Kada ih nešto muči ili boli, psi često, kako se kaže, pate u tišini. Prepoznati da psa muči neka bol, bilo od ozljede ili zdravstvenog problema koji nije lako uočljiv, može biti teško jer nam psi ne mogu to reći. Međutim, postoji više znakova, više i manje očitih, koji mogu ukazivati na to da psa nešto boli.

Primijetite li te znakove, važno je da ne pokušavate sami liječiti svojeg psa. Mnogi lijekovi za ljude i oni za ljubimce na recept mogu biti vrlo opasni za pse ako se uzimaju bez nadzora veterinara. Stoga je važno posavjetovati se s veterinarom i otići sa psom na pregled. Idući znakovi, odnosno promjene u ponašanju psa, mogu ukazivati na to da psa nešto boli i da mu je potrebna pomoć.

Psi koji osjećaju neku bol obično se više glasaju

1. Asocijalno ili agresivno ponašanje
Pas vas može prestati dočekivati na vratima, izbjegavati kontakt ili čak postati agresivan. Ako se vaš pas skriva ili se ponaša asocijalno, to može biti pokazatelj da ga nešto boli. Svaka primjetna promjena u ponašanju može biti razlog za zabrinutost i odlazak veterinaru.

2. Promjene u navikama jedenja, pijenja i spavanja
Psi koje nešto boli često više spavaju - na taj način možda pokušavaju ozdraviti ili im je teško kretati se i biti aktivnim. Gubitak apetita i primjetna razlika u količini vode koju popiju također su uobičajeni simptomi. Poteškoće kod jedenja, naročito suhe hrane i tvrdih zalogaja mogu ukazivati na zubobolju i dentalne probleme.

Bolestan pas Prepoznajte ih: 10 glavnih znakova da je pas bolestan

3. Češće glasanje
Psi koji osjećaju neku bol obično se više glasaju. Prekomjerno cviljenje, režanje, mumljanje, pa čak i zavijanje mogu biti znakovi da sa psom nešto nije u redu.

4. Pretjerano lizanje
Ako si pas neprestano liže šape, vrlo vjerojatno se na taj način pokušava umiriti. Kada psa nešto boli, njegov prvi instinkt jest da se čisti i sanira ranu tako da je liže. Porezotine su očitije, međutim ponekad bol može biti i unutarnja.

Tužan pas Pet znakova da je vaš pas tužan i bezvoljan na koje trebate reagirati

5. Teško dahtanje ili promijenjeno disanje
Dahtanje je kod pasa normalno. Međutim, pas koji jako dašće iako nije bio fizički aktivan je znak upozorenja. Također, pliće disanje može značiti da psa boli kada pokuša udahnuti.

6. Problemi s pokretljivošću
Ukočenost i šepanje dva su očita znaka boli kod pasa te su često posljedica ozljede, bolnih šapa ili čak artritisa. Pas može pokazati nevoljkost da ide po stepenicama ili je primjetno sporiji kad se penje. To se može manifestirati i kao smanjen interes za fizičkom aktivnošću ili pas nije aktivan kao inače.

Štene francuskog buldoga Deset antistres pasmina koje na ljude djeluju poput tablete za smirenje

7. Znakovi uznemirenosti
Nemirno ponašanje je pokazatelj boli kod pasa. Ako vaš pas neprestano korača naprijed-natrag, teško mu je udobno se smjestiti ili spava puno manje, može se raditi o nekom zdravstvenom problemu.

8. Promjene na tijelu i u držanju
Oticanje šapa, nogu i lica znak je boli koja može biti uzrokovana upalom, infekcijom ili čak rakom. Kada ih nešto boli, neki psi imaju vrlo ukočen i pogrbljen stav, dok drugi zauzimaju položaj s prednjim nogama na tlu i stražnjicom u zraku. Psi često zauzimaju takozvani položaj "molitve" kada pate od bolova u trbuhu jer im takva poza omogućuje rastezanje tog dijela tijela.

Slatki pas Bezuvjetna ljubav: 10 znakova kojima vam pas poručuje da vas voli

9. Pas se trese ili drhti
Drhtanje nije samo znak da je psu hladno ili da stari. Pas koji se trese ili drhti može značiti da psa nešto boli, ili čak simptom nečeg ozbiljnijeg poput trovanja, pankreatitisa ili bolesti bubrega. Psi koji su pojeli velike količine čokolade, pljesnivog komposta ili zaslađivača ksilitola, često pate od jakog tremora mišića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju