Uz Lacoste, polo-majica nastala u modnom ateljeu Ralpha Laurena jedna je od najpoznatijih svoje vrste u svijetu mode.

Ralph Lauren je američki modni dizajner koji je, razvijajući svoj brend oko imidža elitnog američkog načina života, izgradio jedno od najuspješnijih svjetskih modnih carstava.

Rođen je kao Ralph Rueben Lifshitz 14. listopada 1939. u New Yorku, a odrastao je u četvrti Bronx. On i njegov brat su kao tinejdžeri promijenili prezime u Lauren.

Nakon srednje škole pohađao je sate poslovne večernje škole, a danju je radio u prodaji. Dok je radio za tvrtku koja se bavila dizajniranjem kravata, odlučio je pokrenuti svoj posao s odjećom. To je napravio 1967. godine, a sve ostalo je povijest.

Kako je nastala polo-majica?

Jedan od odjevnih predmeta koje je globalno popularizirao je polo-majica, svestrani odjevni komad namijenjen sportu i slobodnom vremenu. Ona je kao takva nastala davno prije nego što je uopće Ralph Lauren rođen, no on je bio taj koji joj je udahnuo novi život i učinio je popularnom.

U Manipuru, na sjeveroistoku Indije, nastala je igra polo, a tijekom 19. stoljeća usvojili su je i proširili britanski časnici. Tradicionalna polo-uniforma tijekom tog vremena podrazumijevala je pamučnu košulju s dugim rukavima, no ovratnik je nezgodno lepršao tijekom igre, a probleme su zadavali i gumbi, koji nisu bili dovoljno čvrsti za takvu vrstu sporta.

I tako je osmišljena majica od čvršćeg materijala s mnogo manje dugmadi. To je, navodno, pošlo za rukom Johnu Brooksu, koji je nakon jedne odgledane utakmice pola zauvijek promijenio modu.

No, polo-majica kakvu danas poznajemo stigla je tek 1933. godine. Francuska teniska zvijezda Jean René Lacoste, čiji je nadimak na terenu bio "le Crocodile", nastojao je poboljšati tenisku uniformu stilom kratkih rukava od pamuka (praktično rješenje za zasukane rukave), a na grudi je izvezao logo krokodila. Zvuči poznato? Upravo se taj logo i danas veže uz brend Lacoste.

Svjetski fenomen

A potom je na scenu stupio Ralph Lauren, koji je ovu majicu pretvorio u svjetski fenomen.

Sve je započelo kada je osnovao tvrtku Polo Ralph Lauren, nazvanu prema sportu za koji je vjerovao da utjelovljuje ambiciozan i luksuzan način života, onakav kakvome je i sam težio i kakav je nastojao predstaviti budućim klijentima.

Prepoznatljiva po svojoj bogatoj paleti boja te laganom i udobnom materijalu, polo-majica postala je simbol načina života bogatih i slavnih Amerikanaca.

Ukrašena svojim zaštitnim znakom igrača pola u pokretu, postala je dio garderoba diljem svijeta. Prepoznatljiva po svojoj bogatoj paleti boja te laganom i udobnom materijalu, postala je simbol načina života bogatih i slavnih Amerikanaca.

Haljine s potpisom Ralpha Laurena koje se pamte - 3 Od finoće do ekstravagancije: Najupečatljivije haljine neponovljivog Ralpha Laurena

Ono zbog čega je postala još popularnija bila je činjenica što je Ralph Lauren osmislio kostime za muške glumce u filmskoj adaptaciji romana Veliki Gatsby F. Scotta Fitzgeralda.

Era radnje iz filma pružila mu je savršenu pozadinu za njegovu klasičnu, nostalgičnu viziju. Dakako, svi su htjeli biti poput bogataša iz filma, pa se prodaja majica vinula u nebo.

Iako njegov brend nudi mnogo više od samih majica, a proširio se i na uređenje domova te je postao i dio pop-kulture kada je bio dio radnje u seriji Prijatelji (Rachel radi u modnoj kući Ralph Lauren), do danas je ostao najpoznatiji po onome s čime je sve i počelo – udobnim majicama. Nose je i muškarci i žene, a cijene se kreću oko 100 američkih dolara.

Modne kreacije Ralpha Laurena također možemo vidjeti i na crvenom tepihu. Jednostavnih linija i podatnih materijala prate filozofiju modne kuće u kojoj je udobnost jedan od glavnih imperativa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju