Otkada se pojavio na tržištu, rasprava o retinolu – najvažnijem sastojku noćne rutine njege kože, ne jenjava. Retinoidi, krovni naziv za sve proizvode s retinolom, toliko su snažni da se mogu sa samo par kapljica koje ga sadrže s lakoćom uhvatiti u koštac sa svim nepravilnostima na koži s kojima se bore žene današnjice. Ipak, mnogi nisu sigurni u njegovu moć i zato smo odlučili razbiti mitove koji se o njemu stvaraju i objasniti zašto je važno što prije ga uključiti u svoju rutinu njege kože lica.

Mit: Retinol stanjuje kožu
Kao i sa svakim proizvodom koji uvodimo u svoju rutinu njege kože, i s retinolom treba vremena da se koža na njega navikne. Tako se na početku korištenja može javiti crvenilo, suhoća, a koža se može čak i ljuštiti. To ne znači da je ovaj proizvod prejak za našu kožu ili da je stanjuje. Baš naprotiv, retinol je sastojak koji osnažuje barijeru kože jer potiče proizvodnju kolagena i elastina te na taj način aktivno sudjeluje u borbi protiv bora i finih linija na koži, a crvenilo i suhoća će s vremenom nestati.

Mit: Retinol isušuje kožu
Iako ćemo u prvim tjednima korištenja retinola možda osjetiti zatezanje kože i suhoću, oni bi nakon otprilike dva do tri tjedna trebali prestati. Ovaj osjećaj suhoće možemo ublažiti tako da nakon retinola nanesemo hidratantnu kremu, koja će hidratizirati kožu i pružiti joj sve što joj treba kako bi olakšala prve tjedne korištenja tog sastojka.

Mit: Retinol je namijenjen isključivo anti-age rutini njege kože
Iako se najčešće upotrebljava u borbi protiv bora i finih linija, retinol nema problema s obavljanjem više stvari odjednom, pa tako on ima i preventivan učinak, a bori se i s ostalim nepravilnostima na koži, poput hiperpigmentacijskih mrlja. Retinol ojačava strukturu kože i izbljeđuje tamne mrlje na koži, koje su posljedica borbe s aknama ili su pak uzrokovane prevelikim izlaganjem suncu. Baš zato je važno uvrstiti ga u svoju rutinu njege kože na vrijeme i odabrati onaj proizvod koji će joj povratiti sjaj i pozabaviti se problemima na licu s kojima vodite bitku već jedno vrijeme. Jedan takav je L'Oreal Paris Revitalift Laser Retinol serum za lice, koji vidno ispravlja znakove starenja kože, pa čak i duboke bore, a koža je nakon njega hidratizirana i elastična. Ovaj noćni serum gotovo trenutačno čini kožu hidriranom I zaglađenom, a njegovom redovitom uporabom,nakon mesec dana , vidno ujednačava ten i umanjuje vidljivost bore, čini da koža postaje mekša i blistava te primjetno zategnutija.

Mit: Retinol se treba upotrebljavati svaki dan
Retinol je važno postepeno uvoditi u rutinu njege kože kako bi se koža na njega naviknula. S obzirom na to da se koristi u svrhu smanjivanja bora i izbjeljivanja mrljica na licu, on će imati najbolji učinak ako ga uključimo u noćnu rutinu njege kože. Tako će tijekom noći pružiti potporu koži dok se ona regenerira i dati joj dodatni boost, koji će potaknuti proizvodnju kolagena i elastina. Serumi su obično drugi korak u rutini njege kože lica, stoga je L'Oreal Paris Revitalift Laser Retinol potrebno nanijeti odmah nakon što smo kožu očistili čistačem i osušili je ručnikom. Dovoljno je nanijeti tri do četiri kapi ovog seruma dvaput tjedno, a nakon što se koža na njega navikne, i češće. Oni koji su u kasnim dvadesetima i ranim tridesetima mogu ga nastaviti upotrebljavati dva do tri puta tjedno, dok će oni s dubljim borama svoj retinol trebati primjenjivati češće kako bi se smanjila njihova vidljivost.


Mit: Retinol se ne smije koristiti zajedno s vitaminom C
Zbog svojih snažnih i sličnih učinaka, retinol i vitamin C ne bi se trebali koristiti zajedno jer tako ne samo da riskiramo potencijalnu iritaciju na koži već se i njihov učinak smanjuje. I dok ih ne smijemo nanositi jedan iza drugoga, ipak možemo uživati benefite oba sastojka tako što ćemo jedan upotrebljavati u jutarnjoj rutini, dok ćemo drugi nanositi navečer. Iako vitamin C možemo koristiti i u dnevnoj i u noćnoj rutini, s njime ćemo najviše toga postići nanosimo li ga ujutro, dok ćemo retinol uklopiti u svoju noćnu rutinu. Ono što je važno jest da nakon njihova korištenja nanesemo SPF, koji će zaštiti našu kožu od negativnog utjecaja sunca, koje može izazvati reakcije na našoj koži zbog korištenja ovih sastojaka.

Mit: Retinol uklanja mrtve stanice na koži
Za retinol mnogi misle kako je zapravo riječ o pilingu koji uklanja mrtve stanice na koži te ga izjednačavaju s kiselinom AHA. No, retinol nema učinak pilinga, za razliku od AHA-kiseline. Retinol ojačava barijeru kože, smanjuje gubitak vode u njoj i sprječava smanjenje kolagena, dok AHA-kiselina zaista ima efekt pilinga te se treba koristiti najviše dvaput tjedno kako bi uklonila mrtve stanice s kože te prljavštinu i sebum iz pora.

Mit: Retinol ne smijemo stavljati na područje oko očiju
Područje oko očiju je osjetljivo mjesto na kojem se nepravilnosti na koži najviše vide i zbog kojih izgledamo umorno i starije negoli jesmo. Retinol je odličan u borbi protiv finih linija oko očiju, a utječe i na podočnjake, koji njegovim korištenjem više nisu duboki i modri. Jedino na što treba paziti prilikom nanošenja retinola oko očiju jest da to učinimo nježnije negoli s drugim dijelovima lica jer je područje oko očiju mjesto gdje je koža iznimno tanka i osjetljiva. Također, treba pripaziti i na to da ono ne dođe u direktan kontakt s očima jer može izazvati iritaciju i zamagljenost vida. U tom slučaju, oči treba odmah isprati vodom.

Ovaj snažni sastojak koji istovremeno ojačava našu kožu, zaglađuje fine linije i bore, posvjetljava tamne mrljice na koži nastale suncem te ujednačava ten postao je najvažniji sastojak naše noćne rutine njege kože lica. Jedino što je važno jest pronaći odgovarajući retinol za sebe. Mi smo ga pronašli u L'Oreal Paris Revitalift Laser Retinol serumu za lice jer on nudi savršen omjer cijene i kvalitete te direktno utječe na područja koja su donedavno spuštala naše samopouzdanje. Uz njega naša koža postaje meka i sjajna, zbog čega je s ponosom svakodnevno pokazujemo.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom L'Oreal po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju