Od malih nogu učimo djevojčice da se nasilje ne smije trpjeti. U trenutku kad žrtva stupi u kontakt s nadležnim tijelom i prijavi nasilje, mora se procijeniti rizik koji predstavlja počinitelj ili osumnjičenik.

Galerija Ida Prester na Sarajevo Film Festivalu Ida Prester na Sarajevo Film Festivalu Ida Prester na Sarajevo Film Festivalu +1 Ida Prester

Zbog propusta institucija, ali i društva u cijelosti, jedna je mlada majka izgubila život.

Umrla je jer je prijavila nasilje, glavna je poruka brojnih prosvjednika u Bosni i Hercegovini nakon brutalnog ubojstva Nizame Hećimović, koju je nevjenčani suprug ubio u live prijenosu na Instagramu – pred devetomjesečnom djevojčicom.

Diljem regije pljušte poruke podrške, a Ida Prester iskoristila je crvenih tepih Sarajevo Film Festivala kako bi se osvrnula na strašan događaj koji nas je ponovno podsjetio da je femicid na ovim prostorima još uvijek prisutan te da je iz godine u godinu sve češći.

Ida je na najveći regionalni filmski festival došla u pratnji supruga Ivana Peševskog, a oboje su u rukama držali transparente s jednostavnom, ali glasnom porukom. Ida je na svoj napisala Nizama, dok je na Ivanovu transparentu pisalo #stopfemicide.

Fotografiju je objavila i na društvenim mrežama, a njezini su pratitelji komentirali kako su oni prvi par koji je crvenim tepihom prošetao sa svrhom. 

Ida Prester na Sarajevo Film Festivalu Ida Prester i Ivan Peševski (Foto: Armin Durgut/Pixsell)

Pokojna Nizama prijavila je nasilje, ali je zahtjev za zabranom prilaska odbijen. Nekoliko dana nakon toga njezin je partner krenuo u krvavi pohod u kojemu je, osim Nizame, ubio još dvoje ljudi, a troje ranio.

Ida je na svom profilu na Instagramu objavila i pjesmu koju je napisala potaknuta strašnim događajem u susjedstvu.

Premijera filma "Samo kad se smijem" u Sarajevu bila je posvećena žrtvi femicida iz Gradačca Regionalna premijera filma 'Samo kad se smijem' na SFF-u bila je posvećena brutalno ubijenoj Nevzeti Hećimović iz Gradačca - 5 Regionalna premijera filma 'Samo kad se smijem' na SFF-u bila je posvećena brutalno ubijenoj Nevzeti Hećimović iz Gradačca - 3 Regionalna premijera filma 'Samo kad se smijem' na SFF-u bila je posvećena brutalno ubijenoj Nevzeti Hećimović iz Gradačca - 2 +3 Regionalna premijera filma 'Samo kad se smijem' na SFF-u bila je posvećena brutalno ubijenoj Nevzeti Hećimović iz Gradačca - 7

Posljednja 24 sata pisala sam ovu pjesmu, potaknuta horor pričom o ubijenoj ženi u Gradačcu. Nasilje je svuda oko nas, ne smanjuje se, nego povećava, posebno prema ženama. Svakih desetak dana čitamo o novim žrtvama stradalima od ruku svojih partnera.

Što možemo? Kako zaštititi te žene, ranjene, uplašene, u panici? Kako obuzdati taj val agresije povrijeđenog ega koji vodi u (auto)destrukciju? Nemam odgovor. Mogu samo napisati pjesmu za posvetu.

Proći će još mjeseci dok se ovo pošteno snimi, smiksa, uobliči.. bilježim trenutak prve ideje. Nadam se da ćemo je uskoro zajedno pjevati na koncertima i napraviti štit od naših tijela, napisala je Ida uz emotivnu pjesmu koju je posvetila Nizami, ali i svim ženama žrtvama nasilja. 

Nasilje nad ženama SOS vodič: Kako prepoznati nasilnika i što učiniti kad osoba živi s njim? Nasilje nad ženama "Zadnji put sam lagala o svojim ozljedama nakon što me lupio pepeljarom“

Ida Prester na Sarajevo Film Festivalu Ida Prester na Sarajevo Film Festivalu iskazala je podršku ubijenoj Nizami iz Gradačca (Foto: Armin Durgut/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju