U dječjem razvoju igračke imaju nezamjenjivu ulogu.

Igračke su predmeti koje djeca koriste za zabavu dok istovremeno istražuju svijet oko sebe, neprestano se educiraju, igraju uloge i istražuju kako najbolje izraziti svoje emocije.

Igračke poboljšavaju motorički razvoj, pogotovo didaktičke igračke. Kada djeca hvataju igračke i uče kako njima rukovati, ona učinkovito vježbaju motoričke vještine i postaju vještija u koordinaciji oka i ruku. To pomaže djeci napredovati kroz različite faze tjelesnog razvoja.

Također, igračke potiču kreativnost i maštu. Kada djeca, primjerice, dobiju set igračaka kao što su kocke za gradnju ili lutke, ona će ih koristiti za stvaranje priča dok se igraju. Igračke postaju više od onoga što zapravo jesu jer tada djeca uče shvatiti svijet.

Usto, igračke njeguju kognitivni razvoj tijekom najvažnijih godina djetinjstva, pojačavaju pažnju i pamćenje. Također su svojevrsno pomagalo kao način istraživanja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a sve to primjereno određenoj dobi.

Igračke pomažu i u emocionalnom razvoju. Kad djeca imaju omiljene igračke, prakticiraju zbližavanje na vrlo zdrav način. Kada se roditelji igraju tim igračkama sa svojom djecom, to im zauzvrat pomaže da se povežu. Ovo je način na koji igračke pružaju odličan alat za povezivanje, izgradnju pozitivnih sjećanja i način interakcije s njihovim osjećajima.

Kako će dijete cijeniti igračke?

Međutim, ako je dijete svakodnevno okruženo novih igračkama i kupuje mu se sve što poželi, ako su igračke razbacane i nemaju svoje mjesto, učinak neće biti u potpunosti takav. Štoviše, djetetu će se slati poruka da može dobiti sve što poželi, a ako ta igračka dolazi nakon plakanja, riječ je i o svojevrsnoj manipulaciji roditeljima. Jednako je i s pospremanjem igračaka – ako vi to radite umjesto njega, opet mu se šalje poruka da može sve dobiti i da samo ne treba misliti ni na što.

Zato je važno poduzeti neke od sljedećih koraka.

1. Budite jasni

Kad djeci kažemo da se brinu za svoje igračke, ona možda ne razumiju što to znači. Zadaća roditelja je objasniti djeci taj koncept. Započnite s prepoznavanjem igračaka i igara koje vaša djeca vole.

Recite: Vidim koliko voliš tu igračku i znam da ju još dugo želiš imati.

Igračka je više od potrošnog predmeta, a zadatak roditelja je da tome poduče svoju djecu.

Početak s takvom izjavom pokazuje da ste vi i vaše dijete tim. Zatim ga pitajte što misli da može učiniti kako bi predmet dulje trajao. Ovisno o tome o čemu se radi, odgovori mogu varirati od održavanja čistoće (na primjer, vanjske igračke koje nakupljaju prljavštinu) do mijenjanja baterija na vrijeme. Pažljivo rukovanje osjetljivim predmetima još je jedan dobar podsjetnik za djecu.

2. Neka bude zabavno

Podučavanje vaše djece da čuvaju svoje igračke na sigurnom, čistom i organiziranom može se pretvoriti u igru, a to će ih motivirati da i dalje nastave s tom praksom. Recite mu koja su vaša očekivanja (jedna se igračka pospremi prije nego što se druga izvadi, odredite posebna mjesta za svaku igračku/igru itd.), a zatim možete mjeriti koliko mu je vremena potrebno da sve stavi na pravo mjesto. Pohvalite dijete kada dobro brine o igračkama. Ono će tu aktivnost povezati s dobrim osjećajima i zato nastaviti s tim.

3. Neka sve ima svoje mjesto

Kutije, košare, komode s ladicama i ormari dobri su prostori za skladištenje. Ako svom djetetu kažete da pospremi stvari, morate osigurati i mjesto na koje može staviti te stvari. U suprotnom, vaš zahtjev je kao da svom djetetu date slagalicu kojoj nedostaju tri dijela – to je nemoguć zadatak.

Kada podučavate svoje dijete da se brine o imovini, želite da svaki aspekt bude što zabavniji i pozitivniji. Ako je prostor slobodan i lako ga je pronaći, čišćenje je lako, a briga o stvarima manji je posao. To rezultira s manje svađa i bržim pospremanje.

4. Rotirajte igračke

U posljednje vrijeme sve se češće spominje rotacija igračaka. Radi se o tome da nakon što primijetite da je djetetu određena igračka nezanimljiva, tu istu igračku pospremite negdje gdje mu neće biti dostupna. Kada je izvadite za nekoliko tjedana, imat će osjećaj kao da je dobio novu igračku.

Dakako, to nemojte raditi s djetetovom omiljenom igračkom koja mu pruža i emocionalnu potporu.

5. Neka nove igračke budu zaslužene

Kada dijete ima previše igračaka i lako dolazi do njih, neće ih znati cijeniti. Zato bi trebalo izbjegavati kupnju novih igračaka tijekom običnog posjeta trgovini dok kupujete namirnice i slično. Ako dijete silno želi neku igračku, dogovorite se s njim da će to biti za rođendan, neki blagdan ili možda nakon doniranja starih igračaka.

Izbjegavajte kupovanje novih igračaka kao nagradu za ocjene. Smisao ocjena nije u tome da ih djeca doživljavaju kao kaznu ili nagradu.

Igračke Savjet stručnjaka: Kako znati ima li vaše dijete previše igračaka?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju