Dostava hrane, polugotova jela ili pekarski proizvodi čine se kao najlakše i najbrže rješenje u kuhinji kada živimo sami.

Naime, tada često nemamo motivaciju kuhati jer mislimo da nije vrijedno, da se ne isplati kuhati samo za sebe i slično. No upravo je tada kuhanje još važnije jer moramo naučiti cijeniti i voljeti same sebe, a jedan od načina kako to postići je i brigom o hrani koju unosimo u sebe.

Uravnotežena prehrana drastično utječe na sve sfere našeg života, od fizičkog i mentalnog zdravlja pa sve do zadovoljstva svojim odrazom u ogledalu, a time i na samopouzdanje.

I zato, ako trenutno živite same, imate priliku razviti ovaj vid ljubavi prema sebi. Evo kako.

1. Počnite s jednostavnim jelima koja ne zahtijevaju mnogo vremena

Kada živimo same, teško se natjerati da uživamo u svakoj sekundi pripremanja obroka za sebe, pogotovo ako jelo zahtijeva dugu pripremu. Zato počnite s jednostavnim jelima umjesto dostave ili gotovih proizvoda.

Započnite s pripremom nečega što već volite. Tjestenina ili krumpir na sto načina jednostavni su za pripremu, a daju nam mogućnost da se kreativno izrazimo. Također, ako vam je kuhanje odbojno zbog hrpe posuđa koja vas kasnije čeka, nastojte početi s onim jelima koja se kuhaju ili peku u jednoj posudi, samo uz dodavanje sastojaka u različitim fazama procesa. Pokušajte kuhati kod kuće nekoliko puta tjedno kako biste stekli naviku.

2. Pronađite jela koja odgovaraju baš vama

Prednost kuhanja za jednu osobu je i ta što ne morate misliti na tuđi ukus niti restrikcije kada je u pitanju hrana. Sami najbolje znate što volite, što možda ne smijete jesti zbog zdravstvenih razloga te što vam se jede određeni dan. Kuhajte ono što istinski volite. Internet je prepun recepata koji su prilagođeni početničkim vještinama, a nerijetko kraj njih piše i koliko je vremena potrebno za pripremu pa možete odabrati onaj koji vam odgovara u danom trenutku.

Uravnotežena domaća prehrana utječe na naše fizičko i psihičko zdravlje.

Nakon što pronađete nekoliko recepata koji vas oduševljavaju, napravite plan obroka za svoj tjedan, uključujući nekoliko od tih jela. Počnite s izradom jednog ili dva nova recepta tjedno i postepeno povećavajte svoju bazu jela.

3. Probudite svog unutarnjeg chefa

Kuhanje može imati i terapeutski učinak, a pritom posebno dolazi do izražaja i kreativnost. Zato je nakon svladavanja početnih koraka vrijeme da i sami pokušate osmisliti svoja jela i probudite svog unutarnjeg chefa.

I dalje možete slijediti recept, ali ovo je faza u kojoj ćete se htjeti pogurati malo dalje i eksperimentirati. Razgranavanje počinje s manjim promjenama, poput zamjene sastojaka ili dodavanja omiljenih začina. Što više vremena provedete u kuhinji, prikupljajući informacije o tome što volite, a što ne volite, to ćete više uživati u kuhanju. Uskoro ćete znati čime se opskrbiti, a što nije vrijedno vašeg novca.

I upamtite, sve ovo radite za sebe i svoje zdravlje. Udovoljite svojim željama, ali i pronađite način kako imati uravnoteženu prehranu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju