Na 78. dodjeli Zlatnih globusa održanoj na Beverly Hillsu Jane Fondi bila je uručena nagrada Cecil B. DeMille za životno djelo koju je oskarovka preuzela u recikliranoj odjevnoj kombinaciji, odijelu kojeg je već nosila jer glumica, kako je odlučila, više ne kupuje novu odjeću.

Galerija

Jane Fonda tu je odluku donijela 2019. godine kako bi podigla svijest o klimatskim promjenama i pretjeranom konzumerizmu.

Dosta već s toliko uzalud potrošenog vremena, toliko potrošenog novca, toliko kemikalija – završila sam s tim, kazala je slavna 83-godišnjakinja koja je i prestala bojati kosu te ponosno nosi svoje sijede vlasi.

Staro bijelo odijelo koje je nosila na sinoćnjoj dodjeli nagrada Zlatni globus Fonda je kombinirala uz srebrne salonke s visokom potpeticom. Kako je otkrila, outfit za Zlatne globuse izabrala je tako da je pregledala svoj ormar tražeći nešto što joj još uvijek pristaje i što je već nosila. Na lanjsku dodjelu Oscara glumica je također došla u staroj odjeći, crvenoj haljini koju je nosila u Cannesu 2014. godine.

U svom govoru zahvale na nagradi za životno djelo, Jane Fonda ukazala je na važnost veće raznolikosti u Hollywoodu hvaleći zajednicu pripovjedača koja ima bitnu ulogu u problematičnim vremenima.

Priče nam omogućuju da budemo empatični, da prepoznamo da smo svi, unatoč svim našim raznolikostima, ljudska bića. Mi smo zajednica pripovjedača, zar ne, i u turbulentnim, krizama pogođenim vremenima poput ovih, pripovijedanje je uvijek bilo od suštinske važnosti, kazala je Jane te pozvala holivudske šefove da počnu prihvaćati veće raznolikosti.

Ljepotice za pamćenje: Deset slavnih glumica koje su lako mogle postati i supermodeli

Postoji još jedna priča u ovoj industriji o nama koju smo se bojali vidjeti i čuti, o tome čije glasove poštujemo i uzdižemo, a čije isključujemo, kome je ponuđena stolica za stolom, a tko mora ostati van sobe u kojoj se donose odluke, poručila je oskarovka poznata po svom društvenom aktivizmu.

Odijela i hlače za 78. dodjelu Zlatnih globusa izabrale su još neke poznate dame, a njihove stajlinge pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Jane Fonda u \'recikliranom\' odijelu na dodjeli Zlatnih globusa - 3
Jane Fonda u 'recikliranom' odijelu na 78. dodjeli Zlatnih globusa (Foto: Profimedia)