će pas teško hodati, a to pogoduje i razvoju bakterija.

Zato se preporučuje da prije svake šetnje, napose kada je vani snijeg, mekuše svog ljubimca namažete vazelinom ili masti na bazi pčelinjeg voska. U specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce možete pronaći i posebne kreme namijenjene tom području.

Dok su dugodlaki psi otporni na hladnoću, za kratkodlake ona može biri pogubna.

Topli kutak za spavanje

Kada se vratite iz šetnje, psa obavezno očistite od blata ili snijega te mu osigurajte toplo i mekano mjesto na kojem može spavati. Tijekom zimskih mjeseci i podovi u našim domovima hladniji su nego inače, pa nikako nije preporučljivo da pas spava na njemu, bez ikakve dekice.

Nastojte mu osigurati njegovo posebno mjesto, no pripazite na to da ne bude kraj izravnog izvora topline. Psi se često vole zavući kraj radijatora i peći, no dugotrajnim izlaganjem tako visokoj temperaturi može doći i do laganih opeklina. Zato neka pas spava na toplom, ali ne prevrućem mjestu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju