Čitanje loših vijesti kojima smo u prošlog godini, ali i na početku nove 2021. bili okruženi sa svih strana može utjecati na naše raspoloženje. Kada su te vijesti posebno uznemirujuće, mogu se pojaviti zabrinutost, panika, strah…

Također, ako osoba ima predispozicije za razvoj depresije ili se već bori s njom, previše vremena provedenog u pregledavanju loših vijesti može pogoršati njezino stanje.

Iako je u današnjem svijetu važno biti informiran, dobro je pripaziti kako i koliko to činimo. U nastavku pročitajte njeke savjete koji će vam pomoći da se lakše nosite s teškim i tragičnim vijestima.

Petrinja Humanitarne akcije za Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu: Saznajte kako možete pomoći stradalima u potresu

Slika nije dostupna Dinina objava oduševila desetine tisuća ljudi: "Osjećam se kao da stvarno napokon postajemo ljudi"

1. Bez vijesti prije spavanja

Imate naviku prije spavanja brzinski provjeriti što se događa? Probajte je izbaciti. Na taj način riskirate tjeskobnu noć, a sve što ćete vidjeti prije spavanja može čekati jutro. Ako se bojite da će se dogoditi nešto značajno što nećete vidjeti na vrijeme, ne bojte se - u današnjem svijetu pametnih telefona i društvenih mreža svaka značajna informacija naći će put do vas.

2. Čitajte i pozitivne vijesti

Iako se u danima poput trenutnih teško fokusirati na pozitivno i svijet uistinu izgleda kako užasno mjesto, bitno je podsjetiti se da ipak nije sve tako loše i da u gomili loših vijesti postoje i one dobre. Uravnoteženo konzumiranje loših i dobrih vijesti može vam pomoći da imate ljepši pogled na svijet.

3. Čitajte, gledajte, a onda se opustite

Ako vas gledanje i čitanje teških vijesti čini napetima, pronađite način kako se nakon toga opustiti, onaj koji će vama samima najbolje odgovarati. Fokusirajte se na opuštanje, duboko dišite, skrenite misli s negativnog.... Sve to može vam pomoći da smirite uznemirenost koja je nastala kao posljedica konzumiranja tragičnih vijesti.

4. Ne morate razgovarati o teškim temama ako ne želite

Ponekad možda osjećamo obavezu razgovarati o stvarima koje se događaju oko nas i koja su glavna tema vijesti - međutim, bitno je znati da uvijek imate izbor.

Vašim prijateljima, članovima obitelji ili kolegama dajte do znanja da ste spremni na razgovor o tim temama, ali da želite ograničiti vrijeme njihova trajanja jer ostavljaju prevelik trag na vaše raspoloženje.

Kada se neplanirano nađete usred razgovora o lošim vijestima, potrudite se završiti ga pozitivno. Barem minutu ili dvije vremena izdvojite za razgovor o nečem ugodnom i pozitivnom radi postizanja ravnoteže.

Slika nije dostupna Možemo se samo složiti: Želja zagrebačkog vatrogasca na čiji je siguran dlan sletio leptir

Slika nije dostupna Najiskrenije dječje poruke: "Znam da ti je sada teško i nadam se da ćete igračke razveseliti"

5. Radite nešto drugo

Odložite novine, poklopite laptop, isključite televizor, izađite van i prošećite prirodnom, čitajte knjigu, nazovite prijateljicu... Samo zato što se vijesti događaju 24 sata dnevno sedam dana u tjednu, to ne znači da morate upijati baš svaku riječ. Briga o sebi danas je važnija nego ikada.

(NE)MOGUĆA MISIJA

O tome kako se nositi s vijestima koje nam izazivaju strah i stres svojedobno smo razgovarali i sa Senom Puhovski iz Zagrebačkog psihološkog društva. Tada nam je poručila da je vlastitu izloženost vijestima teško kontrolirati, ali i da nije nemoguće. S nama je, tada govoreći o situaciji s kononavirusom, podijelila i neke postupke koji mogu pomoći da se izbjegne osjećaj panike. Još jednom ih ponavljamo u nastavku:

- Pronađite pouzdan izvor informacija.
- Nemojte biti uronjeni u vijesti tijekom cijelog dana.
- Prekidajte situacije koje izazivaju uznemirenost, a ne donose nove informacije.
- Budite svjesni da je ovo situacija u kojoj se lako počnu širiti dezinformacije.
- Činite ono što vas i inače opušta i pomaže u situacijama uznemirenosti. Za svakog je to različito: šetnja bez mobitela, slušanje glazbe, razgovor s prijateljima o trivijalnim stvarima, kupka, gledanje omiljene serije, igra s djecom…

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju