Započeo je još jedan Advent u Zagrebu, a svi oni koji su posjetili hrvatsku metropolu u adventsko vrijeme znaju kolika ih čarolija očekuje diljem grada. Ove godine grad ima i posebno iznenađenje, predimenzionirane, maštovite i nostalgične igračke diljem grada koje će vas vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na onu istinsku magiju Božića koja nam je obuzimala srca kad bismo otvarali poklone ispod bora.

Galerija Advent u Zagrebu - 1 Advent u Zagrebu - 2 Advent u Zagrebu - 3 +9 Trg kralja Tomislava

DONJI GRAD

Božićna idila Adventa u Zagrebu započinje na Trgu kralja Tomislava gdje su među brojnim lampicama, dekoracijama i umjetničkim instalacijama na travnatoj površini postavljene siluete klizača i predimenzionirane igračke, obasjane čarobnim božićnim svjetlom koje će vam zaokupiti maštu i povesti vas u neki drugi svijet.

Advent u Zagrebu - 7 Trg kralja Tomislava (Foto: Slaven Janđel)

Najromantičniji zagrebački park Zrinjevac poseban je doživljaj u vrijeme adventa s alejom stoljetnih platana koje svijetle sjajem tisuća lampica i uvijek iznova oduševljavaju svakoga tko u vrijeme adventa prošeće parkom Zrinjevac.Trg J.J. Strossmayera pretvoren je u najčarobniji kadar na kojem vas čeka Božićni poljubac - ispod imele. Zagrlite i poljubite voljenu osobu te napravite najljepšu ljubavnu fotografiju ovih blagdana.

Nedavno obnovljen prolaz Oktogon postaje lokacijom jedne neobične, božićne umjetničke instalacije. U prigodnoj formi bora, ova instalacija izvana odražava suvremenu civilizaciju i modernu tehnologiju, dok će vas iznutra dočekati toplina tradicije te tradicionalnih igračaka i ukrasa za bor.

Advent u Zagrebu - 10 Oktogon (Foto: Slaven Janđel)

Ove se godine u sklopu Adventa vanjskim kupolama, impozantnim stupovima, visokim prozorima i klesanim figurama Hrvatskog narodnog kazališta pridružuju i brojne svjetlosne dekoracije zbog kojih će zgrada HNK, osim umjetničkog, odražavati i taj radostan božićni duh. Trg Mažuranića oduvijek je bio poprištem brojnih kulturnih događanja, a ove godine tamo se smješta i Advent Zagreb - njegovo zelenilo i drveća prekrili su ukrasi i svjetla inspirirani hrvatskom tradicijom i folklorom, sukladno njegovoj povijesnoj priči.

Slika nije dostupna Mistični advent: Na ulicama Zagreba upoznajte nekadašnje božićne običaje

Trg bana Josipa Jelačića i ovih je blagdana postao pozornicom za predivan, šareni i lampicama obasjani božićni bor. Nije zaboravljen ni Manduševac, najpoznatija zagrebačka fontana i izvor uz kojeg se vežu brojne legende - oboje su u doba blagdana ukrašeni prigodnim dekoracijama s temom igračaka.

Čudesne male drvene kućice na Europskom trgu i ove su godine povezane visećim dekoracijama ukrašenim svjetlećim zvijezdama. Pored svake kućice stoje orašari ljudske visine pozivajući vas da se fotografirate s njima, dok božićna stabla smještena na bačve daju intimnu božićnu atmosferu.

Advent u Zagrebu - 3 Trg bana Josipa Jelačića (Foto: Slaven Janđel)

GORNJI GRAD

Trg svetog Marka, središnji trg zagrebačkog Gornjeg grada, u božićno vrijeme skinuo je svoje ozbiljno ruho i zaogrnuo se božićnim. Zaslužni za tu preobrazbu su orašari postavljeni oko magičnog božićnog drvca. U Parku Bele IV. vas pak čeka vrt magičnog mjeseca u kojem se slapovi lampica i zlatnih dekoracija spuštaju po visokim stablima na ona manja, na raslinje i drvorede. Tu je i predimenzionirana instalacija polumjeseca osvijetljena u stilu mjesečine i svjetlosno cvijeće podno mjeseca. Ako sjednete na mjesec možete zaželjeti želju i podijeliti je na društvenim mrežama uz #moonwishzagreb.

Tisuće lampica u zlatnom tonu, svjetlosna instalacija mjesečevog cvijeća umjetnice Jelene Petric i skulptura polumjeseca koju su izveli kipari Tomislav Hršak i Matej Vuković pretvorili su ovaj skriveni gornjogradski park u pravo malo umjetničko djelo i jednu sasvim drugačiju božićnu bajku.

Slika nije dostupna Advent u Varaždinu: Program zbog kojeg se isplati na izlet u barokni grad

I ovog Adventa na Strossmayerovu šetalištu očekuju vas šarmantne božićne kućice s bogatom ugostiteljskom ponudom, a naravno da su i prigodno ukrašene. Dva velika zelena stabla iluminirana su božićnim lampicama i ukrasima koji se prostiru i po drvenim kućicama, a sve uz pratnju vesele glazbe koja zaokružuje božićnu idilu.

Advent u Zagrebu - 5 Plato Gradec (Foto: Slaven Janđel)

Ako ste u potrazi za savršenom lokacijom za fotografiranje, uputite se na plato Gradec. Tamo je za vrijeme Adventa smješten čaroban prostor u kojem ćete putovati kroz prekrasno ukrašene borove, a svaki od njih krije iza sebe i nešto čudesno. Posebno izdvojeni foto punktovi s očaravajućom božićnom scenografijom nude i čudesan pogled na adventski grad, a svaki kutak otkriva drugačije uređenu scenu.

Slika nije dostupna Adventski program u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Slika nije dostupna Novo ruho slavne klupice u Njivicama zbog kojeg je advent još uzbudljiviji

I prozori Gornjeg grada za vrijeme Adventa bit će ukrašeni u sklopu projekta Svjetlost Adventa koji je pokrenula Turistička zajednica grada Zagreba sa željom da se kod svih posjetitelja probude tople emocije i osjećaj zajedništva. Oni će, prolazeći ulicama Gornjeg grada, s prozora osluškivati tople priče koje će im ispričati lokalne institucije, ali i stanovnici, i to uz pomoć dekoracija.

Brojne će zgrade na Gornjem gradu u božićno vrijeme dati svoj doprinos zagrebačkom Adventu tako da svoje prozore učine čarobnima uz pomoć lampica, češera, orašara, zvjezdica i brojnih drugih, maštovitih kreacija.

Advent u Zagrebu - 13 Na Gornjem gradu čekaju vas i predivni punktovi za fotografiranje (Foto: Slaven Janđel)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju