Čitateljice portala Fragrantica, parfemske online enciklopedije, izabrale su najbolje parfeme u 2023. godini.

Galerija Bočice parfema Libre Le Parfum (Yves Saint Laurent) Le Male Elixir (Jean Paul Gaultier) +1 Angels' Share Anniversary Edition (Kilian)

Portal je objasnio da su u izbor kao i inače bili uključeni i neki mirisi koji su se na tržištu pojavili 2022. godine.

Tradicionalno smo uvrstili i mirise iz 2022. godine jer neki od nas nisu imali zadovoljstvo pomirisati nova izdanja odmah nakon što su se pojavila, objasnili su iz Fragrantice.

Među cijelim nizom ponuđenih kategorija koje su bile dio izbora, mi smo u nastavku izdvojili parfeme koji su odnijeli pobjedu u kategorijama najbolji ženski, muški, unisex i niche parfem.

1. Najbolji ženski parfem u 2023. godini - Libre Le Parfum (Yves Saint Laurent)

Ove godine poobjedu je odnio isti parfem kao i prošle godine. Čini se da svi obožavaju ovu verziju kultnog mirisa YSL Libre koja se na tržištu pojavila 2022. godine.

U ovu su odvažnu verziju mirisa vrsni parfumeri Anne Flipo i Carlos Benaïm (IFF) dodali intenzivne i tople začinske note koje pojačavaju prepoznatljivi miris senzualnog cvijeta naranče i hladne lavande.

Glavu ovog aromatičnog parfema čine mandarina, đumbir i šafran, u srcu su bergamot, cvijet naranče i ljekovita lavanda, dok su u bazi bourbon vanilija, vetiver i med. Najpikantnija interpretacija kultnog mirisa u kratkom je roku dobila vojsku obožavateljica.

Dame koje vole ovaj miris kažu da je jedan od onih na račun kojih se cijeli dan dobivaju komplimenti. Opisuju ga i kao savršeni miris za hladniji dio godine. Jednostavno je lijep, kažu obožavateljice mirisa.

Libre Le Parfum (Yves Saint Laurent) Libre Le Parfum (Yves Saint Laurent) (Foto: Internetska stranica proizvođača)

2. Najbolji muški parfem u 2023. godini - Le Male Elixir (Jean Paul Gaultier)

U ovoj kategoriji pobjedu je odnio miris iz 2023. godine, nakon što je dvije godine na prvom mjestu bio Diorov Sauvage Elixir.

Le Male Elixir jantarni je miris za muškarce iza kojeg stoji Quentin Bisch. Gornje su note lavanda i menta, u sredini su vanilija i benzoin, dok bazu čine med, mahune tonke i duhan.

Čim se pojavio na tržištu, miris je odmah dobio obožavatelje koji su ga opisali kao jedan od najboljih muških mirisa koje su ikada pomirisali. Ovaj parfem, kažu, istovremeno miriše bogato, ugodno i žestoko. Osim toga, i za njega se prema riječima obožavatelja dobivaju brojni komplimenti.

Le Male Elixir (Jean Paul Gaultier) Le Male Elixir (Jean Paul Gaultier) (Foto: Internetska stranica proizvođača)

3. Najbolji unisex parfem u 2023. godini - Angels' Share Anniversary Edition (Kilian)

U ovoj kategoriji prvo mjesto zauzeo je prošlogodišnji pobjednik.

Gornja nota ovog mirisa je konjak, u sredini su hrast, cimet i mahuna tonke, dok bazu čine vanilija, praline i sandalovina.

Prema riječima obožavatelja, radi se o mirisu kao stvorenom za blagdanski period. Opisuju ga riječima nevjerojatan i sofisticiran te dodaju da je to jedan od mirisa u koje ćete se lako zaljubiti.

Angels' Share Anniversary Edition (Kilian) Angels' Share Anniversary Edition (Kilian) (Foto: Internetska stranica proizvođača)

4. Najbolji niche parfem u 2023. godini - Gris Charnel Extrait (BDK Parfums)

I na kraju, ovo je još jedna kategorija bez promjene u odnosu na prošlu godinu.

Gris Charnel Extrait je miris za muškarce i žene koji se na tržištu pojavio 2022. godine. Gornje note mirisa čine kardamom, crni čaj i smokva, u sredini su iris bourbon vetiver i crveni bušin, dok bazu čine sandalovina, madagaskarska vanilija, cedar, mahune tonke i list indonezijskog pačulija.

Obožavatelji mirisa kažu kako je riječ o nevjerojatnom parfemu koji odiše kvalitetom, a posebno je stvoren za hladniji dio godine.

Gris Charnel Extrait (BDK Parfums) Gris Charnel Extrait (BDK Parfums) (Foto: Internetska stranica proizvođača)

U tijeku je i naš izbor za najbolji novi parfem u 2023. godini, a ako još niste izabrali svog favorita, možete to učiniti u anketi koja se nalazi u članku u nastavku:

U 2023. godini dobili smo neke nove mirisne favorite Novi parfemi koji su nas osvojili ove godine, mnogima su već favoriti

10 puderastih mirisa koji su tako nježni, a traju dugo Parfem Chanel Misia Narciso Rodriguez Poudrée +7 Yves Saint Laurent Libre

Moj mirisni favorit s ovog popisa je...

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju