Na današnji dan katolici slave Ivana apostola, a mnoge Ivane i sve one čije ime proizlazi iz toga imena danas slave imendan.

Ime Ivana jedno je od najčešćih imena u Hrvatskoj i u zemlji danas živi više od 30 tisuća ovih imenjakinja, a ime je posebno popularno bilo 80-ih godina prošlog stoljeća. No i danas se mnogi roditelji odlučuju za to ime ili neku njegovu izvedenicu poput Iva, Ivanka, Ivkica, Ivona...

Ime Ivan, odnosno Ivana ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan koje znači Jahve je milostiv.

Radi se o biblijskom imenu koje se spominje već u Starom zavjetu, ali svoju popularnost duguje dvama svecima iz Novog zavjeta - Ivanu Krstitelju, kojeg katolici slave 24. lipnja, i apostolu Ivanu, kojeg se slavi 27. prosinca.

Kakvo značenje krije ime Ivana, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Radi se o komunikativnim, prijateljski nastrojenim osobama koje su omiljene u društvu. Ivane su, prema numerologiji, živahne, vole udoban život, lako uče i život im je nezamisliv bez društvenog angažmana.

Ime Ivana nosile su i nose i mnoge poznate žene, a neke od njih su: Ivana Brlić-Mažuranić (književnica), Ivana Popović (umjetnica), Ivana Kindl (pjevačica) i Ivana Miličević (glumica).

Viktorija Kakve su osobe koje nose ime Viktorija?

Snježana Kakve su žene koje nose ime Snježana?

Tea Kakve su osobe koje nose ime Tea?

Nikolina Kakve su osobe koje nose imena Nikolina i Nikola?

Barbara Kakve su osobe koje nose ime Barbara?

Katarina Iskrene i odvažne: Kakve su osobe koje nose ime Katarina?

Leona Kakve su osobe koje nose ime Leona?

Irena Kakve su osobe koje nose ime Irena?

Sonja Kakve su osobe koje nose ime Sonja?

Anamarija Kakve su osobe koje nose ima Anamarija?

Sretan imendan!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju