Uređenje terase, balkona ili vrta započinje s onim temeljnim – upravo s temeljima, odnosno odabirom podne obloge, a onda ide ostalo. Kakav je pod najbolji za vaš vanjski prostor ovisi o nekoliko faktora, a savjete za lakši odabir podijelio je diplomirani agronom i stručnjak iz vrtne arhitekture i hortikulture Tonko Katović.

Galerija Podne obloge za balkone i terase - 10 Podne obloge za balkone i terase - 5 Podne obloge za balkone i terase - 9 +8 Za manje terase najbolje su klik ploče koje mogu biti od WPC-a ili od prirodnog drva

Odabir prave podne obloge bitan je kako bi boravak na otvorenom bio što ugodniji i kako bismo osigurali dugovječnost poda terase, s obzirom na vremenske prilike i podlogu na kojoj želimo imati terasu.

Podne obloge za balkone i terase - 5 Za manje terase najbolje su klik ploče koje mogu biti od WPC-a ili od prirodnog drva (Foto: Living4media)

Osim pločica koje se ugrađuju na ravne površine, a jednostavne su za održavanje, za terase se najviše koriste WPC umjetni materijali koji su otporni na vanjske utjecaje. Za njih je potrebno napraviti podkonstrukciju, koja omogućuje da WPC ploče ili prirodne daske nisu u direktnom kontaktu sa zemljom te kako bismo osigurali da terasa bude ravna, objašnjava Tonko Katović, mag. ing. agr., čija je specijalnost i uređenje interijera i eksterijera biljem.

Za oblaganje terasa koriste se i drveni prirodni materijali, za koje se također preporuča da budu na podkonstrukciji.

Za manje terase najbolje su klik ploče koje mogu biti od WPC-a ili od prirodnog drva. Za njih nije potrebna podkonstrukcija i jednostavne su za slaganje.

Podne obloge za balkone i terase - 7 Pločice s geometrijskim uzorkom za šarmantni balkon (Foto: Living4media)

U posljednje vrijeme sve se više koristi i umjetna trava kao podloga za terase ili balkone, kao vjerna kopija prirodne trave, dodaje Katović. S obzirom na samu podlogu terase, odredit ćemo koju podnu oblogu ćemo izabrati. Ukoliko je podloga ravna, možemo izabrati pločice, klik ploče ili umjetnu travu.

U posljednje vrijeme sve se više koristi i umjetna trava kao podloga za terase ili balkone, kao vjerna kopija prirodne trave U posljednje vrijeme sve se više koristi i umjetna trava kao podloga za terase ili balkone, kao vjerna kopija prirodne trave (Foto: Living4media)

Ukoliko izaberemo terasu od prirodnog drva, s vremenom ju je potrebno tretirati zaštitnim premazima kako drvo ne bi istrunulo, dok ostale materijale nije potrebno naknadno zaštititi od vanjskih utjecaja.

Ukoliko je podloga neravna, najbolje je staviti WPC ili prirodno drvo s podkonstrukcijom, savjetuje Tonko Katović iz Hortiarta.

Podne obloge za balkone i terase - 3 Za terase se najviše koriste WPC umjetni materijali koji su otporni na vanjske utjecaje (Foto: Living4media)

Marinino dvorište jedno je od najljepših u Đakovu, a terasasti vrt čini ga baš čarobnim Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 14 Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 15 Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 8 +19 Dvorište Marine Matijašević jedno je od najljepših u Đakovu - 12

Otmjeni stan ima i vrlo ugodan balkon na kojem nedostaje samo jedna stvar Stan u potkrovlju s balkonom na kojem nedostaje samo jedna stvar - 8 Stan u potkrovlju s balkonom na kojem nedostaje samo jedna stvar - 10 Stan u potkrovlju s balkonom na kojem nedostaje samo jedna stvar - 1 +7 Stan u potkrovlju s balkonom na kojem nedostaje samo jedna stvar - 6

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju