Ako volite ruže i želite ih imati duže nego što potraju u vazi, promatrati ih kako rastu i njegovati ih, a nemate vrt ni prostor za njihov uzgoj, mini ruže bit će pravi izbor za vas.

Galerija Žute mini ruže Nježno ružičaste mini ruže Mini ruže +8 Mini ruže

Ove raskošne malene ljepotice dolaze u posudama i bez problema će cvjetati u zatvorenom prostoru, na terasi ili na balkonu, čineći ih vedrim i lijepim ružičnjakom u malom. Lakše ih je uzgajati od njihovih velikih sestara koje rastu u vrtovima, ali i njima je potrebna pravilna njega i pažnja, posebice zbog njihove veličine i nešto delikatnijih obilježja.

Minijaturni grmovi ruža male su verzije hibridnih sorta ruža. Poput ruža u punoj veličini, minijaturne su ruže trajnice i razlikuju se po boji i mirisu. Također dolaze i u različitim oblicima, uključujući kompaktne grmove, ruže penjačice i ruže koje načinom rasta podsjećaju na slapove. Uglavnom narastu do pola metra, a neke ostanu na samo 20 centimetara.

Mini ruže Mini ruže (Foto: Living4media)

Za početak je vrlo bitno smjestiti ih u posudu odgovarajuće veličine ako već nisu u njoj, trebala bi biti duboka barem 30 centimetara, a važno je koristiti specijalni supstrat za ruže ili pak onaj univerzalni za lončanice, uz dodatak peletiranog gnojiva. Na dno posude bitno je staviti šljunak ili kuglice za drenažu pa je tek onda napuniti zemljom. Tijekom presađivanja s korijena uklonite što više zemlje.

Možete dodati i tresetnu mahovinu kako bi tlo ostalo lagano, što će pomoći osnažiti korijen.

Nježno ružičaste mini ruže Nježno ružičaste mini ruže (Foto: Living4media)

Važnost orezivanja i umjerenog zalijevanja

Minijaturne ruže trebaju prostor na kojemu će dobiti oko šest do osam sati sunčeve svjetlosti. Mogu podnijeti područje koje je djelomično zasjenjeno, ali onda će cvjetati manje raskošno. Ipak, tijekom najtoplijeg dijela dana, ljeti je bolje da su u polusjeni.

Trebaju ravnomjerno vlažnu zemlju, a previše vode vrlo će ih brzo uništiti. Pretjerano zalijevanje može dovesti do truljenja korijena, a bljedožuto lišće također je znak previše vode. Najbolje je zalijevati ih kišnicom ili odstajalom vodom.

Mini ruže lijepo izgledaju uz drugo cvijeće Mini ruže lijepo izgledaju uz drugo cvijeće (Foto: Living4media)

Za razliku od klasičnih ruža, minijaturne ruže neprestano cvjetaju i tako troše više hranjivih tvari. Zbog toga ih treba gnojiti jednom mjesečno tijekom vegetacijske sezone - od ranog proljeća do jeseni.

Detaljno ih je potrebno orezati jednom godišnje, najbolje ujesen, i to oštrim škarama pod kutom od 45 stupnjeva, a osušene cvjetove obvezno uklonite svakog tjedna. To će ih potaknuti da još bolje i ljepše cvjetaju.

Mini ruže Mini ruže (Foto: Living4media)

Znate li zašto su ruže bez trnja jedan od simbola Velike Gospe? Sorta ruže 'Fantin Latour' Ruže bez trnja Ruže bez trnja +5 Ruže bez trnja

Ruže SOS za kraljicu cvijeća: Šest rješenja za najčešće probleme s ružama

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju