"Tata ima novu curu" ili "mama ima novog dečka" velika je i vrlo često zbunjujuća vijest za dijete. A kada tata i(li) mama počnu živjeti s novim partnerom, tada počinju izazovi. Pomajka odnosno poočim moraju s djetetom izgraditi odnos, što u većini slučajeva ne teče lako i glatko. Donosimo savjete o tome kako djetetu, ali i dodatnoj roditeljskoj figuri olakšati stvaranje tog posebnog odnosa.

1. Dajte si vremena da razvijete dobar odnos s posinkom ili pokćerkom.
Razvijanje dobrog odnosa naročito uzima vremena ako je dijete u predtinejdžerskoj ili tinejdžerskoj dobi. Istraživanja su pokazala da djetetu do pet godina starosti trebaju jedna ili dvije godine da se poveže s pomajkom ili poočimom.

Djeca su često emocionalno rastrgana kada u njihov život uđe pomajka ili poočim i mogu se bojati da će, ako zavole vas, to povrijediti njihovog biološkog roditelja

Kako različita razvojna razdoblja donose različite razvojne zadatke za dijete, dob na taj način može doprinositi vremenu koje je djetetu potrebno da se navikne na novonastalu promjenu. Važnije od same dobi jest što i kako se članovi nove obitelji povezuju jedni s drugima, ističe mag. psihologije Tatjana Gjurković.

Djeca su često zbunjena novim odnosima u obitelji te im se u isto vrijeme mogu sviđati i ne sviđati promjene koje novi član obitelji donosi u njihov život. Važno je dati djeci informacije o tome što se događa te prostora i vremena da shvate svoje osjećaje uz vašu podršku.

Kao što su dječji osjećaji važni, tako su i vaši. Stoga, osvijestite i svoje osjećaje s obzirom na novonastalu situaciju te kako dječji osjećaji utječu na vas. S obzirom na djetetovu prirodnu lojalnost i privrženost biološkim roditeljima, ako vidite da vas dijete još nije prihvatilo u potpunosti, moguće da je to povezano sa spomenutim odnosom prema biološkom roditelju, kaže Tatjana Gjurković.

Djevojčica u Montessori vrtiću Montessori odgojitelji: Šest pitanja pomoću kojih mijenjaju djetetovo nepoželjno ponašanje

Neka dijete ima vrijeme koje će provoditi samo s biološkim roditeljem. Ponekad se jednostavno odmaknite nakratko i pustite da dijete ima roditelja samo za sebe. Kada dijete vidi da mu vi niste "oteli" tatu ili mamu, prije će vas i početi poštivati.

2. Privrženost biološkom roditelju može utjecati na razvoj novog odnosa.

Djeca su često emocionalno rastrgana kada u njihov život uđe pomajka ili poočim i mogu se bojati da će, ako zavole vas, to povrijediti njihova biološkog roditelja. Takvi osjećaji mogu rezultirati time da dijete zatvori svoje srce i bude neposlušno.

Kako biste mu pomogli da se lakše nosi s tim emocijama:

- dajte djetetu do znanja da je u redu da ostane privrženo prvenstveno biološkom roditelju i potičite njegov kontakt s biološkim roditeljem

- nikada ne kritizirajte biološkog roditelja jer ćete tako sabotirati djetetovo mišljenje o vama

- nemojte pokušavati zamijeniti biološkog roditelja; smatrajte se dodatnom roditeljskom figurom u djetetovu životu i jednostavno budite svoji


DRUŽITE SE UTROJE, ALI NE UVIJEK

3. Pratite razvoj svog odnosa s djetetom.
Ako je dijete otvoreno prema vama i želi s vama i fizički kontakt, poput zagrljaja, puse i sličnog, nemojte ga lišiti tih iskaza nježnosti i bliskosti. Ako je pak rezervirano prema vama, nemojte navaljivati.

Važno je poštivati djetetove osobne granice, kao što je važno dati djetetu informacije i o vlastitim granicama, odnosno što vam je u redu, a što nije, kaže Gjurković.

Vodite računa o tome da postoji vrijeme za druženje u troje i vrijeme kada se dijete druži samo s biološkim roditeljem

4. Opustite se i budite strpljivi.
Možda je to teško napraviti u situaciji u kojoj vam se čini da vaš odnos s djetetom ne napreduje, ali prihvatite činjenicu da se takve stvari ne mogu požurivati, kao što se nikoga ne može natjerati da nekoga brže zavoli. Prihvatite intenzitet vašeg trenutnog odnosa i ne prestanite vjerovati da ćete s vremenom postati bliskiji.

Djevojčica Četiri situacije u kojima roditelj mora dopustiti djetetu da pogriješi

U međuvremenu možete raditi sljedeće kako biste ojačali povezanost:

- vodite računa o djetetovim aktivnostima; interesirajte se za njegove školske obveze kao i za izvanškolske aktivnosti; odvedite dijete na trening, pomognite mu oko pisanja zadaće i učenja i slično

Razgovarajte s djetetom o tome kako biste htjeli biti uključeni u taj aspekt njegova života i pitajte ga na koji bi mu način bilo u redu da se uključite. Tako se poštuju djetetove osobne granice i uvažava ritam razvoja međusobnog odnosa, savjetuje Gjurković.

- vodite računa o tome da postoji vrijeme za druženje utroje i vrijeme kada se dijete druži samo s biološkim roditeljem

Ako dijete neće niti trenutak provesti nasamo s biološkim roditeljem cijelu prvu godinu vašeg zajedničkog života, to bi moglo izazvati razne neugodne osjećaje, ističe Gjurković.

- podijelite svoje talente, vještine i interese s djetetom i pokažite zanimanje prema onome što njega zanima i u čemu je vješto; znate li svirati gitaru i dijete to zanima, uzmite si vremena da ga naučite barem osnove; ako dijete voli određenu knjigu ili videoigru, recite mu da vam priča o njoj; zajednički interesi odlično su sredstvo za međusobno povezivanje

Razgovarajte s djetetom o svojim znanjima i talentima pa ako dijete pokaže interes, podučite ga tome, zaključuje Tatjana Gjurković, psihoterapeutkinja u Centru Proventus.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju