Mnogi roditelji postavljaju si pitanje kako kvalitetno popuniti vrijeme svoje djece. Odgoj i slobodno vrijeme idu ruku pod ruku, a u tome je ključna upravo uloga obitelji.

ZAŠTO JE VAŽNO SLOBODNO VRIJEME?

Slobodno vrijeme iznimno je važno u životu svakog djeteta. Naprosto je nemoguće da dijete stalno obavlja zadatke vezane uz nastavu ili pomaže u kućanstvu. Ono mora imati vrijeme u kojem je posvećeno sebi i onome što voli. Tako se razvija njegova osobnost, što je i društveno i pedagoški najvažnija funkcija aktivnosti slobodnog vremena.

Naime, kada se slobodno vrijeme koristi svjesno i barem u neku ruku planirano, područje nekontroliranog postupno se mijenja u područje namjernog odgoja, a pedagoški usmjerene djelatnosti slobodnog vremena omogućuju i potpomažu razvitak osobnosti.
Te slobodne aktivnosti mogu biti najšireg spektra: sportske, znanstvene, kulturne, umjetničke, tehničke, radne, humanitarne, obrazovne, odgojne, odnosno sve djelatnosti koje imaju smisao, koje oplemenjuju i potiču na djelovanje.

Slika nije dostupna Kako pomoći djeci da se lakše nose sa stresnim situacijama?

U tome je obitelj ključna komponenta. Naime, ne postoji jedna organizacija koja može pokriti sva navedena područja pa dijete treba roditelje kao svojevrsni putokaz.

Roditelji i/ili skrbnici moraju preuzeti brigu za slobodno vrijeme svoje djece, a njihova je uloga u tome dvojaka: organizirati djetetovo slobodno vrijeme unutar same obitelji odnosno kod kuće te surađivati s drugim organizatorima slobodnog vremena izvan obitelji odnosno školama, sportskim i kulturnim ustanovama i slično.

Djelatnosti slobodnog vremena moraju omogućiti ljudske kontakte i suradnju, moraju biti u funkciji socijalizacije, pripremanja za obiteljski i društveni život te formiranja pozitivnog odnosa prema radu i radu na sebi.

Ako roditelji na vrijeme pristupe toj problematici, dijete će s godinama samo naučiti kako popuniti svoje slobodno vrijeme. Izležavanje pred ekranima i rečenice poput Dosadno mi je tako će se s godinama svesti na najmanju moguću mjeru.
No kako bi do toga uistinu i došlo, roditelj u ranom djetinjstvu svoje djece treba preuzeti kormilo.

Najvažnija funkcija slobodnog vremena je razvijanje djetetove osobnosti.

KAKO KVALITETNO POPUNITI VRIJEME SVOJE DJECE?

Evo nekih ideja kako kvalitetno popuniti vrijeme svoje djece i doći do tog stupnja.

1. Organizirajte obiteljske aktivnosti
Kao što smo spomenuli, organiziranje slobodnog vremena kreće od obitelji. I zato to imajte prvo na umu kada počnete razmišljati tome kako djetetu popuniti vrijeme.

Ako su vam vikendi slobodni, posvetite te dane zajedničkim izletima. Možda će dijete tijekom posjeta nekom nacionalnom parku otkriti koliko zapravo voli prirodu, a usput se razvija i njegova ekološka inteligencija, jedna od devet vrsta inteligencija. Možda će tijekom zajedničkog slaganja kockica shvatiti koliko mu dobro ide kombiniranje boja i koliko je precizno u tome. Možda će upravo tijekom posjeta nekoj farmi shvatiti da su životinje onog što ga najviše zanima.

Samo budite aktivni, a dijete će putem samo otkriti ono što ga najviše privlači.

Slika nije dostupna Važno je: Kako odgajati dječake da poštuju djevojčice i žene?

2. Uključite zajedničko vrijeme u svakodnevnu rutinu

Da dijete ne bi živjelo samo za vikend i te slobodne trenutke, uključite zajedničko vrijeme u svakodnevnu rutinu. Koliko nam god dan bio pretrpan, na nekoliko minuta naprosto treba stati kako bismo udahnuli i mogli krenuti dalje.

Upravo u tim trenucima približite se djetetu i uživajte u nekoliko slobodnih trenutaka. Odvedite ga u park, na kratku predstavu, radionicu za koju ste čuli, a kada dođete kući, možete zajedno pripremiti stol ili jednostavno jelo, u skladu s onime što dijete može u kuhinji. Prošećite kućnog ljubimca i poučite dijete kako brinuti o njemu. Pročitajte zajedno jednu priču.

Što god radili, dijete mora imati dojam da je ta aktivnost odmah od obaveza koje inače ima.

Slika nije dostupna Emisija Kikići: Kako izgleda kada djeca vladaju radijskim eterom?

3. Ponudite djetetu sportske aktivnosti, ali u skladu s njegovim željama

Iako postoji velik broj djece koji se grozi satova Tjelesno-zdravstvene kulture u školi, najčešće zato jer su imali loše iskustvo ili ne vjeruju da su dovoljno dobri u bilo čemu što ima veze sa sportom, kretanje i tjelovježba nužni su za zdravi psiho-fizički razvoj.
Ako vaše dijete voli neki od sportova, popunjavanje slobodnog vremena neće biti nikakav problem, pa makar se u ovoj neobičnoj godini radilo samo o druženju na sportskom igralištu.

Međutim, ako dijete osjeća strah od svega što ima veze sa sportom i sport vezuje uz negativno iskustvo s Tjelesno-zdravstvene kulture, to zahtijeva ponešto drugačiji pristup.

Prije svega, pitajte dijete da vam opiše dio TZK koji mu nije toliko strašan. Možda je to dio kada se radila gimnastika ili jednom za promjenu igrala košarka. Možda voli trčati te nije ljubitelj/ica timskih sportova. Jednom kada to otkrijete, pokušajte ga upisati na neku od tih aktivnosti ili s njim kod kuće počnite raditi na tome, s obzirom na pandemiju. Kupite potrebnu loptu i zajedno otiđite na obližnje igralište, a potom ga potičite da bude sve samostalnije u tome.

4. Kontaktirajte gradske udruge i pitajte ih o njihovim programima

Brojni gradovi u Hrvatskoj, pa i oni vrlo mali, danas imaju udruge koje okupljaju roditelje i djecu te su usmjere upravo na popunjavanje slobodnog vremena djece. Većina njih vratila se svojim aktivnostima, uz poštovanje svih epidemioloških mjera te uz obavezan boravak na otvorenom. Raspitajte se postoji li takva u vašem gradu. Ako ne znate odakle krenuti, uvijek možete pitati školsko ili vrtićko osoblje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju