Kira Ottaway od ranog djetinjstva borila se sa suvišnim kilogramima. Nakon završetka srednje škole odlučila je postati slastičarka. Nakon gubitka slastičarskog posla iz snova prepustila se tuzi koju je pokušavala umiriti hranom

Tugu zbog gubitka posla Kira Ottaway 'tjerala' je sladoledima, slatkišima i svom ostalom procesiranom hranom koja bi joj došla pod ruku. Onda je prvi put nakon dugo vremena stala na vagu prvi put i kada je shvatila da ima 100 kilograma nešto se u njoj 'prelomilo'.

Istog trenutka navukla je na sebe trenirku i krenula u šetnju – to je obilježilo početak njezinog mršavljenja. Ubrzo je spoznala da je emocionalno prejedanje uzrok njezine prekomjerne težine i ako želi izgubiti kilograme mora se na 'zdraviji' načini nositi s problemima u svom životu.

Na jednoj radionici naučila je da ne mora opsesivno brojati kalorije nego se mora fokusirati na nutritivnu vrijednost hrane koju unosi u organizam. Prije bi na poslu jela kolače koje je spremala uz ispriku da svaki mora probati, ali onda se riješila te loše navike.


U 2 godine izgubila je 40 kilograma, a ovo su savjeti koje želi podijeliti sa svima koji imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom.

1. Prepoznajte uzrok svog prejedanja. Dok ne spoznate problem zbog kojeg previše jedete nećete uspješno smršaviti jer će se tvrdoglavi kilogrami uvijek vraćati.

2. Držite se metoda 3+2 (3 velika obroka dnevno i 2 manja). Tako ćete uvijek biti siti tijekom cijelog dana i nećete osjećati potrebu za dodatnom hranom.

3. Prestanite brojati kalorije na deklaracijama i usredotočite se na brojanje nutrijenata. To je puno važnije i dokle god se vaša dijeta sastoji od zdrave prehrane koju kombinirate uz tjelesnu aktivnost i vježbanje, sigurno ćete smršaviti.

4. Pronađite potporu. Povjerite se prijateljima i obitelji kako bi vam oni mogli biti potpora tijekom mršavljenja. Ponekad ljudi zbog nerazumijevanja krivo reagiraju u određenim situacijama pa će vas npr. na večeri siliti da jedete nešto što ste izbacili iz prehrane uz argument 'da vam kile ionako dobro stoje'. Objasnite im da želite smršaviti zbog svog zdravlja, a ne zbog izgleda i onda ćete izbjeći ovakve situacije.

5. Počastite se hranom koju volite. Međutim, nemojte to nazivati 'varanjem na dijeti' jer uz hranu ne smijete vezati negativne konotacije. Ona nije zlo, ona je tu kako bi vam pomogla da budete što zdraviji, a istodobno uživate. Stoga si priuštite jedan 'slobodan' obrok tjedno i krenite dalje.

6. Ne izbjegavajte slatko. S obzirom na to da sam slastičarka, trebalo mi je dugo da naučim kontrolirati svoju ovisnost o šećeru. Sada razumijem da svakome ponekad treba nešto slatko. Važno je naći balans između potrebe i unošenja slatkog. To je, naposljetku, produktivnije od potpunog odricanja.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju