Sudjeluje li vaš muškarac u kućanskim poslovima? Zaposlenim ženama stvarno nije lako. Nakon što dođu s posla, čeka ih ogromna košara rublja, prašina pada na sve strane, a trebalo bi još i skuhati ručak...

Međutim, u današnje vrijeme bi stvari ipak trebale biti drugačije. Prošlo je vrijeme rodne neravnopravnosti kad su muškarci sjedili na kauču s daljinskim upravljačem u ruci, dok je žena hodala za njima i čistila sav nered koji ostavljaju za sobom.

Nedavno je u SAD-u provedeno istraživanje u kojemu su srednjoškolce upitali o raspodjeli poslova. Velikoj većini je i dan-danas sasvim normalno da tata radi po cijele dane i donosi novac u kuću, dok je mama nezaposlena i obavlja sve kućanske poslove.

Raspodjela poslova pobuđuje strasti

U takvim brakovima, potvrdila su istraživanja, seksualni život je na dnu liste prioriteta. Rad objavljen u časopisu Journal of Marriage and Family predstavio nam je rezultate koji kažu da parovi koji brinu o raspodjeli kućanskih poslova i koji ne poznaju rodne uloge – imaju puno bolji seksualni život.

Jednakost je danas nešto što se mora prakticirati, a ne samo propovijedati

Istraživanje je razmatralo seksualne živote tri tipa heteroseksualnih parova. Konvencionalne, u kojima žena obavlja više od 65 posto kućanskih poslova, egalitarnih, u kojim muškarac obavlja od 35 do 65 posto kućanskih poslova, te kontrakonvencionalnih, u kojima muškarac obavlja gotovo sve kućanske poslove.

Iako neki muškarci smatraju da će izgubiti djelić muškosti ako operu posuđe ili skuhaju ručak, ovo je istraživanje pokazalo da njihov angažman oko kuće, svjesno ili nesvjesno, pali brojne žene. Egalitarni parovi, prema ovom istraživanju, imaju češći i bolji seksualni život od konvencionalnih i kontrakonvencionalnih parova.

Dakle, žene ne traže da muškarci preuzmu kućanske poslove, već da po potrebi uskoče, posebno ako su one umorne i bezvoljne. Ako zadnje atome snage potroše na spremanje kuće nakon napornog dana na poslu, vrlo je mala vjerojatnost da će biti raspoložene za seks.

S druge strane, ako muškarac pokaže inicijativu i kaže da želi pomoći, a posebno ako zahvali ženi na svemu što svakodnevno radi za njihovo kućanstvo, to će biti povod za seks za pamćenje, kaže istraživanje.

Ovdje govorimo o erotici poštenja. Osjećaj pravednosti oko podjele kućanskih poslova ključan je za zadovoljstvo u vezi, a ono je snažno povezano sa seksualnom intimnošću. Ovi rezultati sugeriraju da je egalitarizam unutar ljubavnog odnosa postao ideal, pišu autori studije.

Žene danas više pali ravnopravnost, nego mačo muškarci

Ovi su rezultati iznenadili provoditelje istraživanja, posebno nakon što su ih usporedili s rezultatima prethodnih istraživanja ove teme.

The New York Times je 2014. objavio istraživanje koje kaže da većina žena pada na autoritarne karaktere te da se pale na muškost koja se ne može staviti u isti koš s raspodjelom kućanskim poslova. Vijeće za suvremene obitelji je objasnilo da je taj trend postojao do 90-tih godina prošlog stoljeća, a da smo se do danas ipak puno promijenili.

Kvaliteta i stabilnost veze dosežu najviši nivo tek kad parovi za sebe mogu reći da su ravnopravni

Percipirana neravnopravnost ima štetan utjecaj na seksualne živote parova, a danas sve više parova ( i muškarci i žene) smatra da su konvencionalni ili kontrakonvencionalni angažmani oko kuće nepravedni i ubojice dobrog seksa.

Jednakost je danas nešto što se mora prakticirati, a ne samo propovijedati, zaključili su istraživači.

Zanimljiva je uzročno-posljedična veza između seksa u kuhinji i zajedničkog pranja posuđa.

Veličina penisa Malo nije nužno loše: Što žene misle o veličini muškog "alata"?

Zašto vam se tresu noge nakon dobrog seksa? Zašto se nekim ženama tresu noge nakon dobrog seksa?

Parovi koji zajedno čiste nakon ručka ili večere s obitelji i prijateljima, vrlo vjerojatno će kraj dana začiniti dobrom iskrom na kuhinjskom elementu. S druge strane, ako žena sama treba počistiti sav nered nakon brojnih gostiju, bit će umorna i neraspoložena, a to će se zasigurno odraziti i na seksualni život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju