Vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana osim fine klope i druženja nosi i nimalo privlačne popratne aktivnosti, a to je bacanje petardi opasno za sve, posebno traumatične za kućne ljubimce. Osim njih tjeskobu im predstavlja i vatromet koji je za nas poseban vizualan doživljaj, ali za pse i mace tjeskobno iskustvo. Donosimo savjete kako im olakšati pirotehničke novogodišnje aktivnosti.

 

1. Neka vaš pas ili mačka ima mjesto u kući gdje se može skriti i kojem će uvijek imati pristup.

To, na primjer, može biti mjesto ispod namještaja, u nekom ormariću, a možete ga prirediti i u najtišoj prostoriji u vašem domu. Imate li psa, ostavite mu u toj prostoriji njegove igračke kako bi je povezivao sa sigurnošću, bezbrižnošću i uživanjem te će iz tog razloga kad čuje vatromet otići upravo na to mjesto.

Kad je o macama riječ, njima će biti dovoljno da se skriju ispod stola ili kreveta ili u neki miran kut. Nemojte je mamiti da iziđe van dok ona sama nije spremna jer će joj to uzrokovati još više stresa.

2. Pobrinite se da se vaš pas ili mačka uvijek nalazi u sigurnom okruženju te da ne može pobjeći na cestu ako se preplaši.

Ugradite ljubimcu mikročip, što je i zakonska obveza, kako biste ga lakše pronašli u slučaju da ipak pobjegne.

Pobrinite se da se vaš pas ili mačka uvijek nalazi u sigurnom okruženju te da ne može pobjeći na cestu

3. Tijekom sezone vatrometa i petardi psa šećite dok je vani još danji svjetlo.

Navečer ga izvedite nakratko, a u vrijeme kad očekujete vatromet držite ljubimca unutar kuće. Kad padne mrak, zatvorite prozore i navucite zavjese te pustite glazbu kako biste prikrili zvuk vatrometa.

4. Kada je vaš ljubimac uplašen nikada ga zbog toga nemojte kažnjavati ili vikati na njega jer ćete tako samo pogoršati situaciju.

5. Ignorirajte i vi zvuk petardi i vatrometa.

Zabavljajte se s igračkom vašeg psa kako biste i njega potaknuli da se pridruži, ali nemojte ga forsirati da se igra ako ne želi.

Slika nije dostupna Znakovi da vašeg psa nešto boli i da mu je potrebna pomoć

Psi po zimi 5 znakova kojima vam pas poručuje da se boji

6. Znate li psa koji se ne boji zvuka pirotehničkih sredstava i slaže se dobro s vašim psom, bilo bi idealno kada bi za vatrometa jedan drugom pravili društvo što bi vašem mezimcu pomoglo da shvati da se vatrometa ne treba bojati.

7. Kaveze, krletke ili druge nastambe u kojima borave vaši ljubimci djelomično prekrijte dekama tako da je jedan dio dobro zaštićen od zvukova.

Pazite da životinja i dalje može gledati van. Osigurajte ljubimcu dodatnu prostirku u koju se može skriti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju