Dogovorili ste dekoracije, cvijeće, tortu, znate kakvu haljinu želite nositi, kakve pozivnice želite poslati, koga ćete pozvati, što ćete pokloniti gostima na odlasku... Još vam treba osoba koja će se pobrinuti da svaki taj pažljivo odabrani detalj i sretan trenutak sačuva od zaborava.

Izbor fotografa bitan je dio vjenčanja jer svatko želi osobu zahvaljujući kojoj će dobiti uspomene koje će mu, u godinama koje dolaze, biti predivan podsjetnik na jedan od najsretnijih dana u životu. I u Hrvatskoj postoji cijeli niz talentiranih ljudi koji rade spektakularne uspomene u obliku fotografije, no ovaj put izdvojit ćemo 10 svjetskih fotografa kojie je magazin Harpers Bazaar svrstao na svoju listu najboljih.

Prvi ples - 2 Prvi ples: Pet zlatnih pravila i sve drugo što morate znati o ovom posebnom trenutku

Shuzice su ručno oslikane tenisice iza kojih stoje Maja i Ljudmila - 15 Shuzice: (Vjenčane) tenisice iz Zagreba u kojima je ples do zore zagarantiran

Njihovi radovi i savjeti mogu vam poslužiti kao inspiracija u odabiru mjesta fotografiranja, poza, detalja...

1. Jose Villa

Ovaj rođeni Meksikanac u poslu je više od 20 godina, a na popisu osoba čiji je veliki dan fotografirao su primjerice Justin Bieber i Hailey Baldwin te Nick Jonas i Priyanka Chopra

Savjet mladencima: Nemojte samo prihvatiti nečiji savjet, sami morate istražiti koji je fotograf najbolji za vas. Zamolite ga da vidite čitavu galeriju ili dvije s vjenčanja, razgovarajte s njim, probrinite se da se povežete.

2. John Dolan

Radi se o fotografu koji obožava loviti neočekivane trenutke. Mišljenja je da trendovi dolaze i odlaze zbog čega ne voli previše obrađene slike.

Savjet mladencima: Zaposlite ljude kojima vjerujete i - vjerujte im. Vaše vjenčanje mora biti nezaboravno, ali ne treba biti savršeno. Jedan par mi je rekao da su tijekom planiranja prestali upotrebljavati riječ "moramo". Ništa ne morate, neka vaše vjenčanje bude onakvo kakvo vi želite da bude.

3. Elizabeth Messina

Ova fotografkinja u svom radu više od ičeg želi da mladenci uživaju u svom velikom danu zbog čega s njima želi proći što više detalja i dobro se pripremiti.

Savjet mladencima: Dajte svom fotografu dovoljno vremena da zabilježi ono do čega vam je stalo. Ne postoji nešto poput "samo nekoliko brzih fotki" nečega što vam je važno. Mi nastojimo uhvatiti svaki element vašeg vjenčanja, ali pomaže nam ako ne moramo žuriti.


4. Allan Zepeda

Ovaj fotograf voli klasični stil u kojem je fokus na romantici, eleganciji i veselju. Obožava "loviti" spontane trenutke koji pričaju priču.

Savjet mladencima: Upoznajte fotografa s članovima vaše obitelji prije vjenčanja. To je najbolji način da snimi fotografije kojima se vi, ali i članovi vaše obitelji toliko radujete.

5. Cinzia Bruschini

Kada fotografira vjenčanja, ova fotografkinja obožava hvatati spontane, emotivne trenutke, a mjesto na listi najboljih zaslužila je zahvaljujući radu na vjenčanjima diljem svijeta, od velikih, multikulturalnih do mirnijih, intimnih ceremonija.

Savjet mladencima: Na vaš veliki dan zaboravite na očekivanja i budite ono što jeste. Prepustite se i budite radosni. Na taj način ćete se i dublje povezati s partnreom i kasnije još više uživati u fotografijama pomoću kojih ćete ponovno proživljavati vaš veliki dan.

6. Greg Finck

Ovaj fotograf živi u Parizu i fotografira jako puno modnih revija koje imaju utjecaj i na njegove fotografije vjenčanja, a njegov pristup vjenčanoj fotografiji je nenametljiv. Intervenira samo kako bi optimizirao poziranje.

Savjet mladencima: Usudite se biti ono što jeste na dan vašeg vjenčanja. To je vaš dan i zato nemoje da na vas utječu drugi. Ako ste snažni i samouvjereni, to će se vidjeti i na vašim vjenčanim fotografijama.

7. Lucy Birkhead

Ova fotografkinja voli velike trenutke, nježne poglede, geste među mladencima i uzvanicima. Na vjenčanja, koja su za nju prekrasna slavlja u kojima uživa, nosi do osam fotoaparata.

Savjet mladencima: Ne brinite se oko fotografija, ne stresirajte se oko detalja, uživajte u danu, opustite se i guštajte u ljubavi članova obitelji i prijatelja. Fotografije će sve to pokazati.

8. Sylvie Gil

Ova fotografkinja poznata je po jednostavnim, elegantnim, živopisnim i romantičnim fotografijama kojima se trudi stvoriti uspomene koje će trajati cijeli život.

Savjet mladencima: Fotografije vašeg dana bit će s vama do kraja života. Zato obavezno podijelite vašu viziju s fotografom kako bi on mogao uhvatiti istinsku suštinu dana

9. Heather Waraksa

Ova fotografkinja trudi se da parovi koji je zaposle dobiju sve - prekrasne portrete, emocije, živahne, a ponekad i razuzdane footgrafije zabave, neočekivane trenutke...

Savjet mladencima: Biti ispred kamere može biti intimno iskustvo zbog čega je ključno da se osjećate ugodno u društvu s fotografom kojeg izaberete. Kako bi kolekcija fotografija bila još osobnija i dobro zaokružena, razmislite o tome da fotograf dokumentira cijeli svečani vikend, a ne samo veliki dan.

10. Bruno Rezza

Od prvog kontakta s mladencima, ovaj fotograf nastoji s njima uspostaviti prirodan odnos, čuti njihovu priču, upoznati obitelj i prijatelje kako bi što vjernije prikazao veliki dan.l Zahvaljujući toj vrsti suradnje stvara iskrene i smislene fotografije.

Savjet mladencima: Vrijeme leti i stvarno savjetujem mladencima da na dan svog vjenčanja zaborave na kamere i provedu dan u zabavi, grljenju i ljubljenju. Fotografije će biti tu da vas podsjećaju na te trenutke. U narednim godinama vašoj djeci ćete pokazivati te fotografije i pričati im kakvo je bilo vaše vjenčanje, koliko je vaša ljubav velika i koliko je važno prijateljstvo. Našu zaduženost za vaša sjećanja vidimo kao vrlo veliku odgovornost.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju