Na 78. dodjeli Zlatnih globusa održanoj na Beverly Hillsu Jane Fondi bila je uručena nagrada Cecil B. DeMille za životno djelo koju je oskarovka preuzela u recikliranoj odjevnoj kombinaciji, odijelu kojeg je već nosila jer glumica, kako je odlučila, više ne kupuje novu odjeću.

Jane Fonda tu je odluku donijela 2019. godine kako bi podigla svijest o klimatskim promjenama i pretjeranom konzumerizmu.

Dosta već s toliko uzalud potrošenog vremena, toliko potrošenog novca, toliko kemikalija – završila sam s tim, kazala je slavna 83-godišnjakinja koja je i prestala bojati kosu te ponosno nosi svoje sijede vlasi.

Staro bijelo odijelo koje je nosila na sinoćnjoj dodjeli nagrada Zlatni globus Fonda je kombinirala uz srebrne salonke s visokom potpeticom. Kako je otkrila, outfit za Zlatne globuse izabrala je tako da je pregledala svoj ormar tražeći nešto što joj još uvijek pristaje i što je već nosila. Na lanjsku dodjelu Oscara glumica je također došla u staroj odjeći, crvenoj haljini koju je nosila u Cannesu 2014. godine.

Slika nije dostupna Ma, carica! Potez Jane Fonde na Oscarima zasjenio i haljinu staru šest godina

U svom govoru zahvale na nagradi za životno djelo, Jane Fonda ukazala je na važnost veće raznolikosti u Hollywoodu hvaleći zajednicu pripovjedača koja ima bitnu ulogu u problematičnim vremenima.

Priče nam omogućuju da budemo empatični, da prepoznamo da smo svi, unatoč svim našim raznolikostima, ljudska bića. Mi smo zajednica pripovjedača, zar ne, i u turbulentnim, krizama pogođenim vremenima poput ovih, pripovijedanje je uvijek bilo od suštinske važnosti, kazala je Jane te pozvala holivudske šefove da počnu prihvaćati veće raznolikosti.

Ljepotice za pamćenje: Deset slavnih glumica koje su lako mogle postati i supermodeli Jane Fonda na Bečkom opernom balu u veljači ove godine Slavne glumice koje su mogle postati i supermodeli - 1 Slavne glumice koje su mogle postati i supermodeli - 2 +6 Slavne glumice koje su mogle postati i supermodeli - 6

Životne mudrosti Jane Fonde - 2 Jane Fonda: Životne mudrosti holivudske ikone koje mijenjaju život nabolje

Postoji još jedna priča u ovoj industriji o nama koju smo se bojali vidjeti i čuti, o tome čije glasove poštujemo i uzdižemo, a čije isključujemo, kome je ponuđena stolica za stolom, a tko mora ostati van sobe u kojoj se donose odluke, poručila je oskarovka poznata po svom društvenom aktivizmu.

Odijela i hlače za 78. dodjelu Zlatnih globusa izabrale su još neke poznate dame, a njihove stajlinge pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju