Piše li se sad ili sada? Nekad ili nekada? Njim ili njime? Hrvatskom ili hrvatskomu? Priznajte da ste se barem jednom našli u dilemi i neko od tih pitanja postavili Googleu ili nekome tko dobro barata hrvatskim jezikom.

I dobili ste odgovor koji nekima ide na živce, dok je drugima drago da je tako – svejedno je! Doista, u svim navedenim primjerima svejedno je hoćemo li upotrijebiti duži ili kraći oblik.

ŠTO JE NAVEZAK?

Radi se o navesku ili pokretnom samoglasniku koji može doći na kraju riječi, a da pritom ne promijeni njezino značenje. Navesci mogu biti samoglasnici -a, -u i -e (G slatkoga, D slatkomu, L slatkome), a njihova upotreba smatra se znakom dobrog(a), biranog(a) stila.

Ako se ipak odlučimo upotrebljavati naveske, onda se trebamo držati sljedećih pravila: u nizu s dva ili više pridjeva zadnji se ne navezuje (gramatika hrvatskoga standardnog jezika), a navezuje se pridjev koji je bez imenice (učitelj hrvatskoga).

Iako nije nužno, tamo gdje se pojavi skupina koju je teže izgovoriti, može se dodati navezak da bi to ljepše zvučalo, npr. glavnoga grada umjesto glavnog grada.

Treba napomenuti još jedno: budući da je navezak neobvezan, nije potrebno umjesto njega pisati apostrof u riječima poput sad', kad', nikad'. Jednostavno biramo između sad i sada, kad i kada, nikad i nikada.

PALAČINKE S ILI SA ČOKOLADOM

Poseban je slučaj navezivanja s/sa. U biti je to jedan prijedlog – s, a navezak mu se dodaje onda kad ga je teže izgovoriti s riječju koja slijedi nakon njega. Objasnimo to na jednom finom primjeru.

Jeste li za palačinke s pekmezom ili sa pekmezom? S sirom ili sa sirom? U odabiru je bitan izgovorni kriterij, dakle ako možemo prijedlog s izgovoriti s onime što stoji uz njega, onda ćemo tako i reći (s pekmezom). U slučaju da je skupina glasova teže izgovorljiva, reći ćemo sa (sa sirom).

Duži oblik obvezan je u tri slučaja: kada se nađe ispred riječi koje počinju suglasnicima s, š, z, ž, težim glasovnim skupinama (npr. ps-, ks-, kš-) ili ispred zamjeničkog oblika mnom (sa mnom).

Prema tome, palačinke možemo jesti: s orasima, s pekmezom, s čokoladom (izgovaramo /ščokoladom/), s džemom (izgovaramo /ždžemom/), ali odlučimo li se za slanu verziju, onda će biti sa sirom i sa šunkom. Ako želimo jesti zdravije, u smjesu možemo umiješati i neke žitarice, pa ćemo reći da smo ih napravili sa žitaricama ili sa zobenim brašnom.

Slatko ili slano, lagano ili kalorično – i ovdje je svejedno za koju ćete se varijantu odlučiti. U svakom slučaju želim vam dobar tek! 😊

Pročitajte i ostale jezične savjete naše lektorice Anđelke:

Slika nije dostupna Ja bi ili ja bih? Biti će ili bit će? Provjerite znate li koji su oblici pravilni Slika nije dostupna Gdje ili kamo ideš? Riječi koje često upotrebljavamo u pogrešnom kontekstu Slika nije dostupna Vječne dileme: 10 najčešćih zamki s ije/je u koje više nećemo pasti

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju