11. dan prvog mjeseca u godini, rezerviran je za sve Nevene i Nevenke koje danas slave imendan. U nastavku pročitajte podrijetlo profinjenog ženskog imena i karakteristike osoba koje ime dijele s jednim od najljepših cvjetova na svijetu.

Nevena je predivno žensko ime koje već stoljećima dajemo svojim bebama. U novije vrijeme, ljudi su djecu počeli nazivati po cvijeću, a neven, kao predivan i ljekoviti cvijet, bio je jedan od najčešćih izbora.

Stari Rimljani su vjerovali da su cvjetovi nevena prvotno niknuli na grobu jedne mlade žene koja je umrla od slomljenog srca. Iz tuge se rađaju sreća i novi život, bila je poanta starih Rimljana koju su proširili po cijelom svijetu kako bi tužnima dali nadu u bolje sutra.

Povijest piše kako su majke djevojčicama davale ovo ime nadajući se da će, poput nevena, biti lijepe, nježne i profinjene i da će tako lakše naći dobrog i poštenog muža.

Neki izvori govore i kako je ovo ime nastalo od glagola 'venuti', s dodatkom prefiksa 'ne' koji sugerira da su Nevene vječne.

Majke su djevojčicama davale ime Nevena nadajući se da će biti lijepe, nježne i profinjene.

Osobe koje nose ovo snažno žensko ime su pozitivne, vedre i vesele, a po potrebi oštre i karakterno vrlo čvrste. Mladolikog su izgleda i pune su života, a istovremeno jako cijene svoj mir i uživaju u povremenoj samoći.

Numerološki broj Nevena je četiri, a to znači da su dosta oprezne i sumnjičave te da se kroz život vode logikom, a ne srcem. Racionalne, nježne i predivne, Nevene su savršene majke, supruge i prijateljice, a posebno su osjetljive na nepravdu učinjenu djeci ili starijim osobama.

Julija Kakve su osobe koje nose ime Julija?

Anđela Kakve su osobe koje nose ime Anđela?

Marija Kakve su žene koje nose ime Marija?

Silvija Kakve su osobe koje nose ime Silvija?

Ivane slave imendan 27. prosinca Kakve su osobe koje nose ime Ivana?

Viktorija Kakve su osobe koje nose ime Viktorija?

Sretan imendan! 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju