Popularnost seruma s vitaminom C leži u njegovim svojstvima koja obećavaju posvjetljivanje i pomlađivanje kože lica. No vitamin C dobar je i za puno više od toga. Kada se koristi u obliku potentne formule, može ojačati barijeru kože, smanjiti štetnost zagađenosti i sunčevih zraka na kožu, poboljšati teksturu kože i osvježiti ten.

Serumi s vitaminom C su prilično nježni i sigurni za upotrebu na svim tipovima kože, no neke greške mogu umanjiti njihovu učinkovitost. Skupili smo pet čestih grešaka koje radimo kod korištenja seruma s vitaminom C i kako ih izbjeći.

1. Vitamin C ne nanosite u pravo vrijeme dana
Ne postoje strogo određena za pravila za nanošenje seruma s vitaminom C, no preporuka je koristiti ga ujutro. U kombinaciji s kremom sa zaštitnim faktoromm serum može povećati zaštitni učinak vitamina C od sunca. Neka se serum u potpunosti osuši na koži prije nego što izađete van jer izloženost svjetlu može umanjiti njegovu učinkovitost.

2. Ne nanosite proizvode za njegu kože pravilnim redom
Važno je pravilnim redom nanijeti proizvode za njegu lica kako biste iz njih izvukli maksimum. Kada je riječ o serumima s vitaminom C, najbolje ih je nanositi odmah nakon tonera. Nekoliko kapljica seruma nanesite na dlan i nježno utapkajte u kožu. Pričekajte nekoliko minuta kako bi se u potpunosti upio, a zatim nanesite hidratantnu kremu.

Garnier Skin Naturals Hyaluronic Aloe serum i Garnier Skin Naturals Vitamin C serum Blistava i elastična koža? Isprobali smo serume s vitaminom C i hijaluronskom kiselinom za svakodnevnu rutinu njege kože

3. Ne koristite najbolju koncentraciju i formulu
Za razliku do drugih popularnih sastojaka poput retinola i niacinamida, serumi s vitaminom C ne rade se istim procesom ili s istom bazom. Na primjer, na proizvodu može pisati da sadrži vitamin C, ali on može biti u obliku ekstrakata limuna. To se razlikuje od L-askorbinske kiseline koja je zapravo potentan oblik vitamina C koji može djelovati na više različitih problema kože. Pazite da odaberete pravilnu koncentraciju (2 do 20 posto) i formulu, ovisno o tipu kože i onome što vas muči kada je riječ o koži lica.

Slika nije dostupna "Prvi put u životu imam čistu kožu": Čistač od 50 kuna kojem žene dijele petice

4. Ne provjeravate što sve serum s vitaminom C sadrži
Kada birate najbolji serum s vitaminom C za sebe, provjerite koje sve sastojke sadrži. Ako sadrži samo jedan sastojak, trebate samo izabrati pravu koncentraciju. No postoje i serumi koji sadrže više sastojaka kako bi dodatno stabilizirali sadržaj vitamina C te imali i druge dobrotvorne učinke na kožu. Primjerice, neki serumi sadrže chia sjemenke i mliječnu kiselinu za dodatan pomlađujući učinak s blagim pilingom. Stoga svakako provjerite sastojke na proizvodu kako biste mogli odabrati onaj koji vam najviše odgovara.

5. Koristite vitamin C zajedno s nekim "zabranjenim" sastojcima
Vitamin C dosta je prilagodljiv i može se koristiti s većinom sastojaka, no preporuka je ne koristiti ga s zajedno s benzoil peroksidom i retinoidima. Kada se koriste zajedno, ti sastojci mogu izazvati iritaciju kože, naročito na osjetljivoj koži.

Slika nije dostupna "Kristalna" koža: Novi beauty trend iz Koreje koji garantira nikad ljepši ten

ČESTA PITANJA

Kako izbjeći tamnjenje kože tijekom uporabe seruma s vitaminom C?
Jedna od čestih grešaka kod korištenja seruma s vitaminom C jest nekorištenje hidratantne kreme. Vitamin C ima tendenciju oksidiranja na koži kada dođe u kontakt s okolišem, te može poprimiti narančastu boju ili potamnjeti. Uz vitamin C uvijek koristite hidratantnu kremu, ulje za lice ili kremu sa zaštitnim faktorom kako koža ne bi potamnjela.

Koje sastojke ne smijete kombinirati sa serumom s vitaminom C?
Uobičajena greška koju mnogi rade sa serumom s vitaminom C jest da ga kombiniraju s drugim aktivnim sastojcima koji mogu smanjiti njegovu učinkovitost ili uzrokovati ljuštenje kože. Sastojci koje nikada ne biste smjeli miješati s vitaminom C su retinol, kiseline AHA i BHA, benzoil peroksid i niacinamid.

Kako pravilno držati serum s vitaminom C?
Serum s vitaminom C važno je iskoristiti unutar tri mjeseca, ili unutar vremenskog perioda navedenog na proizvodu, nakon otvaranja. Proizvod morate držati zaklonjen od sunčeve svjetlosti i ne izlagati ga zraku, koliko god je to moguće. Poklopac držite čvrsto zatvorenim i svaki put prije korištenja provjerite njegov miris.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju