Uskršnji zec, jaje i pilić – to su mnogima prve asocijacije na Uskrs, a dekoracije kojima ovih dana ukrašavamo svoje prostore također sadrže baš te tri elemente.

No kako je uopće pilić postao simbol Uskrsa? Kakve veze on ima s najvećim kršćanskim blagdanom?

Priča je zapravo vrlo jednostavna, a sve se može svesti na simboliku novog života i vjerovanje da je Isus svojim uskrsnućem započeo vječni život.

Jaja su oduvijek bila simbol novog života, plodnosti, rođenja, proljeća i početka, a čak su si i stari Grci, Rimljani, pa i Perzijci i Egipćani međusobno poklanjali jaja nakon završetka zime baš kao simbol tog novog života koji dolazi s proljećem.

S obzirom na to da Uskrs redovito pada u proljeće, kao i vjeru u Isusovo ponovno rođenje, jaja su postala sinonim za Uskrs. Dakako, kada se iz jajeta rađa novi život, prva pomisao je baš na – piliće.

Kao što pile izlazi iz jajeta i počinje živjeti, tako je i Isus izašao iz groba i započeo novi, vječni život.

Tijekom stoljeća, kokošja jaja bila su najjeftinija i najdostupnija, sve od spomenutog vremena starih Rimljana i Grka, preko srednjeg vijeka, pa tako i sve do danas. Pilić je nastavak simbolike rađanja i života, što se krije u jajetu, te u kršćanskoj religiji predstavlja Kristov izlazak iz groba. Preuzevši ideju od svojih predaka, kršćani su povukli paralelu između razbijanja ljuske jajeta, grobnice, Isusa i pilića.

Kao što pile izlazi iz jajeta i počinje živjeti, tako je i Isus izašao iz groba i započeo novi, vječni život. Zbog toga i razbijanje jajeta ima svoje simboličko značenje. Ljuska jajeta simbolizirala praznu grobnicu nakon Isusovog uskrsnuća.

Stara rimska poslovica kaže kako sav život dolazi iz jajeta, te se pilić savršeno uklapa u tu priču.

Dakako, s godinama je on, baš poput zeca, poprimio i svoju čokoladnu formu te se upravo toj verziji djeca i najviše vesele.

Ružičasti Uskrs: 20 ideja za dekoracije u boji koja izvrsno paše uz zelenu i zlatnu Ružičasti Uskrs Ružičasti Uskrs Ružičasti Uskrs +17 Ružičasti Uskrs

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju