Stalne svađe oko novca nisu nešto što bilo tko želi u svojoj vezi ili braku. Ipak, novac je možda i najčešći razlog oko kojeg se svađaju bračni parovi, a nastavno na to problemi oko novca nerijetko dovode do razvoda. Zato je zdravo rješavanje problema s novcem zapravo vrijednije od samog novca.

Svađe oko novca i kućnog budžeta dolaze u svim veličinama i oblicima. Možda kasnite s plaćanjem kredita, možda je netko od vas obavio kupnju koja stvarno nije bila potrebna, možda ste zaboravili platiti dio režija i računi su se nagomilali.. Bez obzira na to koji je razlog financijske svađe, posljedice su gubitak povjerenja, mira, zdrave komunikacije, zabave...

S vremenom mnogim parovima svađe oko financija više nisu tek mala prepreka na cesti, nego veliki zastoj koji počinje utjecati na sve aspekte zajedničkog života pa i na zdravlje.

A na kraju dana to je samo novac i vjerojatno ne želite da on bude razlog zbog kojeg ćete potpisivati papire za razvod braka. Zato ako se i sami često svađate zbog novca s partnerom, pročitajte savjete u nastavku koji bi vam mogli pomoći da stanete na kraj ovom problemu.

Slika nije dostupna Bitna stvar koju morate napraviti nakon svađe s partnerom

1. Prepoznajte i uvažite međusobne razlike

Biti drugačiji nije loše. Zapravo, različitosti su dobre, ali bitno je i da smo ih svjesni. Kada je u pitanju novac, među nama žive štediše, rastrošnici, umjereni potrošači.

Za početak je bitno znati kakav je vaš partner. Na taj način moći ćete održavati ravnotežu u razgovoru o novcu i zaista slušati vašeg partnera i uvažavati što vam govori. Jer ne mora značiti da je vaš stav o novcu jedini ispravan. Zato prvo pažljivo saslušajte, a onda iznosite svoje argumente.

2. Otvorite zajednički bankovni račun

Iako su ljudi često zaštitnički nastrojeni prema svom pravu na odvojeni račun od supružnika, da bi odnos uspio morate biti na istoj valnoj duljini. Ne govori se bezveze na na dan vjenčanja dvoje postoje jedno, a gotovo je nemoguće ostati jedno ako imate zasebne račune i stalno raspravljate o novcu. Ako ne želite imati zajednički račun, međusobno se informirajte o financijskom stanju kako biste znali s čime raspolažete.

3. Jednom mjesečno ozbiljno razgovarajte o budžetu

Jednom mjesečno kada vam sjednu sva primanja sjednite za stol i raspravite o svemu što morate platiti i što planirate kupiti. Sastavite svoj mali proračun. Možda će se nekad dogoditi promjene, ali nije ni to loše. Bitno je da postavite određene financijske ciljeve svaki mjesec i pokušate ih se držati koliko god je to moguće.

Slika nije dostupna Znak zdrave veze: Pet svađa koje odrade i najsretniji parovi

4. Izbjegavajte divlja pretjerivanja

Dvije najopasnije riječi u svađama općenito su "uvijek" i "nikad". Lako je izgovoriti rečenice poput "ti uvijek radiš to" ili "ti nikad ne radiš ovo", ali takve su optužbe najčešće temeljene na emocijama, a ne na stvarnosti. Nemojte upasti u tu zamku i kada razgovarate o novcu pokušajte izostaviti pretjerivanje. Budite oprezni.

5. Ako ga imate, dug napadnite zajedno

Dugovi su uzrok svađa, a najbolja usluga koju možete napraviti za sebe kao par je da ih počnete rješavati zajedno. Ako ih imate, naravno. Izlazak iz dugova uklonit će velik dio stresa iz vaše veze ili braka. I imajte na umu da vraćanje duga znači neke kratkoročne žrtve za dugoročno dobro.

6. Ne bojte se kompromisa

Kompromis je ponekad ključan za prekid svađa oko novca. Iako ne želite ugroziti svoj integritet ili uništiti financijski plan, kompromis može biti sjajna opcija. Brak/veza se ionako sastoji od davanja i uzimanja pa ostavite prostor i za malo promjena u planovima koje ste strogo zacrtali.

Slika nije dostupna Imate li je? (Ne)očekivana navika koja pokazuje hoće li veza ili brak trajati

7. Ne zaboravite što vam je spojilo

Zajedno ste završili zbog puno razloga, ali novac ne bi trebao biti jedan od njih. Zato nemojte dopustiti da sukobi oko novca izbrišu sve što ste postigli skupa ili da poremete vaše snove za budućnost. Svaku financijsku raspravu počnite s ciljem da je i završite kako ne bi dugoročno naručila vaš odnos.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju