Promjene raspoloženja, nadutost, bol u grudima, pad koncentracije i ostali neugodni simptomi glavni su razlozi zašto većina žena menstruaciju naziva najgorim danima u mjesecu. Statistika kaže da čak 90 posto žena osjeti simptome PMS-a i da nas oni mogu ometati u svakodnevnim životnim situacijama.

Situacije su to koje svaka žena jednostavno mora prihvatiti, a sve što možemo učiniti jest – upoznati se s menstruacijom, bolje ju razumjeti i tako svome tijelu priuštiti godišnji, svaki put kad osjetimo da su simptomi previše neugodni.

Iako je ciklus vrlo individualna stvar, neke se stvari ipak mogu izmjeriti. Jedna od njih je dan u kojemu većina žena dobije menstruaciju. Upravo se tom temom pozabavilo novo istraživanje koje kaže da većina žena menstruaciju dobije – četvrtkom ili petkom.

Zaključio je to istraživački tim Natural Cyclesa, nakon što su proučavali gotovo 300 tisuća menstrualnih ciklusa u Europi i SAD-u, a njihova glavna hipoteza je glasila da na menstrualni ciklus utječe mjesečev ciklus. Početna ideja je bila utvrditi da mjesečev ciklus utječe na san kod žena, a to posljedično utječe na menstruaciju.

Međutim, znanstvenici su došli do zaključka da neki drugi faktori više utječu na trenutak dolaska menstruacije, a glavni su – san, prehrana i stres.

Ti su čimbenici, u većini slučajeva, neregulirani početkom tjedna ( stres ponedjeljkom, briga oko posla, brzinski nezdravi ručak i slično), a više regulirani krajem tjedna – kad stres polako opada.

Kad smo pod stresom povećava se razina kortizola (hormona stresa) koji ometa reproduktivne hormone i baš je zato najviše žena prijavilo da menstruaciju dobije četvrtkom ili petkom, a da ona najrjeđe dolazi utorkom.

Kako bismo provjerili ovu tvrdnju upitali smo ginekologinju Maju Gudelj iz poliklinike Ginecej može li potvrditi rezultate ovog istraživanja.

U situacijama stresa, odnosno u tim zahtjevnim situacijama u kojima smo nervozni, napeti, neopušteni, ti se procesi malo odmaknu, a kad se opustimo – krene menstruacija. U tom kontekstu ta varijanta ima smisla. Dakle, dok smo napeti, naša fiziologija čeka da prođe to akutno stanje i onda kad smo opušteniji, krajem tjedna, krene menstruacija. To su zbivanja koja su karakteristična za sve fiziološke procese, objasnila nam je dr. Gudelj.

Ne mogu stručno tvrditi da je to točno, ali mogu reći da se psihološko i fizičko stanje pacijentica reflektira na menstruacijski ciklus. Rezultati ovog istraživanja mogu imati logično objašnjenje, ako uzmemo da su žene doista pod većim stresom početkom tjedna, a da su krajem tjedna opuštenije, dodala je liječnica.

Slažete li se s rezultatima istraživanja?

glasova:

U anketi nam može otkriti vrijede li rezultati ovog istraživanja i za vaš menstrualni ciklus, a u nastavku pročitajte još članaka koji odgovaraju na pitanja o menstruaciji. 

Menstruacija Pet načina na koje se menstruacija igra s našim kilogramima Menstruacija Menstruacija po desetljećima života: Provjerite što se s godinama događa s vašim ciklusom Bol u grudima Ginekologinja objašnjava zašto osjećamo bol u grudima u PMS-u i kako si pomoći Bolna menstruacija Pitali smo ginekologa zašto je baš drugi dan menstruacije većini žena najgori Menstruacija Crvena, ružičasta, smeđa... Što znače različite boje krvi za vrijeme menstruacije? Osim s bolnim menstruacijama, neke žene bore se i s bolnim ovulacijama Odgovori na najvažnija pitanja o bolnoj ovulaciji

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju