U prošloj, izazovnoj i drugačijoj, 2020. u našim smo domovima provodili više vremena nego inače. Naše kuće i stanovi postali su ključni dio našeg života, mnogima i radna mjesta. Zato su mnogi još više pažnje posvetili tome da svoj dom pretvore u pravu oazu mira.

A jedan jednostavni dodatak ima velik utjecaj ne samo na estetiku nego i naše mentalno zdravlje. Radi se, naravno, o biljkama.

Sobnim biljkama u posljednjih je godinu dana porasla popularnost, a osim što izgledaju lijepo, nije na odmet spomenuti da nam one pomažu da se osjećamo mirnije, poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu pa čak i produktivnost.

Naime, 2014. godine na sveučilišti Exeter provedeno je istraživanje koje je pokazalo da biljke mogu povećati produktivnost za 15 posto. Zeleni uredi povećavaju radni angažman zaposlenika čineči ih fizički, kognitivije i emocionalnije uključenijima u rad. Najnovija istraživanja pokazala su i da biljke u kući mogu pomoći u smanjenju tjeskobe jer nas podsjećaju na prirodu koja ima umirujući učinak.

Ako vam ovo nije dovoljno razloga da dio vašeg doma pretvorite u zelenu oazu onda još jednom napominjemo i da biljke imaju moć uklanjanja toksina iz zraka.

Biljke i njihove proruke Biljke i poruke koje nose: Sedam krasotica koje žene vole i njihova skrivena značenja

Slika nije dostupna Kuća u kojoj je obilje zelenog bilja stvorilo tako smirujući i šarmantan ugođaj

Naravno, kod mnogih se sada javlja misao - rado bih ja imala dom pun biljaka, ali kako ih održati na životu, posebo usred zime kada se, između ostalog, treba boriti s centralnim grijanjem i nedostatkom sunca.

Dobra opcija, čak i za antitalente, među nama uvijek su biljke koje nisu zahtjevne. No, postoje i oni kojima ni ta činjenica previše ne znači.

Sukulenti Otporne i prekrasne: 14 ukrasnih biljaka koje mogu preživjeti zimu

Ipak, ako savladate dvije ključne stvari, možda napokon i vaš dom postane zelena oaza. Naime, kod brige za svaku biljku provlače se dvije ključne teme - koliko svjetlosti može podnijeti i koliko često ju je potrebno zalijevati.

Ova dva čimbenika su ključna kada želite da vaša kućna biljka napreduje. Dakle, dvije su ključne stvari koje morate savladati kako bi vaše biljke preživjele zimu.

1. Proučite količinu svjetlosti u vašem domu

Iako trenutko većina nas ne uživa u previše sunčeve svjetlosti, ona je jedan od najvažnijih apsekata održavanja biljke na životu. Zato proučite koliko svjetla dobiva vaš dom i iz kojeg smjera dolazi.

Ako primjerice želite imati cvjetnicu poput pelargonije, razmislite o tome da je stavite u svijetlu i prozračnu dnevnu sobu.

Biljke poput paprati mogu preživjeti u vlažnim, osvijetljenim sobama. Možda ćete u zimskim mjesecima trebati razmisliti i o premještanju biljaka po kući kako biste slijedili sunce.

Zamija prema feng shuiju u dom donosi sreću i novac Zamija: Zahvalna biljka koja uspijeva čak i najvećim antitalentima

2. Usavršite rutinu zalijevanja

Zimi većina biljaka treba manje vode, često tek jednom tjedno. Međutim, to nije pravilo koje vrijedi za sve tako da morate dobro savladati rutinu zalijevanja. Nema preskakanja i nema pretjerivanja.

Imajte na umu da pretjerano zalijevanje može biti jednako štetno kao nezalijevanje.

Ključ je u tome da naučite prepoznati kada je vaša biljka žedna, a u tome vam može pomoći stavljanje prsta u zemlju.

Ako je tlo suho, vaša biljka treba vodu. I ne zalijevajte je tako da bude natopljena.

Kada, dakle, savladate svjetlo i vodu, vaša biljka ostat će uz vas u zimskim mjesecima i skupa s vama dočekati voljeno proljeće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju