Predivna kala cvijet je koji mami uzdahe svojom gracioznošću. Ova divna biljka dolazi u raznim bojama, a jednako lijepo izgleda u kući i dvorištu. Mnogi u posebnim prilikama biraju upravo buket napravljen od kala, a ovaj cvijet spominje se i u grčkoj i rimskoj mitologiji, gdje je bio vezan u Heru, božicu braka i rođenja te Veneru, božicu ljubavi i ljepote.

Podrijetlom su iz Afrike, ali kale rastu i u drugim tropskim klimatskim uvjerima. Iako će vam na pamet možda prva pasti bijela kala, ova biljka cvate u različitim bojama, od bijele preko ružičaste do bordo boje. Radi se o cvijetu koji dugo traje i kada se odsječe zbog čega je popularan dio cvjetnih aranžmana, posebno kada su u pitanju vjenčanja. Kala u vazi također će danima krasiti vaš dom, bitno je samo da joj povremeno odjsečete vrhove.

Činjenica koja će obradovati mnoge je ta da je kale lako uzgajati. Ove biljke uglavnom ne zahtijevaju previše pažnje. Pravilna sadnja i smještaj kale su jedine važne stvari koje trebate uzeti u izbor.

Slika nije dostupna Vučika: Očaravajuća trajnica koja će "nahraniti" svaki vrt i privući leptire

Puzavi plamenac Puzavi plamenac: Biljka malenih i gustih cvjetova koja stvara čarobne prizore

Kalu je bitno posaditi u dobro drenirano tlo. Vole boravak na sunčanim lokacijama ili u polusjeni u toplijim podnebljima.

Kada se odlučite na uzgoj ovog cvijeta, pobrinite se da kale posadite u proljeće. Rasti će umjereno brzo, često proizvodeći cvjetove početkom ili sredinom ljeta. Cvjetat će tijekom cijele sezone, do rane jeseni. Prije sadnje bitno je pričakati da prođe opasnost od mraza i da se tlo dovoljno ugrije.

Kada ih zasadite, zemlju treba dobro zaliti. Vole vlažno tlo, a godi im i mjesečna doza gnojiva tijekom sezone rasta.

Nakon sadnje sa zalijevanjem nemojte pretjerivati. Jednom kada se rizomi uspostave, kalu zalijevajte jednom tjedno ili češće ako je posebno vruće. Ako je biljka u zatvorenom u posudi, trebat će konstantnu vlagu.

Azaleja Azaleja: Ljupki cvijet idealan za dom u koji želite dodati malo boje

Bitna stvar koju morate imati na umu kada su u pitanju kale je ta da mogu biti otrovne za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Cvijet kale sadrži rafide koji kod kućnih ljubimaca mogu izazvati zdravstvene probleme, od blažih do jako teških.

U svakom slučaju, budete li se dobro brinuli za vašu kalu, nagrada će biti egzotični, graciozni cvjetovi dostupni u širokom spektru boja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju