Prvi dan bebina života uzbudljiv je i iscrpljujući i za mamu i za bebu. Puno se toga dogodi unutar 24 sata, a što sve točno i kako izgleda prvi dan života novorođenčeta, doznajte u nastavku. Ove opće informacije vrijede u slučaju zdrave trudnoće u punom terminu, odnosno 37 do 42 tjedna.

 

Kako će novorođenče izgledati?

Kad se beba rodi, njezina koža može biti plava i prošarana. Vjerojatno će biti prekrivena plodnom vodom, odnosno amnionskom tekućinom, krvlju i verniksom, bijelom sirastom tvari. To je sasvim normalno. Bebina koža počet će poprimati ružičastu boju kad počne disati, što se dogodi otprilike minutu nakon rođenja. Bebine ruke i stopala mogu izgledati plavkasto još nekoliko narednih sati.

Beba je prekrivena amnionskom tekućinom i verniksom jer su te tvari bile u maternici. One su važne kako bi beba nakon rođenja mogla osjetiti miris i okus, a daju joj i osjećaj sigurnosti izvan maternice jer je okružena materijom koja joj je poznata.

Izlazak posteljice i rezanje pupčane vrpce

Nakon što rodite, imat ćete još trudova koji će vam pomoći da iziđe posteljica. Kad iziđe i posteljica, pupčana vrpca, koja je spojena s posteljicom, bit će stegnuta na dva mjesta i prerezana.

Kontakt koža na kožu

Nakon urednog vaginalnog poroda beba će vam biti stavljena na prsa kako biste s njom imali kontakt koža na kožu. Beba treba san i hranu, kao i osjećaj sigurnosti i topline, zbog čega treba osjetiti majčinu kožu.

Na taj način:

  • beba manje plače
  • pomaže se početku i održavanju dojenja
  • pomaže se održavanju tjelesne temperature bebe.

Nakon prvog kontakta medicinsko osoblje bebu će izvagati, izmjeriti i promotriti je kako bi bilo sigurno da je zdrava. U slučaju poroda carskim rezom pitajte primalju da vam omogući kontakt koža na kožu s bebom čim je prije moguće.

Hranjenje

Bebe počinju pokazivati želju za hranom ubrzo nakon poroda te običnu počnu sisati 50 minuta nakon poroda. Dojenje tada može trajati jedan sat ili više. Stavite bebu na prsa i vjerojatno će sama pronaći dojku i početi se hraniti. Ako se to ne dogodi, možete pitati primalju ili savjetnika za laktaciju za pomoć.

Prvo mlijeko koje izađe iz dojke zove se kolostrum. Gusto je i često žućkasto, a ne čisto bijelo. To je idealno mlijeko za vašu bebu. Obično se proizvodi mala količina, što i ima smisla jer je želudac novorođenčeta prvi dan njezina života veličine trešnje.

Ako beba nije jela otprilike sat vremena nakon rođenja, pokušajte ponovno nakon nekoliko sati. Također možete izdojiti malo kolostruma za hranjenje bebe na žlicu.

Vaganje i mjerenje

Nakon kontakta koža na kožu i prvog dojenja babica može ponuditi da izvaže bebu i izmjeri njezinu dužinu te opseg glave. Bebu ne treba prati najmanje 24 sata od poroda.

Vitamin K

Kod mjerenja bebe babica će vam također ponuditi da bebi da vitamin K kroz injekciju kako bi se spriječilo krvarenje zbog nedostatka vitamina K.

Uzimanje krvi iz pupkovine ako ste Rh negativni

Ako je vaša grupa Rh negativna, uzet će se malo krvi iz pupkovine kako bi se utvrdilo je li krvna grupa vaše bebe kompatibilna.

Spavanje

Vaša će beba ostati s vama kako biste se mogli povezati i lako odgovoriti na njezine potrebe. Vjerojatno će spavati ubrzo nakon prvog hranjenja, a prvo spavanje može trajati oko šest sati. Vjerojatno će spavati više od polovice svog prvog dana na ovom svijetu.

Trudnoća nakon 35. godine povećava određene rizike Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti s kojima je dobro upoznati se

Trudnoća je izazovno razdoblje Što se događa s mamom i bebom u posljednjem tromjesečju trudnoće?

Apgar test

Jedno od glavnih promatranja bebe nakon rođenja zove se Apgar test. Njime se procjenjuje prilagodba vaše bebe na život izvan maternice. Apgar test radi se jednu minutu te pet minuta nakon rođenja, dok je beba na maminim prsima. Ponekad se ponovno mjeri deset minuta nakon rođenja.

Apgar test bilježi bebine otkucaje srca, disanje, boju, tonus mišića i reflekse. Maksimalni rezultat je 10. Rezultat 7 ili više obično znači da je vaša beba dobro. To nije test sposobnosti ili inteligencije i ne predviđa bebino zdravlje kasnije u životu.

Sanja Srdić Jungić Moja priča o upaljenim cicama, neposlušnim mačkama, gluhoslijepom psu i jednoj maloj Umi

Što će novorođenče vidjeti, čuti, mirisati, okusiti i osjetiti?

Beba je slušala vaš glas posljednju polovicu vaše trudnoće i prepoznat će ga kada joj budete govorili nakon što se rodi. I glas vašeg partnera ili osobe za podršku bebi može biti poznat ako su joj se obraćali dok je bila u trbuhu. Beba će se osjećati sigurno kad čuje poznate glasove i možda će odgovoriti okretanjem glave prema vama. Moći će čuti i vaše otkucaje srca, kao što ih je čula i u maternici.

Kad se beba rodi, vid joj je zamućen, ali moći će se fokusirati na vaše lice s udaljenosti od oko 30 centimetara. To je otprilike udaljenost od vaših grudi do lica. Beba će povezati ono što čuje i ono što vidi. Osjetit će miris i okus plodne vode i kolostruma, koji imaju sličan okus.

Mokraća i mekonij

Unutar prva 24 sata vaša će beba vjerojatno barem jednom izlučiti mokraću i mekonij (stolica novorođenčeta). Mekonij je crn i ljepljiv. Kakica vaše bebe promijenit će boju i konzistenciju tijekom sljedećih nekoliko dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju