Na današnji dan katolici slave Ivana apostola, a mnoge Ivane i sve one čije ime proizlazi iz toga imena danas slave imendan.

Ime Ivana jedno je od najčešćih imena u Hrvatskoj i u zemlji danas živi više od 30 tisuća ovih imenjakinja, a ime je posebno popularno bilo 80-ih godina prošlog stoljeća. No i danas se mnogi roditelji odlučuju za to ime ili neku njegovu izvedenicu poput Iva, Ivanka, Ivkica, Ivona...

Ime Ivan, odnosno Ivana ima podrijetlo u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yochanan koje znači Jahve je milostiv.

Radi se o biblijskom imenu koje se spominje već u Starom zavjetu, ali svoju popularnost duguje dvama svecima iz Novog zavjeta - Ivanu Krstitelju, kojeg katolici slave 24. lipnja, i apostolu Ivanu, kojeg se slavi 27. prosinca.

Kakvo značenje krije ime Ivana, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Radi se o komunikativnim, prijateljski nastrojenim osobama koje su omiljene u društvu. Ivane su, prema numerologiji, živahne, vole udoban život, lako uče i život im je nezamisliv bez društvenog angažmana.

Ime Ivana nosile su i nose i mnoge poznate žene, a neke od njih su: Ivana Brlić-Mažuranić (književnica), Ivana Popović (umjetnica), Ivana Kindl (pjevačica) i Ivana Miličević (glumica).

Viktorija Kakve su osobe koje nose ime Viktorija?

Snježana Kakve su žene koje nose ime Snježana?

Tea Samostalne i ambiciozne: Kakve su osobe koje nose ime Tea?

Nikolina Iskreni sanjari: Kakve su osobe koje nose imena Nikolina i Nikola?

Barbara Koje je značenje snažnog imena Barbara?

Katarina Iskrene i odvažne: Kakve su osobe koje nose ime Katarina?

Leona Sretan imendan, Leone! Zanimljivosti o nježnom imenu moćnog značenja

Irena Irena: Kakvo je značenje imena koje nosi i božica mira?

Sonja Kakve su osobe koje nose ime Sonja?

Anamarija Kakve su osobe koje nose ima Anamarija?

Sretan imendan!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju