Vođenje ljubavi u mraku nije uvijek izbor iz užitka, nego vrlo često zbog nelagode i nemogućnosti opuštanja uz upaljeno svjetlo.

Seks je čin tijekom kojeg je nužno osjećati se ugodno u svom vlastitom tijelu, moćno, samopouzdano i bez ikakvih ograničenja i sputanosti. Ugašena svjetla tako daju dozu zaštite i potrebnu moć i sigurnost koju nemamo ako se u vlastitoj koži ne osjećamo dovoljno lijepo i samouvjereno.

Nema tu nikakvih trikova, savršeni ste baš kakvi jeste i nemate se zašto sramiti svoga tijela, savjet je koji već na prvu zvuči kao klišej i jasno je da se nelagodnosti nije tako lako i jednostavno riješiti.

Svoje iskustvo dijeli 27-ogodišnja Ana koja kaže da joj je trebalo dugo da se počne osjećati ugodno tijekom seksa s upaljenim svjetlima.

U prethodnoj vezi bila sam vrlo svjesna svog tijela i postala mi je navika seksati se uz ugašena svjetla. Nije pomoglo to što moj bivši nikada nije davao komplimente mom tijelu. Bilo je lakše samo to raditi u mraku pa se nikad nisam morala suočiti s činjenicom da mu se nešto na mom golom tijelu možda ne sviđa., otkrila je.

Međutim, Ana je sada u zdravoj vezi i kaže da se joj je vođenje ljubavi uz upaljena svjetla postalo prirodno i instinktivno.

Sada sam s nekim tko neprestano pokazuje da cijeni moje tijelo - dodiruje me i grli u svakoj prilici, govori mi koliko voli moje tijelo i čini da se osjećam samouvjereno.

Znam da se ne bismo trebali oslanjati na druge ljude kako bismo se osjećali samopouzdanije u vlastitom tijelu, ali to je bio poticaj koji mi je trebao da se skinem gola u potpuno osvijetljenoj spavaćoj sobi i da i sama osvijestim da se nemam čega sramiti. Vanjski poticaj i komplimenti u nekim su situacijama jednostavno nužni, zaključila je. 

Najprije budite otvoreni prema sebi

Možete napravite popis svih razloga zbog kojih vam je ugodno seksati se samo s ugašenim svjetlima, a pritom budite potpuno iskreni prema sebi.

Postoji nešto stvarno posebno što se događa kada se oslobodimo poricanja i izađemo iz mraka (u spavaćoj sobi) priznavanjem onoga što nas navodi da sumnjamo u sebe. Bila to neka trauma iz prošlosti, pretjerana samokritičnost, uspoređivanje s drugima ili neki problem sa sadašnjim partnerom.

Komunikacija s partnerom je ključna, a ako on ne zna što se događa s vašim samopouzdanjem, neće razumjeti što se događa u vašoj glavi i zašto bi to moglo utjecati na vaš zajednički seksualni život.

Ako s partnerom iskomunicirate sve što vas muči, moći ćete zajedno krenuti polako ispočetka, makar i malim koracima i najprije uz prigušena svjetla.

Okrenite perspektivu i razmislite o svojemu partneru i tome kako doživljavate njegovo tijelo: vrlo vjerojatno vam je privlačan, a sve fizičke „mane“ smatrate simpatičnima i nimalo vam ne smetaju, što je razumljivo jer da nije tako, ne biste ni htjeli voditi ljubav s njim.

Pokušajte shvatiti da je i obrnuto isto tako – i on je itekako privučen vašim fizičkim izgledom i većinu toga što vi smatrate kobnom manom, zapravo ni ne primjećuje, a u vama kao cjelini apsolutno uživa.

Usredotočite se na unutarnji osjećaj i zadovoljstvo

Razmislite o osjećajima koje doživljavate tijekom seksa. Zatvorite oči i usredotočite se na ono što osjećate iznutra i što preplavljuje vaše tijelo. Ono vam pruža način da osjetite zadovoljstvo, da budete dobri prema sebi, da si ugodite, da doživite nevjerojatan trenutak s voljenom osobom.

Iskustvo koje doživljavate kroz svoje tijelo je prekrasno i paljenje svjetala neće ništa promijeniti, samo još može nadodati jer možete pogledati partnera u oči i vidjeti u njegovim očima iste takve osjećaje pa tako vaš ljubavni čin još intenzivnije doživjeti kao spajanje, prepuštanje i neizmjerno povjerenje.

Puno je uzbudljivije kada doista i promatrate kako vaš partner doživljava zadovoljstvo.

Ako vam je pomisao na to privlačna i želite to doživjeti sljedeći put, ohrabrite se i upalite svjetla.

Takav će seks biti i više nego dobar, dodatno pojačati vašu povezanost, a uključenost još jednog osjetila u čin vođenja ljubavi cijelo će iskustvo podići na nezaboravnu razinu.

Slika nije dostupna Pet rečenica koje nikada ne smijete reći kada ste goli

Za dobar seks ključan je iskreni razgovor Pet stvari koje svaka žena može napraviti kako bi (još) više uživala u seksu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju