Pomicanje sata za 60 minuta unaprijed čini se kao poprilično mala stvar, ali gubljenje jednog sata sna zbog dodatnog sata sunčevih zraka može imati i neke posljedice na naš organizam - kako pozitivne, tako i negativne

1. Poboljšanje raspoloženja
Jedna od vrlo pozitivnih strana promjene sata je to što taj dodatni sat sunčeve svjetlosti ima itekako dobar utjecaj na naše raspoloženje jer čim vidimo da je vani sunčano i toplo u nama se stvori osjećaj sreće.

Također, svjetlost pomaže pri povišenju razina serotonina u našem organizmu što utječe na poboljšanje raspoloženja.

'Pomicanje sata sa sobom donosi pozitivne, ali i moguće negativne posljedice za naše zdravlje'

2. Veća sigurnost u prometu
Postoji šansa da se broj automobilskih nesreća poveća zbog pospanosti vozača tijekom prvog tjedan nakon promjene sata. No, istraživanja su pokazala da je dugoročno veća sigurnost u prometu upravo u dijelu godine kada imamo više sati sunčeve svjetlosti u danu.

3. Slabija fokusiranost na poslu
Jedna lošija strana promjene sata je manjak koncentracije na poslu tijekom prvog tjedan nakon promjene, osobito u ponedjeljak. Razlog tomu je niža kvaliteta i kvantiteta spavanja upravo zbog promjene, stoga organizmu treba malo vremena da se prilagodi.

4. Veća aktivnost nakon posla
Ljudi su skloniji vanjskim aktivnostima jer je dan duži i ljepše je vrijeme. Izležavanje ispred TV-a nakon posla više nije u prvom planu kao što je bilo tijekom zimskih mjeseci. Sada su u pitanju šetnje parkom, vožnja biciklom ili pak trčanje.

5. Promjenjivost apetita
Ako je ciklus spavanja ometen to može utjecati na vaš metabolizam i na vašu rutinu konzumiranja obroka. Također, postoji mogućnost da osjetite jaku želju za brzom hranom ili pak da izgubite apetit.


Muči li vas proljetni umor, energiju i živahnost mogu vam vratiti i zdravi smoothiji. Predlažemo vam slijedeće recepte:

"Rudnik" energije: Gutljaj koji će vas pretvoriti u Brzog Gonzalesa

"Snagator" u čaši: Napitak koji čisti krv i vraća energiju

"Generalka" organizma: Napitak koji će tijelo očistiti od toksina

9 u 1 napitak: Gutljaj koji će "srediti" proljetni umor i izbaciti toksine

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju