Pečenje kolača ne podliježe eksperimentima, već točno određenim mjerama i akcijama koje se svaki početnik u kuhinji treba pridržavati. Ovih 10 savjeta trebali bi slijediti svi prije nego što uključe pećnicu i krenu s pripremom blagdanskih kolača

1. Pročitajte dobro recept
U brzini se mnogo sitnica može previdjeti, zbog čega će kolač ispasti loše. Da biste to spriječili potrebno je dobro pročitati recept – sve od namirnica koje su potrebne za pečenje, do alata koje trebate iskoristiti i radnji koje treba obaviti. Bolje pročitati i nekoliko puta, da budete sigurni da vam je svaki korak jasan.

Bolje pročitati i nekoliko puta recept da budete sigurni da vam je svaki korak jasan, nego da eksperimentirate i ispečete loš kolač.

2. Provjerite smočnicu i hladnjak
Prije nego što krenete s pripremom slastica, provjerite imate li svaku namirnicu potrebnu za određeni desert. Nema ništa gore nego kada u pola recepta otkrijete da vam fali ključni sastojak. Također, imajte na umu da neke sastojke ne možete zamijeniti alternativama, i da bi vam zbog 'eksperimentiranja' kolač mogao ispasti loše.

3. Organizirajte se
Pečenje kolača zahtijeva preciznost u mjerenju sastojaka. Zato je najbolje izmjeriti svaku sitnicu prije nego što počnete aktivno raditi na kolaču. Neki sastojci – poput jaja ili maslaca, trebaju biti na sobnoj temperaturi prije nego što se dodaju u kolač, pa je poželjno izvaditi na kuhinjski stol sve potrebne sastojke kako bi se bolje snašli u ovoj aktivnosti. Zbog ovih 7 kikseva kolači vam najčešće ispadaju loše.

4. Zaboravite na 'odokativne' metode
Nemojte mjeriti sastojke 'odokativnom' metodom, već kuhinjskom vagom i drugim odgovarajućim sredstvima. Prevelike ili premalene količine pojedine namirnice će upropastiti krajnji rezultat vašeg slatkog deserta.

5. Jaja razbijajte u posebnoj zdjeli

Ako niste vješti u razbijanju jaja, najbolje je to činiti u posebnoj zdjeli. Ne samo da ćete tako spriječiti mogućnost da u biskvitu zaluta ljuska, već ćete se lakše naučiti odvajati žumanjke od bjelanjaka. Isto tako uvijek miješajte sastojke prema receptu – mokre s mokrim i suhe sa suhim sastojcima.

6. Pridržavajte se savjeta o pečenju

Ako recept traži da se lim za pečenje namasti ili da se kolačići ispeku na specijalnom papiru za pečenje, pridržavajte se tih zahtjeva. Na taj način skratit ćete si muke oko zalijepljenog i pregorjelog biskvita, kao realne posljedice eksperimentiranja s pečenjem kolača u neodgovarajućem posuđu. Isprobajte i ovaj recept za najpoznatiji uskršnji kolač.

7. Prethodno zagrijte pećnicu
Nikako nemajte slasticu staviti u hladnu pećnicu, jer vam kolač neće ispasti dobro. Većina kuharica i recepata će vas podsjetiti da trebate prethodno zagrijati pećnicu prije nego što stavite desert da se peče. Neka vam ova aktivnost uđe u naviku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju