Pozvani ste na božićni ručak ili večeru kod njegove obitelji? To je sjajno! Međutim, kao i svaka nova situacija, sa sobom nosi i određenu dozu stresa i stotinu pitanja nad glavom o tome što i kako treba napraviti kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Ako je riječ o relativno svježoj vezi, napetost dodatno raste, no budete li radili sve ono što nalaže bonton te ujedno pokazali pravu, vedru i iskrenu verziju sebe u koju se zaljubio i njihov sin/brat, uspjeh neće izostati. Prije nego što stigne taj dan, možete se pripremiti uz pomoć ovih nekoliko koraka.

1. Razmislite o neutralnom poklonu

Kada po prvi put planirate provesti Božić s njegovom obitelji, te ako ih usto još niste upoznali, nemojte dolaziti praznih ruku. Iako bit blagdana nije u poklonima nego u zajedničkom kvalitetno provedenom vremenu, prvi dojam itekako je važan, posebno ako vjerujte u to da je riječ o ozbiljnoj vezi koja vodi prema nečemu stalnom. Zato to imajte na umu i prilikom biranja poklona.

Ako iz razgovora s partnerom znate što njegovi roditelji i ostatak obitelji vole, zadatak će vam biti znatno lakši, no uvijek možete igrati na sigurno i donijeti neki neutralni poklon koji će se svidjeti čitavoj obitelji. Na primjer, možete pripremiti košaru u koju ćete staviti stvari poput tople dekice, medenjaka u staklenci koje i sami možete ispeći, boce vina i meda.

Ako netko od članova obitelji ima dijete te znate da će i ono biti na obiteljskom ručku ili večeri, svakako ponesite nešto i za njega. Ne samo da ćete razveseliti dijete nego ćete dobiti i "pozitivne bodove" kod ostatka obitelji.

2. Neka partner upozori obitelj na vaše prehrambene navike

Da bi čitav ručak prošao u što boljem redu, važno je misliti i na alergije na hranu ili pak posebne prehrambene zahtjeve povezane s određenim zdravstvenim stanjima. Jednako vrijedi i ako ste vegetarijanka ili veganka. Neka vaš partner upozori svoju obitelj na sve to. Tako ćete izbjeći nepotrebne probleme, a ujedno će se i smanjiti mogućnost za iznenadnu i često neugodnu raspravu o tome zašto ne jedete određenu vrstu hrane.

No, s druge strane, nemojte ostaviti dojam izbirljive osobe. Jedno su alergije, vegetarijanstvo i posebna zdravstvena stanja, a drugo je odbijanje isprobavanja hrane koja je sigurna za vas. Svaka majka ulaže mnogo truda u božićna jela, pa bi bilo nepristojno kada biste odbili nešto probati po prvi put.

3. Povežite se s braćom i sestrama i prije samog posjeta

S obzirom na raširenost društvenih mreža, vrlo je vjerojatno da ste već „škicnuli“ i njegovu sestru ili brata. Upravo vam te osobe mogu biti i najveći saveznici tijekom prvih zajedničkih blagdana. Ne samo da od njih možete saznati mnogo o svojem partneru nego ćete se i na slavlju osjećati ugodnije budete li poznavali još nekoga za stolom. Dakako, u svemu tome treba imati takta i ne navaljivati ako osjećate da druga strana nije zainteresirana za povezivanje s vama.

Iako upoznavanje partnerove obitelji tijekom blagdana može biti stresno, važno je zadržati hladnu glavu.

4. Pripremite odjeću u kojoj se dobro osjećate

Da biste se osjećali što ugodnije na samom ručku ili večeri, tako se i odjenite. Uske suknje, štikle s vrtoglavo visokom potpeticom, duboki dekolte i agresivna šminka izbor su za neke druge prilike, ne za prvi Božić s njegovima. Odjenite nešto za što znate da se u tome osjećate samopouzdano i sigurno u sebe. Pletene zimske haljine ili trenutno vrlo popularne plisirane suknje sjajan su odabir kojim ćete ostaviti dobar dojam.

5. Ponudite pomoć

Jednom kada sa sigurnošću znate da ćete blagdane provesti s njegovima, ponudite pomoć u pripremi hrane i donošenju određenih namirnica, posebno ako je riječ o posjetu u udaljenom gradu pa ćete morati i prespavati u njihovu domu. Jednom kada ste već tamo, ponudite se da pomognete s postavljanjem stola ili raspremanjem, no nemojte biti nametljivi. Prema njihovim reakcijama znat ćete što vam je činiti.

6. Nemojte otkrivati svoje najdublje tajne

Osjećate li da vas je njegova obitelj prihvatila, to često može značiti da ste im spremni otkriti mnogo više detalja o sebi nego što bi trebalo. To naročito dolazi do izražaja kod osoba koje nisu imale priliku odrastati u kvalitetnim obiteljima ili se pak osjećaju naročito usamljene tijekom blagdana.

Iako se vrlo teško otvaraju drugima, jednom kada steknu povjerenje u nekoga, spremne su otkriti i mnogo više i sebi nego što je primjereno na prvom susretu, a sve u želji kako bi bile prihvaćene.

Idealan božićni scenarij o kojem su te osobe godinama sanjale može biti poticaj za to. Međutim, naprosto se zaustavite. Želite ostaviti dobar dojam, a priča o vašoj borbi s depresijom, nezaposlenošću ili obiteljskim dramama ni najmanje neće pomoći tome.

7. Izbjegavajte provokativne teme

Tijekom prvih susreta s njegovim roditeljima lako je moguće da će za stolom u pojedinim trenutcima nastati tišina, no to ne znači da morate posegnuti za bilo kojom temom samo kako biste "razbili napetost". Svakako izbjegavajte teme oko kojih ljudi vrlo često imaju potpuno suprotna mišljenja, među čemu svakako prednjače religija i politika.

Umjesto toga posegnite za temama koje se vrte oko njihovog sina, pohvalite izgled kuće, skuhano jelo i pokažite zanimanje za sve što rade.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju