Među vladarima u skincare svijetu svoje mjesto imaju i retinoidi, derivati vitamina A koji, između ostalog, izglađuju fine linije i bore, stvaraju blistaviji i ujednačeniji ten te se bore i protiv akni.

Galerija Medik8 Crystal Retinal 1, 56 eura Miss Alice Retina Level Up krema s retinalom, 14,20 do 36,90 eura Avène HYALURON ACTIV B3 multi intenzivna noćna krema, 46,25 eura +4 Skintegra Retiron 0.05, 22 eura

Mjesto među najpopularnijim derivatima vitamina A, pored retinola, ima i retinaldehid odnosno retinal.

Najčešće spominjana razlika između retinola i retinala jest brzina djelovanja. Nakon što se retinol nanese na kožu, on se pretvara u retinaldehid koji se zatim pretvara u svoj aktivni oblik, retinoičnu kiselinu. Retinaldehid prolazi kroj manje konverzija zbog čega ima brže djelovanje od retinola.

Osim toga, retinal je učinkovit u borbi s aknama, pomoći će da vaša koža sjajni iznutra i izvrstan je sastojak za poboljšanje hidratacije, teksture i tonusa kože, ako se pravilno koristi.

Glavne nuspojave korištenja retinala su crvenilo, suhoća, ljuskava koža i iritacija. Ove nuspojave mogu se dogoditi s bilo kojim lokalnim retinoidom.

Kako biste ublažili potencijalne nuspojave, pažljivo slijedite upute o korištenju. Na samom početku nemojte koristiti retinal više od dva puta tjedno. S vremenom povećavajte učestalost. Uz retinal obavezno koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Za sve koji razmišljanju u uvođenju retinala u njegu kože, u nastavku smo izdvojili nekoliko dostupnh opcija.

Medik8 Crystal Retinal 1

Ovaj noćni serum s vitaminom A sadrži retinal koji djeluje 11 puta brže od retinola. Na stranci brenda navode da je jedna tuba dovoljna za smanjene bora. Koristi se navečer na očišćenom licu, prije hidratatne kreme.

Medik8 Crystal Retinal 1, 56 eura Medik8 Crystal Retinal 1, 56 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Miss Alice Retinal Level Up krema s retinalom

Ova krema za lice s liposomalnim retinalom poboljšava teksturu kože i bora, potiče proizvodnju klagena, bori se s aknama i posvjetljuje hiperpgmentacije bore. Kožu čini mekšom i glatkom, a koristi se navečer, uz obavezno korištenje faktora ujutro.

Miss Alice Retina Level Up krema s retinalom, 14,20 do 36,90 eura Miss Alice Retina Level Up krema s retinalom, 14,20 do 36,90 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Avène HYALURON ACTIV B3 multi intenzivna noćna krema

Ova multi intezivna obnavljajuća noćna krema sadrži retinal, čistu hijaluronsku kiselinu i niacinamid koji djeluju na uzrok starenja. Zahvaljujući njoj koža jee čvršća, a bore smanjene. Nanos se na lice, vrat i dekolte.

Avène HYALURON ACTIV B3 multi intenzivna noćna krema, 46,25 eura Avène HYALURON ACTIV B3 multi intenzivna noćna krema, 46,25 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Skintegra Retiron 0.05

S kontinuiranim korištenjem Retirona 0.05, koji između ostalog sadrži enkapsulirani retinal, možete očekivati manje diskoloracija, akni i komedona kao i zategnutu, čvrstu kožu, smanjenu dubinu bora, sužene pore i glađu teksturu. Emulzija se nanosi na očišćenu i osušenu kožu, u početku do dva puta tjedno s postepenim povećavanjem broja korištenja.

Skintegra Retiron 0.05, 22 eura Skintegra Retiron 0.05, 22 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Beauty of Joseon Serum za područje oko očiju Ginseng + Retinal

Ovaj serum za okoloočno područje pomaže ublažiti bore na osjetljivoj koži oko očiju kombinacijom ekstrakta ginsenga i retinala. Nakon čišćenja i tonera, nanosi se mala količina seruma na okoloočno područje ili ako želite i na cijelu kožu lica.

Beauty of Joseon Serum za područje oko očiju Ginseng + Retinal, 22,90 eura Beauty of Joseon Serum za područje oko očiju Ginseng + Retinal, 22,90 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Transparent Lab Retinal Age Reverse Cream

Ova krema krema protiv starenja s retinalom može potaknuti regeneraciju stanica i proizvodnju kolagena, pomoći smanjiti bore i boriti se protiv svih vidljivih znakova starenja. Mala količina proizvoda nanosi se na čisto lice.

Transparent Lab Retinal Age Reverse Cream, 19,60 eura Transparent Lab Retinal Age Reverse Cream, 19,60 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Geek & Gorgeous A-game 5

Svilenkasta, lagana emulzija sadrži srednju jačinu retinala koji djeluje protiv znakova starenja dok je nježan na koži. Osim što je ovo izvrstan proizvod protiv starenja, koristan je i za izbjeljivanje pigmentacije i kao pomoć koži sklonoj aknama. Nanosi se navečer.

Geek & Gorgeous A-game 5, 13,80 eura Geek & Gorgeous A-game 5, 13,80 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

10 krema i seruma s čudesnim sastojkom koji smanjuje bore i kožu čini divnom Afrodita 5 Peptide hidracijska krema za lice, 32,95 eura Lancôme Renergie HPN 300-Peptide Cream, 112,99 eura Rilastil progression (+) serum, 50,96 eura +7 Filorga OXYGEN GLOW krema za njegu lica, 34,02 eura

Devet krema i jedan serum za lice koji rade sve da umanje bore i uspore starenje kože Germaine de Capuccini Supreme Definition krema za lice, 63,71 eura Afrodita Cosmetics karotin regenerativna krema, 12,99 eura Uchka Rich Cream, 60 eura +7 Immortella hidratantna anti-age krema za poticanje kolagena, 12 eura

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju